ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Άρθρο του Γιάννη Γκόνη για τα νέα Δημοτικά Τέλη στην Τριφυλία – “Δημοτικά Τέλη για την κάλυψη ταμειακών ελλειμάτων”;

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Ή ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, ψήφισε νέα Δημοτικά Τέλη. Σε μια δύσκολη για τους πολίτες οικονομική συγκυρία, ψήφισε Ειδικό Τέλος 80% επί των τιμολογίων ύδρευσης  και Πολιτιστικό Τέλος 18 ευρώ. Η νομοθεσία, Ν.1069/80, δίνει το δικαίωμα στους Δήμους να βάζουν Ειδικό Τέλος για συγκεκριμένους σκοπούς.     Το Ειδικό Τέλος αξιοποιείται αποκλειστικά και μόνο για τη μελέτη, κατασκευή και επέκταση έργων ύδρευσης-αποχέτευσης και επιβάλλεται όταν υπάρχουν προγραμματισμένα έργα  ύδρευσης-αποχέτευσης που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν με άλλο τρόπο (ίδιους πόρους, Εθνικά ή  Ευρωπαϊκά  προγράμματα). Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Τριφυλίας είναι, ίσως, ο μοναδικός Δήμος της χώρας μας, ο οποίος δεν έχει ζητήσει να πάρει κανένα πρόγραμμα Εθνικό ή Ευρωπαϊκό για να εκτελέσει έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, σε πλήρη αντίθεση με άλλους Δήμους της Μεσσηνίας, και ενώ το Υπουργείο Υποδομών χρηματοδοτεί τα έργα αυτά στο  100% της δαπάνης τους. Αντί, λοιπόν,η Δημοτική Αρχή να αξιοποιήσει όλα τα προγράμματα που  υπάρχουν στη διάθεση των Δήμων έρχεται να επιβάλλει νέα βάρη στους πολίτες.

Ο κ. Δήμαρχος ή κάποιος από τη Δημοτική Αρχή όφειλε να παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τα συγκεκριμένα έργα ή μελέτες, ώστε το σώμα να γνωρίζει γιατί  επιβάλλεται το Ειδικό Τέλος. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στο Δημοτικό  Συμβούλιο να ανακαλέσει τη  συγκεκριμένη  απόφασή του, αν εντός εύλογου χρόνου δεν υλοποιηθούν τα έργα για τα οποία πάρθηκε η απόφαση.                        Να υποθέσουμε ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε σε ξεχωριστό λογαριασμό, ώστε να γίνει, στο τέλος, ξεχωριστός απολογισμός και έτσι να διασφαλιστεί ότι δεν θα πάνε να καλύψουν ‘’μαύρες τρύπες’’ άλλων τομέων ούτε θα χαθούν στα ταμεία της ΔΕΥΑΤ.

Η γνώμη μου είναι ότι, τα έργα ύδρευσης-αποχέτευσης πρέπει να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή Ευρωπαϊκά προγράμματα και να μην επιβαρύνονται οι δημότες.

Όσον αφορά το Πολιτιστικό Τέλος. Ποιος αποφασίζει στον Δήμο Τριφυλίας για το τι είναι πολιτισμός;         Οι πολίτες που πληρώνουν,    το Δημοτικό Συμβούλιο που έχει την ευθύνη ή οι ιδιώτες που θέλουν να κερδίσουν από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις;  Θα συζητήσουμε,               με σοβαρότητα, για το τι είναι πολιτισμός;  Οι βραδιές ποίησης που οργανώθηκαν με πρωτοβουλία πολιτών, και αγνόησε η Δημοτική Αρχή είναι, κατά τη γνώμη τους, πολιτισμός; Θα συζητήσουμε για το τι ανάγκες έχουμε  σε υποδομές ,πολιτιστικά προγράμματα και πολιτιστικές παρεμβάσεις;  Θα  κληθούν οι πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν, και πολύ περισσότερο οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό στην περιοχή μας, και είναι πάρα πολλοί, να καταθέσουν τις απόψεις τους για τα πολιτιστικά πράγματα του Δήμου μας;              Τα χωριά του Δήμου θα έχουν λόγο για το τι χρειάζονται και τι είδους εκδηλώσεις θέλουν; Θα εξακολουθήσουμε να αγοράζουμε ‘’πακέτα πολιτισμού’’, όπως έγινε το καλοκαίρι που μας πέρασε, τα οποία μάλιστα προσφέρονται σε διάφορους Δήμους;

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει την ευθύνη για το πρόγραμμα και το κόστος των πολιτιστικών εκδηλώσεων ή μέσω του νομικού προσώπου θα χάνεται ο έλεγχος;  Μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι έγιναν σοβαρές καταγγελίες για το υψηλό  κόστος των εκδηλώσεων που οργάνωσε  για εμάς κάποια ιδιωτική εταιρεία. Η πολιτιστική, πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία των πολιτών θα ενισχυθεί, θα προβληθεί, θα αξιοποιηθεί ή δεν μας ενδιαφέρει; Επανέρχομαι στο αρχικό ερώτημα, αν θα ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για το τι θεωρούμε πολιτισμό και αν το Δημοτικό Συμβούλιο και οι πολίτες θα έχουν ουσιαστικό λόγο.

Το Ειδικό Τέλος και το Πολιτιστικό Τέλος είναι ανταποδοτικά και, άρα, πρέπει να πηγαίνουν για συγκεκριμένα έργα και υπηρεσίες προς τους πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να συνδιαμορφώνουν τις σχετικές προτάσεις.

Γιάννης Γκόνης

 

 

Υ.Σ.

Η διεθνής κοινότητα (Αμερική-Ρωσία-Κίνα-Ευρώπη) και συνολικά πάνω από 140 χώρες αποκαλούν, εδώ και πολλά χρόνια, τα Σκόπια με την ονομασία MACEDONIA. Ακόμη και εμείς όταν λέμε FYROM-ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) χρησιμοποιούμε τον όρο Μακεδονία. Τώρα θυμήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο να βγάλει ψήφισμα για τη Μακεδονία; Πού ήταν τόσα χρόνια;

Ο λαϊκισμός κτίζει πολιτικές καριέρες….

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button