Αγροτικά

Έρχεται 4-6 Μαΐου 2023 ο διεθνής διαγωνισμούς ελαιολάδου ATHENA

Ανακοινώθηκε η 8η διοργάνωση του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Αthena International Olive Oil Competition» (ATHENA IOOC), που το 2023 θα διεξαχθεί στην Καβάλα 4 έως 6 Μαΐου, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Η περιοχή αυτή επιλέχθηκε λόγω της συνειδητής εισόδου της στην ελαιοκαλλιέργεια, διαθέτοντας πλέον τον πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο ελαιώνα της χώρας.

Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ήδη ξεκινήσει και πραγματοποιούνται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας athenaoliveoil.gr. Μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου θα ισχύει προνομιακή τιμή συμμετοχής («early bird»), που κάνει τις ούτως ή άλλως ανταγωνιστικές τιμές του ΑΤΗΕΝΑ ακόμα πιο ελκυστικές.

Η διεθνής κριτική επιτροπή του ATHENA IOOC απαρτίζεται από έμπειρους γευσιγνώστες-δοκιμαστές διεθνούς εμβέλειας και κύρους, γνώστες της παγκόσμιας αγοράς. Φέτος έχουν προσκληθεί κριτές από Αυστραλία, Βραζιλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Τυνησία, Χιλή και, φυσικά, Ελλάδα, δηλαδή από όλες τις ηπείρους της γης. Εκτός αυτού, ο ATHENA IOOC, σεβόμενος τα προς αξιολόγηση δείγματα και τους παραγωγούς τους, παραμένει ο διαγωνισμός με το μεγαλύτερο αριθμό κριτών ανά ελαιόλαδο, η δε αξιολόγηση γίνεται σε άψογες συνθήκες και αποκλειστικά πρωινές ώρες.

Η βράβευση στον ATHENA IOOC, έναν από τους πιο σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς του είδους του, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των πωλήσεων των διακεκριμένων ελαιολάδων, λόγω αναβάθμισης της εικόνας και της διαπραγματευτικής τους αξίας στις διεθνείς αγορές. Για τα ελληνικά, μάλιστα, ελαιόλαδα ο ATHENA IOOC προσπαθεί να τους ανοίξει δρόμο και στην ελληνική premium αγορά, που βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, απευθυνόμενος σε επιλεγμένους χώρους εστίασης. Προσκαλεί, έτσι, διακεκριμένους σεφ ως κριτές «guest», χωρίς ο βαθμός τους να υπολογίζεται, ενώ διοργανώνει και πολλές γευστικές δοκιμές των βραβευμένων ελαιολάδων του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο αρχιμαγείρους και άλλους επαγγελματίες Horeca.

Από το 2016 ο ATHENA IOOC έχει διεξαχθεί σε επτά εμβληματικές για το ελαιόλαδο πόλεις: Αθήνα, Πύλο, Δελφούς, Ναύπλιο, Σπάτα, Λέσβο και Σητεία, με συνεχή ανοδική πορεία στον αριθμό των συμμετεχόντων δειγμάτων, ποσοτικά και ποιοτικά, δηλαδή από περισσότερες χώρες και από όλο και πιο σημαντικούς ελαιοπαραγωγούς.

Ο λόγος που ο διαγωνισμός αλλάζει κάθε χρόνο τόπο διεξαγωγής, είναι η επιθυμία των διοργανωτών να αναδείξουν σταδιακά όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των γηγενών ποικιλιών ελιάς τους και μάλιστα διεθνώς. Έως και νέες φυτεύσεις τέτοιων αφανών ποικιλιών έχουν παρατηρηθεί κατόπιν διάκρισης ελαιολάδων τους στον ATHENA IOOC, κάτι που συμβάλλει αναμφίβολα στην ελαϊκή πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, ένα πλέγμα τοπικών δράσεων πλαισιώνει συστηματικά το διαγωνισμό προβάλλοντας σφαιρικά τον τόπο διεξαγωγής του.

Η διοργάνωση του ATHENA IOOC γίνεται από την εταιρεία επικοινωνίας και οργάνωσης εκθέσεων Vinetum, η οποία καμία άλλη σχέση δεν διατηρεί με το ελαιόλαδο ή παραγωγούς του. Περισσότερες πληροφορίες στο 210 766 0560.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button