ΚυπαρισσίαΤοπικά Νέα

Άρθρο της Β. Μαρίνη για τον Κυπαρισσιακό – «Κατσίβελας – Τατούλης: Είτε δεν γνωρίζουν ανάγνωση είτε συνειδητά παραπλανούν»

kipari


ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ,  ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ-ΤΑΤΟΥΛΗΣ 

Είτε  δεν  γνωρίζουν ανάγνωση είτε  συνειδητά  παραπλανούν.

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τους  εκκωφαντικούς πανηγυρισμούς Κατσίβελα -Τατούλη γιατί, δήθεν, το ΣΤΕ κατά την επεξεργασία του σχεδίου Π.Δ. για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου,απέρριψε αυτό, αποδεχόμενο τις παρατηρήσεις  της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας.

Έχοντας στα χέρια μου το πρακτικό συνεδρίασης, με αριθμό 175/2017, με το οποίο το ΣΤΕ γνωμοδότησε σχετικά, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι, οι άνθρωποι αυτοί, είτε δεν ξέρουν ανάγνωση είτε συνειδητά παραπληροφορούν.

Η απόφαση (δηλαδή η γνωμοδότηση) του ΣΤΕ δεν είναι απορριπτική αλλά αναβλητική, δηλαδή είναι ψέμα ότι το ΣΤΕ έκρινε ως  αντισυνταγματικό το Π.Δ. Αντιθέτως, ανέβαλε την επεξεργασία του, προκειμένου το Υπουργείο να  αποφανθεί  τεκμηριωμένα, αν οι εγκεκριμένες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) πληρούν τις διαδικαστικές και τις ουσιαστικές προϋποθέσεις της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και σε αρνητική περίπτωση να επανέλθει μετά την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Αυτό που είναι σαφές και προφανές από όλο το κείμενο της γνωμοδότησης είναι ότι, το ΣΤΕ  κινείται όχι  προς την κατεύθυνση των Δημαρχαίων που θέλουν όλα «τσιμέντο να γίνουν», αλλά προς την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου προστασίας.

Συγκεκριμένα, η γνωμοδότηση,αφού αναφέρεται στη σπανιότητα  του φυσικού πλούτου της περιοχής ο οποίος πρέπει να μείνει αλώβητος, αναφέρει ότι, πρέπει να εφαρμοστεί ο κανονισμός της Ε.Ε. με αριθμό 92/43/ΕΟΚ (άρθρο 6 παράγραφος 3) ο οποίος για την προστασία δικτύων ΝΑΤURA 2000 αναφέρει: « …  η εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου για την ακεραιότητα  του τόπου θα πρέπει να παρέχει τη βεβαιότητα ως προς την απουσία επιβλαβών συνεπειών του συγκεκριμένου σχεδίου.Στην περίπτωση που υπάρχουν αμφιβολίες για την απουσία αυτών θα πρέπει να μην εγκριθεί το σχέδιο.»

Στη συνέχεια, το ΣΤΕ εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με το αν οι περιορισμοί που έχουν προβλεφθεί για την Ζώνη Αγροτικού τοπίου (που περιβάλει τις ζώνες  απόλυτης προστασίας) είναι επαρκείς  για  την προστασία, των κυρίως προστατευόμενων περιοχών ή μήπως οι επιτρεπόμενες σε αυτές, δραστηριότητες (αγροτουρισμός, τουριστικά καταλύματα, κατοικία κ.λ.π.) μπορεί να προκαλέσουν «μεγάλης πυκνότητας  περιβαλλοντικές πιέσεις και απειλές για τα γειτονικά προστατευόμενα φυσικά συστήματα κυρίως των κινουμένων αμμοθινών  και των σταθεροποιημένων θινών» Εκφράζει, επίσης, επιφυλάξεις σχετικά με το ότι, οι περιορισμοί δόμησης στις Ζώνες Αγροτικού Τοπίου (ΖΑΤ) δεν διαφοροποιούνται,ανάλογα με τα χαρακτηριστικά προστατευόμενων περιοχών με τις οποίες γειτνιάζουν, τούτο  δε ειδικά όπως αναφέρει, στην περίπτωση «γειτνίασης  της  ΖΑΤ  με το τμήμα παραλίας  που  συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό φωλεοποίησης της θαλάσσιας  χελώνας». Επί πλέον, εφιστά την προσοχή της Διοίκησης στο γεγονός ότι,  η απόφαση με αριθμό 504/14 του Δ.Ε.Ε. καταδίκασε την Ελληνική Δημοκρατία γιατί έχει ολιγωρήσει να λάβει μέτρα για την θέσπιση συνεκτικού και αυστηρού  νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου προστασίας και έχει ανεχθεί σειρά επεμβάσεων στις υπό προστασία περιοχές,όπως η κατασκευή κατοικιών, η δημιουργία υποδομών, η ασφαλτόστρωση οδών κ.λ.π.

Τέλος, το ΣΤΕ επισημαίνει ότι η Διοίκηση οφείλει, το συντομότερο δυνατόν, να προβεί στις ενέργειες που αναφέρονται για την καθιέρωση, επιτέλους, ενός κανονιστικού πλαισίου προστασίας της περιοχής.

Επομένως, η απόφαση του ΣΤΕ, δυστυχώς για τους πανηγυρίζοντες ,κινείται προς την  κατεύθυνση της αυστηροποίησης  και όχι  της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας .

Κατά την άποψή μου,  με όλη την αυστηροποίηση των προτεινόμενων μέτρων προστασίας και τις αλλεπάλληλες  καθυστερήσεις, υπάρχει κίνδυνος να εκπνεύσει η προθεσμία ισχύος της Υπουργικής Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (η οποία έχει εκδοθεί  για  την προσωρινή προστασία της περιοχής) και να καταλήξουμε στην απόλυτη έλλειψη οποιασδήποτε προστασίας και στην τσιμεντοποίηση της περιοχής, προς δόξαν των  τοπικών Αρχόντων μας, οι οποίοι, σε ένα Δήμο  που πνίγεται  από τα σκουπίδια  και τα χιλιάδες άλλα προβλήματα, θεωρούν «ανάπτυξη» το να κτίζονται βίλλες μέσα στη θάλασσα.

Γαργαλιάνοι  11/8/2017

ΒΑΣΩ ΜΑΡΙΝΗ     ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Σχετικά Άρθρα

1 thought on “Άρθρο της Β. Μαρίνη για τον Κυπαρισσιακό – «Κατσίβελας – Τατούλης: Είτε δεν γνωρίζουν ανάγνωση είτε συνειδητά παραπλανούν»”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.