Υγεία

Έξι ασθένειες που προδίδουν τα χέρια σας (Photos)

Από το μήκος των δαχτύλων έως τη δύναμη της λαβής, τα χέρια αποκαλύπτουν σημαντικότατες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας και προειδοποιούν για σοβαρές ασθένειες.

1. Tρέμουλο

Το τρέμουλο των χεριών μπορεί να οφείλεται σε «αθώες» αιτίες όπως η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή να αποτελεί παρενέργεια κάποιου φαρμάκου. Όταν όμως είναι επίμονο και δυσκολεύει την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων καλό είναι να αξιολογείται από ειδικό. Ειδικά το τρέμουλο μόνο στο ένα χέρι αποτελεί συχνά ένα από τα πρώτα συμπτώματα του Πάρκινσον.

2. Εφίδρωση στις παλάμες

Η αυξημένη παραγωγή ιδρώτα στις παλάμες είναι χαρακτηριστική στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ή μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Μια άλλη εξήγηση είναι η υπεριδρωσία, πάθηση που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική δραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων. Στα περισσότερα άτομα με υπεριδρωσία, η αυξημένη παραγωγή ιδρώτα διαπιστώνεται μόνο σε ένα ή δύο συγκεκριμένα σημεία του σώματος, όπως οι μασχάλες, οι παλάμες ή τα πέλματα. Η υπεριδρωσία αντιμετωπίζεται συνήθως με ισχυρά συνταγογραφούμενα ανθιδρωτικά ή και με μπότοξ.

3. Αδύναμη λαβή – Καρδιοπάθεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση Lancet και στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 140.000 ενήλικες από 17 χώρες, η εξασθένηση της δύναμης λαβής υποδεικνύει αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο και μειωμένες πιθανότητες επιβίωσης από ένα τέτοιο επεισόδιο.

4. Μήκος δαχτύλων – Αρθρίτιδα 

Οι γυναίκες στις οποίες ο δείκτης (το δεύτερο δάχτυλο) είναι μικρότερος σε μήκος από τον παράμεσο (το τέταρτο δάχτυλο) διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα σε σύγκριση με αυτές που έχουν μακρύτερο δείκτη παρά παράμεσο, δείχνει επιστημονική μελέτη στην επιθεώρηση Arthritis & Rheumatism.

5. Χρώμα νυχιών – Νεφροπάθεια

Ερευνητές από την Ινδία μελέτησαν ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με χρόνια νεφροπάθεια και διαπίστωσαν ότι ποσοστό 36% από αυτούς παρουσίαζαν αποχρωματισμό στα νύχια. Συγκεκριμένα, το κάτω μέρος του νυχιού ήταν λευκό ενώ το επάνω μέρος καφετί. Αυτός ο τύπος αποχρωματισμού θεωρείται ότι οφείλεται στην αυξημένη συγκέντρωση ορισμένων ορμονών σε συνδυασμό με τη χρόνια αναιμία, δύο χαρακτηριστικά της χρόνιας νεφροπάθειας.

Πηγή: onmed.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button