Αγροτικά

Έμπειροι ελιγμοί στον ελαιώνα από πρωτάρηδες Καλιφορνέζους που μοίρασαν «χρυσά»

Οι παραγωγοί στην Καλιφόρνια γιόρτασαν ένα δυνατό τελείωμα για το έτος καλλιέργειας 2022/23, διεκδικώντας 71 βραβεία στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου NYIOOC 2023.

Σπίτι σχεδόν όλης της παραγωγής ελαιολάδου των Ηνωμένων Πολιτειών, οι αγρότες και οι μυλωνάδες της Καλιφόρνια κέρδισαν το σημαντικότερο μερίδιο βραβείων, διεκδικώντας το 89% όλων αυτών που κέρδισαν οι παραγωγοί των ΗΠΑ στον πιο διάσημο διαγωνισμό ποιότητας ελαιολάδου στον κόσμο.

Οι παραγωγοί από όλη την πολιτεία, η οποία είναι μεγαλύτερη από την Ιταλία και την Ιαπωνία, αλλά ελαφρώς μικρότερη από την Ισπανία, ξεπέρασαν την ξηρασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην αρχή της συγκομιδής για να παράγουν βραβευμένη ποιότητα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ελαιολάδου της Καλιφόρνια, η πολιτεία παρήγαγε 1,94 εκατομμύρια γαλόνια (7,34 εκατομμύρια λίτρα) ελαιολάδου το 2022/23, 20 τοις εκατό κάτω από τον κυλιόμενο μέσο όρο της πενταετίας.

Μεταξύ των μεγαλύτερων νικητών στην Καλιφόρνια ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός της, California Olive Ranch (COR), ο οποίος κέρδισε ένα Χρυσό Βραβείο και δύο Ασημένια Βραβεία.

«Είμαστε εκστασιασμένοι με τις πολυετείς νίκες μας στα προϊόντα μας», δήλωσε στους Olive Oil Times η Mary Mori, αντιπρόεδρος της COR. «Υποβάλλουμε τις μάρκες μας στο NYIOOC από το 2017 και κάθε χρόνο είμαστε ευχαριστημένοι με τα πολλαπλά επιτεύγματα από αυτόν τον διάσημο διαγωνισμό».

Παρά το γεγονός ότι ήταν ένας σχετικά νέος διαγωνισμός, ο Mori είπε ότι το NYIOOC έγινε γρήγορα ένα κριτήριο με το οποίο η COR μετρά την πρόοδο και την ποιότητά του.

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία, η οποία παράγει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από ελιές που καλλιεργούνται και εισάγονται στην Καλιφόρνια, παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη και τη συγκομιδή της ελιάς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για να διασφαλίσει την ποιότητα.

north-america-the-best-olive-oils-competitions-production-californians-navigate-a-challenging-harvest-with-unwavering-commitment-to-quality-olive-oil-times

«Η νούμερο ένα προτεραιότητά μας στην προμήθεια των διεθνών λιπαντικών μας, καθώς και αυτού που παράγουμε στην Καλιφόρνια, είναι τα αυστηρά πρότυπα ποιότητας που τηρούμε», είπε ο Mori. «Έχουμε μια αυστηρή διαδικασία εγκρίσεων για λάδια από τους συνεργάτες μας από τη Χιλή, την Αργεντινή, την Πορτογαλία και την Ιταλία και εγκρίνουμε κάθε παρτίδα πριν από οποιαδήποτε αγορά και συνεχείς δοκιμές κατά την παραλαβή, κατά την αποθήκευση και την εμφιάλωση».

Η COR προμηθεύεται ελιές από όλο τον κόσμο για να μετριάσει τις επιπτώσεις των δύσκολων συγκομιδών σε οποιαδήποτε τοποθεσία. Ωστόσο, ο Mori είπε ότι η εταιρεία αντιμετώπισε πολλές άλλες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της συγκομιδής.

«Όπως πολλοί έχουν δει στον κλάδο της ελιάς, βλέπουμε πρωτόγνωρες στιγμές με ποιοτικό λάδι διαθεσιμότητας», είπε. «Από τον πόλεμο της Ουκρανίας που επηρέασε το ηλιέλαιο, που έκανε πολλούς να κοιτάξουν το ελαιόλαδο για μια επιλογή χαμηλότερου κόστους, μέχρι τους παγετούς που παρατηρήθηκαν στην Καλιφόρνια, την Ευρώπη και τη Χιλή, υπήρξαν τεράστιες προκλήσεις για τους παραγωγούς ελαιολάδου να διατηρήσουν την παραγωγή υψηλής ποιότητας».

Ο βραβευμένος με αιώνια βραβεία Pasolivo, που βρίσκεται στην κομητεία San Luis Obispo, κατάφερε να διατηρήσει την υψηλής ποιότητας παραγωγή του.

north-america-the-best-olive-oils-competitions-production-californians-navigate-a-challenging-harvest-with-unwavering-commitment-to-quality-olive-oil-times

Στη νότια-κεντρική παράκτια Καλιφόρνια, η κομητεία San Luis Obispo φιλοξενεί πολλούς από τους καλύτερους παραγωγούς ελαιολάδου της χώρας. Φέτος, δέκα παραγωγοί από την κομητεία μαζί κέρδισαν 22 βραβεία στο NYIOOC, περισσότερα από το ένα τέταρτο των βραβείων που κέρδισαν οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς των ΗΠΑ.

Το Pasolivo ήταν από τα πιο επιτυχημένα, κερδίζοντας πέντε Χρυσά Βραβεία για τα προσεκτικά κατασκευασμένα μείγματα που συνδυάζουν την τέχνη των μυλωνάδων με μια προσεκτική επιστημονική διαδικασία.

Ενώ η εταιρεία έχει κερδίσει 32 βραβεία από το 2016, η γενική διευθύντρια Marisa Bloch Gaytan είπε στους Olive Oil Times ότι ο ενθουσιασμός και η υπερηφάνεια της νίκης δεν μειώνονται.

«Στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν μεγαλύτερη πίεση να αποδώσεις τόσο καλά όσο τα προηγούμενα χρόνια», είπε. «Είναι πάντα τιμή να κερδίζεις τόσο υψηλές διακρίσεις».

Η Pasolivo επιτυγχάνει σταθερά υψηλή ποιότητα διατηρώντας στενές σχέσεις με τους εργολάβους συγκομιδής για την αποτελεσματική συγκομιδή των ελιών και τη φροντίδα των καρπών και των δέντρων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η Bloch και η ομάδα της δοκιμάζουν επίσης κάθε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ξεχωριστά πριν φτιάξουν προσεκτικά κάθε μείγμα για να επιτύχουν τα επιθυμητά προφίλ γεύσης.

Η ίδια είπε ότι η επίμονη ξηρασία της πολιτείας ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισαν το Pasolivo και άλλοι παραγωγοί της κομητείας San Luis Obispo κατά τη συγκομιδή του 2022, αλλά πρόσθεσε ότι οι συνθήκες φαίνονται καλές για την επόμενη.

«Η έλλειψη βροχοπτώσεων ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που οδήγησε στη συγκομιδή του 2022», είπε. «Αν και ποτίζουμε συχνά, είναι πάντα καλύτερο να έχουμε τη φυσική βροχόπτωση στα δέντρα».

«Τα πράγματα φαίνονται πολύ καλά [εν όψει του καλλιεργητικού έτους 2023/24]», πρόσθεσε. «Πήραμε ρεκόρ βροχοπτώσεων στα τέλη του 2022 και το 2023. Φαίνεται ότι θα είναι μεγάλη σοδειά, αλλά και μεταγενέστερη συγκομιδή λόγω όλης της βροχής».

Η Karen και ο Malcolm Bond γιόρτασαν άλλη μια επιτυχημένη χρονιά, προσθέτοντας στο σερί νικών τους που χρονολογείται από το 2017. Η εταιρεία τους, Bondolio, με έδρα στην κομητεία Yolo, κοντά στο Σακραμέντο, κέρδισε το τέταρτο Χρυσό Βραβείο για ένα βιολογικό μείγμα μεσαίας έντασης.

north-america-the-best-olive-oils-competitions-production-californians-navigate-a-challenging-harvest-with-unwavering-commitment-to-quality-olive-oil-times

«Ως καλλιεργητής και παραγωγός, πιστεύουμε ότι φτιάχνουμε εξαιρετικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλλά πρέπει να επικυρώσετε τον εαυτό σας έναντι των άλλων και το NYIOOC μας επιτρέπει να επικυρωθούμε παγκοσμίως», δήλωσε η Karen Bond στους Olive Oil Times.

Μαζί με τη σκληρή δουλειά της γεωργίας, είπε ότι το πάθος για την αριστεία και οι συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση των γεωπονικών πρακτικών και των πρακτικών άλεσης τους βοήθησαν να διατηρήσουν την ποιότητά τους χρόνο με το χρόνο.

Παρά την επιτυχία, ο Μποντ είπε ότι το καυτό φθινόπωρο της Καλιφόρνια είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος εργασίας και παρουσίασε τις πιο σημαντικές προκλήσεις στην προηγούμενη συγκομιδή.

«Ο καιρός ήταν τόσο ζεστός που έπρεπε να παρακολουθούμε την άρδευση πιο προσεκτικά», είπε. «Το κόστος της εργασίας έχει πραγματικά αυξηθεί στην Καλιφόρνια τα τελευταία δύο χρόνια. Επειδή έκανε τόσο ζέστη, θέλαμε να προσλάβουμε περισσότερο εργατικό δυναμικό, ώστε οι ελιές να μπορούν να φτάνουν στο ελαιοτριβείο πιο γρήγορα για να διατηρήσουν την ποιότητα. Αυτό έκανε το κόστος εργασίας μας διπλάσιο».

Ωστόσο, ο Bond είπε ότι το κλίμα της κομητείας Yolo βοηθά την περιοχή να ξεχωρίζει στην Καλιφόρνια. Τρεις παραγωγοί από την κομητεία Yolo ενώθηκαν για να κερδίσουν επτά βραβεία στο διαγωνισμό.

«Το κλίμα μας μοιάζει πολύ με τη Σικελία, επομένως είναι ένα ιδανικό μέρος για την καλλιέργεια ελιών», είπε ο Μποντ. «Η κομητεία Yolo διαθέτει επίσης μερικά από τα καλύτερα εδάφη στον κόσμο, επομένως μπορούμε να καλλιεργούμε βιολογικά και να χρησιμοποιούμε μόνο καλλιέργειες. Επίσης, έχουμε πολύ νερό στην κομητεία Yolo, σε αντίθεση με άλλες περιοχές.»

Οι παραγωγοί από όλη την πολιτεία αποδίδουν συχνά το μεσογειακό κλίμα της Καλιφόρνια στην ικανότητά τους να παράγουν υψηλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για πέντε παραγωγούς στην κομητεία Sonoma, οι οποίοι κέρδισαν οκτώ βραβεία στο διαγωνισμό.

«Η χώρα του κρασιού της κομητείας Sonoma έχει ένα μοναδικό μεσογειακό κλίμα, επομένως τα αμπέλια, οι ελιές και τα πυρηνόκαρπα είναι όλα κοινές γεωργικές καλλιέργειες», δήλωσε στους Olive Oil Times ο Brent Young, διευθυντής γεωργικών επιχειρήσεων στο Jordan Vineyard & Winery.

north-america-the-best-olive-oils-competitions-production-californians-navigate-a-challenging-harvest-with-unwavering-commitment-to-quality-olive-oil-times

«Οι περισσότεροι παραγωγοί ελαιολάδου Sonoma και οινοποιεία Sonoma που παράγουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο καλλιεργούν ποικιλίες ελιάς που προέρχονται από την Ιταλία, την Ισπανία ή τη Γαλλία», πρόσθεσε.

Το Jordan Vineyard & Winery κέρδισε ένα ασημένιο βραβείο για το μείγμα μέτριας έντασης. Ο Young, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία αισθάνθηκε απίστευτα περήφανη και τιμή που κέρδισε το βραβείο, πρόσθεσε ότι η υψηλής ποιότητας ανάμειξη είναι το κλειδί για την επιτυχία της.

«Αν και κάθε ποικιλία ελιάς συλλέγεται και αλέθεται ξεχωριστά, όλα τα συστατικά αναμειγνύονται πριν από την εμφιάλωση με στόχο να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που είναι ζωντανό, κομψό και απαλό – ακριβώς όπως τα κρασιά μας», είπε.

«Εστίαση δίνεται στη συγκομιδή των ελιών στη μέγιστη ωρίμανση και στο πάτημα μέσα σε λίγες μόνο ώρες – για να διασφαλιστεί η υψηλότερη ποιότητα», πρόσθεσε. «Οι ελιές της Ιορδανίας φυτεύονται σε απόσταση 15 επί 15 πόδια (4,5 επί 4,5 μέτρα) μεταξύ τους, γεγονός που επέτρεψε σε κάθε δέντρο να αναπτύξει ένα όμορφο «ανοιχτό κέντρο» θόλο και να μην σκιάσει τα κάτω κλαδιά».

Το κλάδεμα δύο και τριετών, μαζί με το αποτελεσματικό πότισμα, είναι δύο από τα άλλα κλειδιά για την επιτυχία της εταιρείας, πρόσθεσε ο Young.

Παρά την επιτυχία αυτή, ο Young είπε ότι ο ξηρός καιρός που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί στην κομητεία Sonoma οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερη συγκομιδή, με την ποσότητα των ελιών που μαζεύτηκαν να πέφτουν από τους συνηθισμένους 18 τόνους σε μόλις 10 τόνους.

Ωστόσο, η κατάκτηση ενός Silver Award είναι μια επαρκής ανταμοιβή για τον Young και ολόκληρη την ομάδα στο Jordan Vineyard & Winery.

«Ήταν μια μεγάλη αναγνώριση της σκληρής δουλειάς, της αφοσίωσης και του πάθους που καταβάλλει η ομάδα μας για τη δημιουργία ποιοτικού και νόστιμου ελαιολάδου που τιμά τις παραδόσεις έξτρα παρθένου ελαιολάδου της Ιταλίας και της Ισπανίας», είπε.

«Η λήψη αυτού του βραβείου θα βοηθήσει μόνο στην οικοδόμηση της φήμης μας και στην περαιτέρω εδραίωση της αξιοπιστίας της Ιορδανίας ως παραγωγού διαχρονικών κρασιών ευρωπαϊκού στιλ, αλλά και ως αξιοσημείωτης παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιολάδου», κατέληξε ο Young.

elaiaskarpos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button