Αθλητικά

Έτοιμος ο Ολυμπιακός για τη μάχη με την Άρσεναλ – Τα «ευρωπαϊκά ραντεβού» με τις αγγλικές ομάδες

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να φιλοξενήσει απόψε στο κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης» την Άρσεναλ (22:00, Cosmote Sports 2) στην πρώτη κόντρα των δύο ομάδων για τη φάση των «32» του Europa League – Η μεταξύ τους μονομαχία ωστόσο δεν είναι πρωτόγνωρη για τους Πειραιώτες που φαίνεται να έχουν μια μακρά παράδοση στις αγγλικές ομάδες

Παλιοί γνωστοί θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν Ολυμπιακός και Άρσεναλ, καθώς τα τελευταία 10 χρόνια έχουν συγκρουστεί ήδη 8 φορές σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις. Ειδικότερα, το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 2009 στο Emirates, όταν οι «ερυθρόλευκοι» στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της σεζόν ηττήθηκαν με 2-0.

Τα συνολικά στατιστικά αποδεικνύουν πάντως πως οι «κανονιέρηδες» δεν αποτελούν φόβητρο για τους Πειραιώτες, καθώς στα μεταξύ τους ματς έχουν σημειώσει 4 νίκες και ισάριθμες ήττες. Μάλιστα, εντός του φαληρικού σταδίου  κέρδισαν τις 3 από τις 4 φορές που τους υποδέχθηκαν, ενώ κανείς δεν μπορεί να λησμονήσει και την τεράστια νίκη με 3-2 στο Λονδίνο, τον Σεπτέμβριο του 2015 με σκόρερ τους Πάρντο, Φορτούνη, Φινμπόγκασον, ξανά σε όμιλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, όπως άλλωστε και όλοι οι μεταξύ τους αγώνες.

Οι «Gunners» από την πλευρά τους έχουν καταγράψει ρεκόρ 9-3-6 κόντρα σε ελληνικές ομάδες. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ηττήθηκαν μόνο μία φορά (εκείνη του 2015) ενώ κέρδισαν τα 6 από τα 9 παιχνίδια που φιλοξένησαν συλλόγους της χώρας μας (6-2-1). Αξίζει να αναφερθεί, πως σε νοκ άουτ φάση η τελευταία ελληνική ομάδα που αντιμετώπισαν ήταν ο ΠΑΟΚ το 1997, όταν και τους απέκλεισε στο τότε Κύπελλο UEFA.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ vs ΑΡΣΕΝΑΛ
09/12/2015 Ολυμπιακός – Άρσεναλ 0-3

29/09/2015 Άρσεναλ – Ολυμπιακός 2-3
04/12/2012 Ολυμπιακός – Άρσεναλ 2-1
03/10/2012 Άρσεναλ – Ολυμπιακός 3-1
06/12/2011 Ολυμπιακός – Άρσεναλ 3-1
28/09/2011 Άρσεναλ – Ολυμπιακός 2-1
09/12/2009 Ολυμπιακός – Άρσεναλ 1-0
29/09/2009 Άρσεναλ – Ολυμπιακός 2-0

Ας θυμηθούμε όμως την προϊστορία των ευρωπαϊκών ραντεβού του Ολυμπιακού με ομάδες από το Νησί

Την περίοδο 1965/66 ο Ολυμπιακός πήρε το βάπτισμα του πυρός στο Κύπελλο Κυπελλούχων, όταν στον δρόμο του βρέθηκε η Γουέστ Χαμ, η οποία και δεν δυσκολεύτηκε να προκριθεί στα προημιτελικά του θεσμού (4-0, 2-2). Συγκεκριμένα, στις 23 Νοεμβρίου οι ερυθρόλευκοι ταξίδεψαν στο Λονδίνο για να τεθούν αντιμέτωποι με τα σφυριά στο «Άπτον Παρκ», γνωρίζοντας εξ αρχής πως η αποστολή τους θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Η αγγλική ομάδα άλλωστε ήταν κάτοχος του τροπαίου, ενώ ταυτόχρονα διέθετε στο ρόστερ της παίκτες παγκόσμιας κλάσης, όπως οι Μάρτιν Πίτερς, Μπόμπι Μουρ και Τζεφ Χερστ.

olympiacos_westham__1_
ixo

Παρόμοια έκβαση είχε και η «συνάντηση» με την Τότεναμ (τότε κάτοχο του Κυπέλλου), αυτή τη φορά για το Κύπελλο UEFA, το 1972/73.

Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 1-0 των «σπιρουνιών» εντός έδρας και κατέγραψαν έτσι την παρθενική νίκη τους απέναντι σε αγγλικό κλαμπ. Σε εκείνον τον αγώνα μάλιστα στις 8/11 του 1972, μπορεί ο Ρομέν Αργυρούδης να πέτυχε το νικητήριο γκολ, ωστόσο μεγάλος πρωταγωνιστής της βραδιάς αναδείχθηκε ο γκολκίπερ Παναγιώτης Κελεσίδης, ο οποίος και κατάφερε να αποκρούσει δύο φορές το πέναλτι του Μάρτιν Πίτερς.  Ωστόσο παρά το σημαντικό αυτό αποτέλεσμα, ο πειραϊκός σύλλογος απέτυχε να προκριθεί στον 3ο γύρο, καθώς στον πρώτο αγώνα στο Λονδίνο είχε γνωρίσει βαριά ήττα με 4-0.

Χρειάστηκε έκτοτε να περάσουν αρκετά χρόνια για να βρει ξανά αντίπαλο από την Αγγλία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάτι που συνέβη εκ νέου το 2000/01. Στο πλαίσιο των «32» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, Ολυμπιακός και Λίβερπουλ ήρθαν ισόπαλοι με σκορ 2-2 στην Αθήνα, με τους «κόκκινους» να παίρνουν την πρόκριση χάρη στο υπέρ τους 2-0 στο «Άνφιλντ». Λίγους μήνες μετά, θα φτάνανε στην κατάκτηση του τροπαίου απέναντι στην Αλαβές.

Ένα χρόνο αργότερα ο Ολυμπιακός βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι “Κόκκινοι Διάβολοι” είχαν επικρατήσει στο ΟΑΚΑ με 2-0, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και στο “Ολντ Τράφορντ”. Η μεγαλειώδης εμφάνιση του Δημήτρη Ελευθερόπουλου στον επαναληπτικό στην Αγγλία ωστόσο δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει την ήττα μπροστά σε 66.769 φιλάθλους.

Ο Έλληνας τερματοφύλακας έπιασε το (αμφισβητούμενο) πέναλτι του Ρουντ Φαν Νίστελροϊ στο 63′, όμως στο τελευταίο δεκάλεπτο οι παίκτες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ήταν καταιγιστικοί. Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ άνοιξε το σκορ στο 79ο λεπτό, ο Ράιαν Γκιγκς διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του στο 88′, ενώ ο Φαν Νίστελροϊ έβαλε το… κερασάκι στην τούρτα, διαμορφώνοντας το τελικό 3-0. Ο Ολυμπιακός τερμάτισε στην 4η θέση του ομίλου, πίσω από Λα Κορούνια, Γιουνάιτεντ και Λιλ.

Τέσσερα χρόνια μετά οι δυο εν λόγω ομάδες τέθηκαν ξανά αντιμέτωπες , για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (μαζί με τις Μονακό και Λα Κορούνια). Στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς του νεότευκτου τότε «Γ.Καραϊσκάκης», οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 1-0 επί των Άγγλων, στο τελευταίο παιχνίδιου του ομίλου όμως, το 3-1 της Λίβερπουλ χάρη στο φοβερό γκολ του Στίβεν Τζέραρντ προς το τέλος του ματς, έστειλε την ομάδα του στους «16», ξεκινώντας παράλληλα το ταξίδι προς την Κωνσταντινούπολη και το 5ο τρόπαιο της.

Την ίδια χρονιά, οι Πειραιώτες αναμετρήθηκαν και με τη Νιουκάστλ το 2005, για τους «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Το εμπόδιο των «ανθρακορύχων» αποδείχθηκε πάντως ανυπέρβλητο, όπως δείχνουν και οι δυο νίκες της αγγλικής ομάδας (3-1, 4-0), με την πρόκριση στα προημιτελικά να έρχεται αρκετά εύκολα τότε για την ομάδα των Γκρέιαμ Σούνες και Άλαν Σίρερ.

 

Η συχνή παρουσία του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια στα «αστέρια»¸ είχε ως αποτέλεσμα να τυχαίνει συχνά αντίπαλος των «μεγάλων» της Αγγλίας, ιδίως στη φάση των ομίλων. Τις σεζόν 2001/02 και 2002/03, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτέλεσε… κακό δαίμονα των Ελλήνων, μετρώντας απέναντι τους το απόλυτο των νικών. Οι δυο ομάδες συναντήθηκαν και στους «16» του θεσμού το 2014. Παρά την σπουδαία νίκη με σκορ 2-0 στο Φάληρο, (ίσως σε μια από τις πιο μαγικές βραδιές στην ευρωπαϊκή του ιστορία) που συνδυάστηκε με εμφάνιση πολλών… αστέρων ο Ρόμπι Φαν Πέρσι με δικό του χατ-τρικ στέρησε την πρόκριση στην ελληνική ομάδα, με συνέπεια η Γιουνάιτεντ να προχωρήσει στους «8» .

 
oo

Πλην των «κόκκινων διαβόλων», στα νοκ-αουτ του Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός έχει αντιμετωπίσει και την Τσέλσι  την περίοδο 2007/08. Οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν καταφέρει να προβάλλουν ιδιαίτερη αντίσταση και έτσι ο λονδρέζικο σύλλογος επικράτησε 3-0 στο “Στάμφορντ Μπριτζ”, παίρνοντας το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο ρυθμός των Λονδρέζων αποδείχτηκε αξεπέραστο εμπόδιο για τους παίκτες του Τάκη Λεμονή, οι οποίοι δέχτηκαν δύο γρήγορα γκολ και αποχαιρέτησαν, πλουσιότεροι σε εμπειρίες, τη διοργάνωση.

1183251

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button