Επιστήμονες στην Κίνα έφτιαξαν μια μάσκα που μπορεί να ανιχνεύσει στον αέρα κοινούς αναπνευστικούς ιούς, όπως τον κορονοϊό (SARS-CoV-2) και της γρίπης (H5N1 και Η1Ν1).
Η άκρως ευαίσθητη μάσκα μπορεί να προειδοποιήσει, μέσω κινητού τηλεφώνου, αυτόν που τη φοράει, ότι υπάρχει παθογόνος μικροοργανισμός τριγύρω. Αρκούν 10 λεπτά συζήτησης με έναν μολυσμένο άνθρωπο για να κάνει η μάσκα την ανίχνευση του μικροβίου στα σταγονίδια του αέρα που αυτός εκπνέει.
Πώς λειτουργεί η μάσκα
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιν Φανγκ του Πανεπιστημίου Τονγκτζί της Σαγκάης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για νέα υλικά «Matter». Η μάσκα διαθέτει έναν μικρό ειδικό αισθητήρα με συνθετικό μόριο που «πιάνει» στον αέρα τις μοναδικές πρωτεΐνες ενός παθογόνου ιού, ακόμη και σε ανεπαίσθητες ποσότητες, πολύ μικρότερες από εκείνες που περιέχονται σε ένα βήχα ή ένα φτάρνισμα. Όταν ο αισθητήρας ανιχνεύει τον ιό, ένα τρανζίστορ στη μάσκα ενισχύει το σήμα και στέλνει τη σχετική προειδοποίηση στο κινητό τηλέφωνο του ανθρώπου που φοράει τη μάσκα.
«Η μάσκα μας δουλεύει πραγματικά καλά σε χώρους με κακό αερισμό, όπως οι ανελκυστήρες ή τα κλειστά δωμάτια, όπου ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υψηλός», δήλωσε ο Φανγκ. Πρόσθεσε ότι αν μελλοντικά εμφανιστεί κάποιος νέος αναπνευστικός ιός, ο αισθητήρας μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί ανάλογα, ώστε να ανιχνεύει και τον νέο μικροοργανισμό.
Οι ερευνητές ελπίζουν να βελτιώσουν τη μάσκα, μειώνοντας κι άλλο τον ελάχιστο χρόνο ανίχνευσης ιών και αυξάνοντας την ευαισθησία του αισθητήρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.