ΑγροτικάΤοπικά Νέα

Έβγαλαν πρωτόλαδο στη Μεσσηνία

Πρωτόλαδο έβγαλαν στη Μεσσηνία την Κυριακή, μέσα Σεπτεμβρίου, αρκετοί παραγωγοί, μέλη του προγράμματος Aristoil.

Στόχος είναι σε αυτή τη φάση να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος του προϊόντος που αναμένεται να παράξει ο κάθε παραγωγός, ώστε να καταγραφούν τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Άλλωστε, βασικός στόχος του έργου είναι η παρακολούθηση και ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών στην προσπάθειά τους να παράγουν ελαιόλαδο με υγειοπροστατευτικές ιδιότητες, έτσι ώστε να επιτευχθεί καλύτερη τιμή πώλησης.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια

Δείτε το βίντεο:

Συντονιστής του έργου είναι ο Νίκος Κρημνιανιώτης, και η έκθλιψη του ελαιοκάρπου για τη δειγματοληψία έγινε στο μικρό ελαιοτριβείο του προγράμματος, στο Αριοχώρι. Συμμετείχαν σε πρώτη φάση παραγωγοί από την Καλαμάτα, το Βασιλίτσι, το Τρίκορφο, τον Πύργο και την Αμαλιάδα.

Οι παραγωγοί μιλώντας στην Εύφορη Γη στέκονται ιδιαίτερα στις φαινόλες, που βοηθούν προληπτικά στην υγεία και στον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 17 εταίροι από 5 χώρες, και στη Μεσσηνία λαμβάνουν μέρος 600 περίπου παραγωγοί, οι μισοί δηλαδή από το σύνολο των συμμετεχόντων στη χώρα μας. Από τη μεριά του ο κ. Κρημνιανιώτης σημειώνει πως η Πολιτεία δεν έχει δείξει ακόμα σημαντικό ενδιαφέρον.

Ο Πέτρος Τσώνης, με παραγωγή από το Ακριτοχώρι, τονίζει την ανάγκη και φέτος η συγκομιδή να γίνει νωρίς καθώς ελλοχεύουν δάκος και γλοιοσπόριο. Οσο πιο νωρίς επισημαίνει, το ελαιόλαδο έχει καλύτερα ποσοστά φαινολών. Και βέβαια, όπως λέει: “Αν καταναλώσουμε όλοι λάδι στην Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να εξάγουμε ούτε ένα κιλό, ενώ τώρα το διώχνουμε χύμα στην Ιταλία”.

Ο Παναγιώτης Μάραντος από το Βασιλίτσι, δίνει μεγάλο βάρος στον φυσικό τρόπο καλλιέργειας και αυτός είναι ένας από τους λόγους που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Από τη μεριά του ο Φώτης Τσίπιρας από το Γεράκι της Αμαλιάδας, βιολογικός καλλιεργητής εδώ και 22 χρόνια, αναζητά ακόμα μια επιβεβαίωση της παραγωγής του και να αποδειχθεί ότι και στο δικό του χωριό η περιεκτικότητα σε φαινόλες είναι τέτοια, που μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, φαίνεται πως όλο και περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται στην υπεραξία του προϊόντος μέσα από την ποιότητα, η οποία αποτελεί αποτέλεσμα κυρίως του τρόπου καλλιέργειας.

Περισσότερα θα διαβάστε στο τεύχος 11 “Εύφορη Γη” που εκδίδεται τις επόμενες ημέρες

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button