Αγροτικά

Έπιασαν ακόµα και τα 5 ευρώ τα υπερπρώιµα κεράσια

Μικρότερες αποδόσεις από 30% έως και 50%, ανάλογα µε την περιοχή και την ποικιλία, αναµένεται να εµφανίσει η φετινή παραγωγή κερασιού στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η συγκοµιδή εκτιµάται ότι θα αρχίσει να ανεβάζει ρυθµούς από την ερχόµενη εβδοµάδα, δίδοντας και τα πρώτα αξιόπιστα σηµάδια για την πορεία της τιµής του προϊόντος κατά την τρέχουσα εµπορική σεζόν.

Λεωνίδας Λιάμης

  1. Για κάποιες υπερπρώιµες ποικιλίες σε χωριά της Πέλλας, η ζηµιά λόγω των καιρικών συνθηκών είναι µεγάλη, ενώ σηµαντικά προβλήµατα από παρόµοιους παράγοντες διαπιστώνονται και στο νοµό Ροδόπης. «Κατά τόπους είχαµε χαλαζοπτώσεις, κυρίως στην περιοχή της Έδεσσας και σε χωριά κοντά στα Γιαννιτσά, που προκάλεσαν καταστροφές, ενώ στις αρχές της εβδοµάδας είχαµε και ένα διήµερο µε ισχυρούς ανέµους, µε συνέπεια να χτυπιούνται οι καρποί και να υποβαθµίζονται ποιοτικά», επισηµαίνει ο καθηγητής ∆ενδροκοµίας στο ΑΠΘ, Αθανάσιος Μολασιώτης, χαρακτηρίζοντας κρίσιµο το επόµενο διάστηµα του Μαϊου.
  2. ∆ύσκολα είναι τα πράγµατα στις Αµπελιές της Πέλλας, αλλά και σε γύρω χωριά, όπου οι φυτείες κερασιού χτυπήθηκαν από το χαλάζι δύο φορές, στις 18 Απριλίου, όταν έγινε η µεγάλη ζηµιά και στις 20 Απριλίου. «Τα καθαρά χωράφια είναι λίγα. Αυτές τις ηµέρες έρχονται οι εκτιµητές του ΕΛΓΑ, για νέα αυτοψία», είπε ο γεωπόνος Γιώργος Σαββίδης, τονίζοντας ότι σε ορισµένες φυτείες η καταστροφή ήταν ολοσχερής. Από τα πρώτα χέρια στην περιοχή, πάντως, έγιναν πράξεις και µε 5 ευρώ το κιλό, όµως ήταν αµελητέες οι ποσότητες και διόλου αντιπροσωπευτικές για τη συνέχεια.
  3. Λιγότερες είναι οι ποσότητες των υπερπρώιµων ποικιλιών και σε άλλα χωριά της Έδεσσας, όπως το Μεσηµέρι. «Ξεκινήσαµε τη συγκοµιδή πριν λίγες ηµέρες και διαπιστώνουµε πως οι στρεµµατικές αποδόσεις είναι µικρότερες. Η παραγωγή σε σχέση µε πέρυσι είναι χαµηλότερη περίπου 40%», είπε στην Agrenda ο παραγωγός Βασίλης Γιάντσης, προσθέτοντας πως για το προϊόν που πουλήθηκε την περασµένη εβδοµάδα η τιµή ήταν στα 3,5 ευρώ, αλλά «όσο µπαίνει ο κόσµος στις φυτείες και συγκοµίζει, αυξάνοντας τις ποσότητες στην αγορά, η τιµή πέφτει».
  4. Ανάλογη υποχώρηση της παραγωγής προβλέπει φέτος και ο Νικόδηµος Γαραντίδης, από τη Φουστάνη Πέλλας, την οποία αποδίδει στο γεγονός ότι πέρυσι η περιοχή είχε εµφανίσει υπεραπόδοση, ενώ στον Παλαιό Μυλότοπο ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου, Γιάννης Λυσίτσας ανέφερε ότι στις υπερπρώιµες ποικιλίες Early Lorry και Early BG, τα δέντρα είναι άδεια φέτος. «Επηρεάστηκαν από τον παγετό, µαλάκωσε το καρπίδιο και έπεσε» εξήγησε και τόνισε ότι «ευελπιστούµε να πάνε καλύτερα τα πράγµατα στις µεσοπρώιµες».
  5. Ποικιλίες «early lorry» και «µπουρλά» συγκοµίζουν εδώ και κάποιες µέρες και στην Κερασιά της Έδεσσας, αλλά όπως τονίζει ο παραγωγός Χρήστος Γιώργου η περιοχή θα αρχίσει να µαζεύει δυναµικά µετά τις 15 Μαΐου. «Όπως πάνε τα πράγµατα η φετινή παραγωγή φαίνεται ότι θα φτάσει τους 7.000-8.000 τόνους αρκεί να κρατήσει ο καιρός», ανέφερε και πρόσθεσε πως στην Κερασιά καταγράφεται τάση αντικατάστασης τοπικών ποικιλιών όπως Τραγανά και Μπουρλά, µε γερµανικές.
  6. Στην Πιερία, εξάλλου,σύµφωνα µε τον πρόεδρο του ΑΣ Ράχης «ο Άγιος Λουκάς» ∆ηµήτρη Ντούρο, η συγκοµιδή των 2.000 στρεµµάτων της οργάνωσης θα ξεκινήσει από τη ∆ευτέρα και εκτιµάται ότι θα δώσει φέτος µια παραγωγή 700-800 τόνους. «Ανάλογα µε την περιοχή και την ποικιλία, η µείωση στην απόδοση υπολογίζεται µεταξύ 30% και 50%», είπε ο κ. Ντούρος, ενώ για την τιµή απέφυγε να ρισκάρει οποιαδήποτε πρόβλεψη, «αν δεν ανοίξει η αγορά».

Δεν βοηθά ο καιρός τη συγκομιδή, προβληματισμός για τις αποδόσεις
Ένα τριήµερο βροχοπτώσεων, στις αρχές της περασµένης εβδοµάδας, τα έκανε… µούσκεµα και στη συγκοµιδή των υπερπρώιµων ποικιλιών της Ροδόπης, µε συνέπεια να εµφανιστούν σκισίµατα στους καρπούς, απογοητεύοντας τους παραγωγούς. «Από την επόµενη εβδοµάδα θα αρχίσει σιγά – σιγά η συγκοµιδή, αλλά δυστυχώς δεν βοηθά ο καιρός. Ελπίζουµε ότι τα πράγµατα θα εξελιχθούν καλύτερα όταν θα φτάσει η ώρα να συγκοµιστούν οι µεσοπρώιµες και οι όψιµες ποικιλίες», τόνισε  στην Agrenda ο Λεβέντ Σαδίκ, επικεφαλής της YAKA IKE, που µπορεί να απορροφήσει και να διαχειριστεί πάνω από 2.000 κερασιών ετησίως. Όπως µας ανέφερε µε την YAKA συνεργάζονται περισσότεροι από 240 παραγωγοί, στις φυτείες των οποίων εφαρµόζεται ένα ολοκληρωµένο σύστηµα φροντίδας της κερασοκαλλιέργειας, από το οποίο αναµένεται να ανεβεί η στρεµµατική απόδοση από τα 450 κιλά σήµερα, στα 600 κιλά το στρέµµα, σε τρία χρόνια.

Όσον αφορά στη διάθεση της παραγωγής, ο κ. Σαδίκ ανέφερε πως τα κεράσια που τυποποιεί και εµπορεύεται η YAKA IKE, κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό και σε αγορές όπως αυτές της Αγγλίας και της Γερµανίας, µέσω συνεργασιών που έχουν συναφθεί µε µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ. «Φέτος θα ξεκινήσουµε και στην Ασία, καθώς οι δοκιµές που κάναµε πέρυσι, είχαν πολύ καλή αποδοχή», επισήµανε ο ίδιος και προσδιόρισε ως στόχους το Χόνγκ Κόνγκ και τη Σιγκαπούρη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button