ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Άρθρο του Ν. Αναστασόπουλου: “Yδραγωγείο από Aληκοντούζι – Η εγκατάλειψη ενός σπουδαίου έργου υποδομής” [βίντεο]

ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΑΠΟ ΑΛΗΚΟΝΤΟΥΖΙ η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΕΝΟΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΕΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΗΣ     

 

Η πρόσφατη ιστορία της πόλης μας στα κοινά πράγματα χαρακτηρίζεται  από  την ανικανότητα των επόμενων γενεών να συντηρήσουν τις υποδομές και το περιβάλλον που παρέλαβαν από τις προηγούμενες ή ακόμη και από την προσπάθεια τους να τα υποβαθμίσουν και μερικές φορές να τα κατεδαφίσουν, στο όνομα είτε ενός οράματος μεγαλοϊδεατισμού είτε επικαλούμενοι τη φτώχια και την κακομοιριά μας.

Έτσι παλιότερα γκρεμίσαμε τη στεγασμένη λαϊκή αγορά που ήταν στολίδι και χαρακτηριστικό δείγμα της φυσιογνωμίας και της ανάπτυξης της πόλης μας, για να κάνουμε το κέντρο υγείας λες και δεν υπήρχαν άλλα οικόπεδα σε ολόκληρη την πόλη που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για το σκοπό αυτό. Αφήσαμε να ρημάξει η περιοχή του Προφήτη Ηλία με την ερήμωση του τουριστικού ξενώνα τη λεηλασία του γηροκομείου και το μαρασμό του αλσύλλιου, αλλά για να μετριάσουμε τις τύψεις μας κάνουμε περιστασιακά καμιά δενδροφύτευση ή πετάμε τον χαρταετό την Καθαρή Δευτέρα. Εγκαταλείψαμε τα ιαματικά λουτρά του Βρωμονερίου και μάλιστα για να δικαιολογηθούμε δηλώνουμε κατά καιρούς ως ειδικοί ότι «το νερό χάθηκε». Καταστρέψαμε το δημοτικό στάδιο και το στίβο ολυμπιακών προδιαγραφών γύρω απ’ αυτό αντί να το βελτιώσουμε, με το σκεφτικό ότι θα φτιάξουμε ένα άλλο μεγαλύτερο και καλύτερο, χωρίς βέβαια πρώτα να εξασφαλίσουμε τα ανάλογα χρήματα. Ο κατάλογος είναι ατέλειωτος αλλά επειδή θέλω να ασχοληθώ με το υδραγωγείο από το Αλή- Κοντούζι σταματάω εδώ.

Στις 15-4-2018 βρέθηκα στην περιοχή των πηγών που υπάρχουν τα φρεάτια της υδροληψίας του αγωγού μεταφοράς και το φρεάτιο της υπερχείλισης. Από εκεί είναι και οι σχετικές φωτογραφίες και το video που παραθέτω. Δοκίμασα εμφιαλωμένο νερό από ένα μπουκάλι που είχα μαζί μου και στη συνέχεια δοκίμασα το νερό της πηγής. Νύχτα με την ημέρα, καμία σχέση το ένα με το άλλο, χωρίς να συνυπολογίσω τους πλαστικοποιητές και τα μικροσωματίδια που όπως δημοσιεύτηκε σε πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια στα μπουκάλια που αγοράζουμε από τα souper market.

Αυτό το νερό ενώ θα μπορούσαμε να το είχαμε στο τραπέζι μας αφήνουμε να χάνεται τόσα χρόνια , επειδή είμαστε ανίκανοι να προγραμματίσουμε και να υλοποιήσουμε ένα έργο αντικατάστασης του αγωγού μεταφοράς που μετά από 50 χρόνια έχει τεράστια προβλήματα παλαιότητας. Αντί αυτού προτιμάμε να ανοίγουμε τρύπες σε ένα υδροφόρο ορίζοντα που βρίσκεται κάτω από καλλιεργούμενες λεκάνες που είναι επιβαρυμένος τις τελευταίες δεκαετίες σωρευτικά με υπολείμματα κάθε λογής φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, χωρίς να αναφερθώ στα αστικά στερεά και στα λύματα, τις διοξίνες από το σκουπιδότοπο και κυρίως στα νιτρικά άλατα που αποδεδειγμένα ευθύνονται για καρκινογενέσεις.

Σε μία εκδήλωση της Δ/νσης Γεωργίας Τριφυλίας που έγινε πέρυσι στα Φιλιατρά παρουσιάστηκαν οι μετρήσεις για την ποιότητα των υπόγειων υδάτων στον υδροφόρο ορίζοντα των Φιλιατρών και των Γαργαλιάνων από ένα κρατικό επιστημονικό ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης που διεξήγαγε έρευνα στην περιοχή μας στα υπόγεια ύδατα και το υπέδαφος για δύο χρόνια. Δύο λέξεις κυριάρχησαν στην παρουσίαση όλων των επιστημόνων-εισηγητών, η ΥΠΕΡ-ΛΙΠΑΝΣΗ και ο κορεσμός σε ΝΙΤΡΙΚΑ ΑΛΑΤΑ, γεγονός τεράστιας σημασίας για την υγεία μας, που υποβαθμίστηκε από τους παρευρισκόμενους τοπικούς φορείς και τα παριστάμενα ΜΜΕ για να μη χαλάσει η «εικόνα μας».

Και τι δεν έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια για το υδραγωγείο από το Αλη Κοντούζι από επίσημα και ανεπίσημα χείλη. «Το νερό στέρεψε, το νερό μας το παίρνουν τα χωριά, ούτε 200 κ.μ. δεν φέρνει ο αγωγός, κλπ». Ξαφνικά ανακαλύψαμε τη μελέτη που ο πονηρός Δήμαρχος από το Βλαχόπουλο το 2004 είχε κάνει για το έργο μόνο μέχρι την περιοχή του (ο δικός μας δήμαρχος που ήτανε;).

Η πραγματικότητα είναι ότι η πηγή αυτή έχει άριστης ποιότητας νερό και σε ποσότητα που εξαρτάται από τις βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα. Την ημέρα που αναφέρω, η υπερχείλιση (νερό που χάνονταν στο ρέμα) αντιστοιχούσε σε πλήρη ροή ενός σωλήνα διαμέτρου 20 εκ. και με εμπειρικό υπολογισμό υπολόγισα ότι η παροχή είναι τουλάχιστον 200 κ.μ./ ώρα δηλαδή 2400 κ.μ./ 24-ωρο. Επιπλέον άλλα 2400 κ.μ./24-ωρο  μπαίνουν στον αγωγό μεταφοράς που έχει και αυτός διάμετρο 20 εκ. Συνεπώς με συντηρητικούς υπολογισμούς η πηγή έχει εκμεταλλεύσιμη παροχή περίπου 5000 κ.μ./ 24-ωρο. Στην αξιόλογη μελέτη που έχει γίνει από τον πρώην Δήμο Παπαφλέσσα για αντικατάσταση του αγωγού σε μήκος 8 χιλ. έως την περιοχή Τουλούπα Χάνι, ο μελετητής επικαλείται μετρήσεις που έγιναν με τις οποίες η παροχή υπολογίστηκε σε 6000 κ.μ. /24- ωρο, για αυτό και προτείνει αύξηση της διατομής του αγωγού μεταφοράς. Ποια γεώτρηση μπορεί να μας δώσει αυτή την παροχή με άριστη ποιότητα νερού μόνο με φυσική ροή έως το σπίτι μας, χωρίς αντλιοστάσια και κόστος ΔΕΗ; ΚΑΜΙΑ. Πόσες πόλεις στην Ελλάδα σε παράκτιες περιοχές έχουν την πολυτέλεια να μπορούν να τροφοδοτηθούν με άριστης ποιότητας πόσιμο νερό; ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ.

Πριν από μερικά χρόνια έτυχε να έρχομαι από την Καλαμάτα στους Γαργαλιάνους και στο δρόμο μετά τη Μεταμόρφωση συνάντησα τους υδραυλικούς του πρώην Δήμου Γαργαλιάνων να επισκευάζουν βλάβη στον αγωγό που είχε μεγάλη διαρροή στη διασταύρωση του με το ρέμα από τη Μεταμόρφωση που μεταφέρονται τα βόθρο-λύματα του χωριού, όπου λύματα και αγωγός ήταν ένα πράγμα. Προφανώς υπάρχουν και άλλες τραγελαφικές καταστάσεις που μπορούμε να διηγηθούμε σε όλη τη διαδρομή του αγωγού, μέχρι τους Γαργαλιάνους που δείχνουν την εγκατάλειψη και την απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει ένα σημαντικό έργο υποδομής για το οποίο απ’ ότι έχω πληροφορηθεί για να κατασκευαστεί πριν από περίπου 50 χρόνια κάποιοι άνθρωποι που αγαπούσαν τον τόπο τους αγωνίστηκαν και πρωτοστάτησαν.

Θέλοντας να προλάβω κάποιους που θα μιλήσουν για ένα πιθανό έργο αντικατάστασης του αγωγού, που προγραμματίζεται εδώ και …..κάποια χρόνια, θα τους πω ότι «…όποιος δεν θέλει να ζυμώσει …..ένα μήνα κοσκινίζει» και αυτό ταιριάζει απόλυτα και για το άλλο μεγάλο έργο του βιολογικού των Γαργαλιάνων.

 

Νικόλαος Αναστασόπουλος

Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. καλημερα !! απολυτα κατατοπιστικος ο κ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ και τεκμηριωμενος. Χρονια αυτο που παρουσιαζει σημερα υπαρχει και χρονο με το χρονο η εγκαταλειψη μεγαλωνει!! Θα προσθετα και την αναδειξη του φυσικου καλους των πηγων που ειναι μοναδικο! Υπαρχουν και αλλες πηγες προς την Ποταμια που το νερο τους χανεται στο ποταμι… Δυστυχως η περιοχη αυτη ειναι πληρως εγκαταλειμμενη ….και μερικοι δημαρχοντες αγνουν ισως και την υπαρξη της!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button