Κόσμος

Έρευνα: Έρχεται η κατάρρευση του ανθρώπινου πολιτισμού το 2040

Οι ερευνητές πρόβλεψαν 12 πιθανά σενάρια για το μέλλον του κόσμου

Ένα πολύ ανησυχητικό συμπέρασμα έβγαλε μια νέα έρευνα βασισμένη στα δεδομένα από το 1970 και καταδεικνύει ότι η ποιότητα ζωής και ο πληθυσμός της Γης θα έχει απότομη πτώση το 2040.

Είναι δημοσιευμένη στο best seller βιβλίο «The Limits to Growth» το 1972, μία ομάδα από επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης διαφώνησαν για το αν ο βιομηχανικός πολιτισμός θα κατέρρεε αν οι εταιρίες και οι κυβερνήσεις κυνηγούσαν μονοδιάστατα την οικονομική αύξηση, ανεξαρτήτως κόστους και συνεπειών. Οι ερευνητές πρόβλεψαν 12 πιθανά σενάρια για το μέλλον του κόσμου, όπου στα περισσότερα οι πρώτες ύλες είναι τόσο σπάνιες που η οικονομική πρόοδος θα ήταν αδύνατη, καταστρέφοντας την ευημερία όλων, αναφέρει η ΕΡΤ.

Ένα από τα σενάρια της έρευνας, το BAU – Business As Usual, δείχνει ότι η παγκόσμια οικονομία θα κορυφωθεί το 2040, έχοντας μετά μία απότομη πτώση, παίρνοντας μαζί της τον παγκόσμιο πληθυσμό, την πρόσβαση σε φαγητό, καθώς και τις πρώτες φυσικές ύλες. Βέβαια η ομάδα των επιστημών τόνισε ότι αυτή η ‘κατάρρευση’ δεν θα είναι το τέλος της ανθρωπότητας, αλλά ένα σημαντικό κοινωνικό γεγονός που θα κάνει τα πρότυπα ζωής να αλλάξουν για δεκαετίες.

Τον Νοέμβριο του 2020 στο τεύχος του Περιοδικού Βιομηχανικής Οικολογίας του Πανεπιστημίου Γέιλ, η Χέρινγκτον συνέχισε μια έρευνα που είχε αρχίσει ως απόφοιτη του Χάρβαρντ στις αρχές του χρόνου, αναλύοντας τις προβλέψεις που είχε το «Limits to Growth» μαζί με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του κόσμου.

Η Χέρινγκτον βρήκε με 10 διαφορετικές βάσεις δεδομένων συμπεριλαμβάνοντας τον πληθυσμό, την γεννητικότητα, την κλίμακα της μόλυνσης, την παραγωγή φαγητού και τη βιομηχανική απόδοση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η τωρινή κατάσταση του κόσμου είναι πολύ κοντά με δύο από τα πιθανά σενάρια από την έρευνα του 1972, συγκεκριμένα το BAU και άλλο ένα, το CT – Comprehensive Technology, στο οποίο η πρόοδος της τεχνολογίας βοηθάει να μειωθεί η μόλυνση και να αυξηθούν τα νούμερα στην παραγωγή φαγητού, ακόμα και αν τελειώσουν οι φυσικές ύλες.

«Το BAU και το CT είναι και τα δύο προβλέψεις που δείχνουν μία παύση στην ανάπτυξη σε περίπου μία δεκαετία από τώρα. Αυτό αποδεικνύει πως αν συνεχίσουμε όπως έχει, ο στόχος μας για συνεχή ανάπτυξη είναι αδύνατο να εκπληρωθεί», έγραψε η ερευνήτρια.

«Το σενάριο SW υποθέτει ότι μαζί με τις τεχνολογικές λύσεις, αλλάζουν και οι παγκόσμιες κοινωνικές προτεραιότητες», έγραψε η Χέρινγκτον προσθέτοντας ότι «αλλαγές στις κοινωνικές προσδοκίες και προδιαγραφές μπορεί να είναι η μικρότερη επιθυμητή οικογένεια, πρόσβαση στα αντισυλληπτικά παντού και η σημαντική επιλογή να μειώσουμε τις βιομηχανικές ενέργειες για να εστιάσουμε στην υγεία και την εκπαίδευση».

«Δεν είναι πολύ αργά για την ανθρωπότητα να αλλάξει την πορεία της για να έχει ένα προφανές καλύτερο μέλλον. Πρακτικά, οι ανθρωπότητα μπορεί να διαλέξει αν θα εφαρμόσει μόνη της όρια ή αν θα φτάσει σε ένα εξαναγκαστικό όριο, στην περίπτωση αυτή η κατάρρευση της ανθρώπινης ευημερίας θα έχει γίνει κάτι αναπόφευκτο», κατέληξε η Χέρινγκτον στην έρευνα της.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button