Αγροτικά

Άκαιρη η συζήτηση για ολοκληρωμένη διαχείριση στο καρπούζι – Καίγονται για τις χαμηλές τιμές οι παραγωγοί

Με την καθίζηση τιμών και ζήτησης, λόγω μείωσης του τουρισμού, παλεύουν φέτος να ανταπεξέλθουν στα κόστη της καλλιέργειας και της συγκομιδής οι παραγωγοί καρπουζιού. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ούτε οικονομικό ούτε χρονικό περιθώριο για την “αλλαγή ατζέντας” και τις νέες προτεραιότητες που προτείνει στους παραγωγούς της Ηλείας ο Θοδωρής Βασιλόπουλος, θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βασιλόπουλος, με συνεχείς επαφές το τελευταίο διάστημα, προωθεί τη δημιουργία ομάδας παραγωγών καρπουζιού, τη σύνταξη στρατηγικού σχεδίου για το καρπούζι και όλα αυτά με κεντρικό πυρήνα τη στροφή των καλλιεργητών στην ολοκληρωμένη διαχείριση (πιστοποίηση ποιότητας κατά Agro), προκειμένου το προϊόν να αποκτήσει προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ).

Δυστυχώς, τα παραπάνω δεν μπορούν να βρουν ανταπόκριση από τους απλούς παραγωγούς, που βλέπουν να διαμορφώνονται οι τιμές (παραγωγού) στα 0,05-0,08 ευρώ/κιλό αναλόγως της ποιότητας. «Για εμάς εδώ η σεζόν έχει τελειώσει. Τα καρπούζια που έμειναν στα χωράφια δεν τα παίρνει κανένας», δηλώνουν οι καλλιεργητές στην Ηλεία.

Νέα τηλεδιάσκεψη Βασιλόπουλου

Τα στρατηγικά βήματα που θα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα ώστε να μπουν οι βάσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγής καρπουζιού στην Ηλεία συζητήθηκαν σε μια ακόμα τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλου. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος με τον αντιπρόεδρο Αντώνη Παρασκευόπουλο (και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ΠΔΕ) και ο καθηγητής πανεπιστημίου Βιοτεχνολογίας Φαρμακευτικών Φυτών Άγγελος Κανελλής.

Στη συζήτηση που διήρκησε περισσότερο από 2 ώρες κατατέθηκαν απόψεις για τον τρόπο που θα πρέπει να κινηθούν επιστημονικοί και θεσμικοί φορείς, ώστε να αποκτήσει το Ηλειακό καρπούζι την παγκόσμια αναγνώριση (που καταγράφεται με επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με περισσότερους από 120.000 τόνους!) με άμεσο οικονομικό αντίκρισμα στους παραγωγούς.

Για μια ακόμα φορά τέθηκε στην συζήτηση η «αναγέννηση» του Ινστιτούτου Κοροίβου που μπορεί να καταστεί βασικός πυλώνας και επιστημονική βάση με καταρτισμένο προσωπικό για το σύνολο των κηπευτικών προϊόντων της περιοχής. Διατυπώθηκε επίσης η θέση ότι πρωταγωνιστές θα πρέπει να είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί με την δημιουργία Ομάδας Παραγωγών και τη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης όπως αυτή στα πρότυπα του βαμβακιού.

Η διασύνδεση με τους επιστημονικούς φορείς θα πρέπει να αποτελέσει μονόδρομο για να μπουν οι βάσεις της οποιαδήποτε προσπάθειας γι’ αυτό και συμφωνήθηκε μέχρι τέλος Ιουλίου με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη να υπάρξει συνάντηση με διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίου. «Θα κινηθούμε ταχύτατα με στόχο το αποτέλεσμα ώστε το σχέδιο δράσης μας να φανεί σε ένα βαθμό τη νέα καλλιεργητική σεζόν. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας όχι πρόσκαιρα αλλά με σχέδιο για το μέλλον του προιόντος μας στην παγκόσμια αγορά», επεσήμανε ο κ. Βασιλόπουλος και πρόσθεσε: «Το μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε είναι επιστήμη και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων παραγόντων, χρειάζεται διαχρονική προσπάθεια όχι προσωρινά μπαλώματα χωρίς αύριο…».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button