Αθλητικά

Ίκερ Κασίγιας: Τέλος εποχής για τον «Άγιο» των γκολπόστ – Η καριέρα, ο έρωτας με την Καρμπονέρο και η μάχη με τον θάνατο

Το ποδόσφαιρο είναι πλέον φτωχότερο μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του θρυλικού Ισπανού τερματοφύλακα, Ίκερ Κασίγιας από την δράση μετά από 22 χρόνια πλούσιας καριέρας σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο

Πολλοί θα ζήλευαν την ομορφιά του, το πόσο ταυτίστηκε με τον μαδριλένικο σύλλογο, τα πόσα τρόπαια κατέκτησε στα 39 του χρόνια, τον έρωτα του με τη Σάρα Καρμπονέρο και την αφοσίωση του στην οικογένεια του. Ακόμη και όταν ήρθε τετ α τετ με το τέλος της ίδιας του της ζωής, κράτησε για ακόμη μια φορά την εστία του ανέπαφη.

Ένας αγέρωχος τζέντλεμαν με ολύμπια ψυχραιμία, είναι ο εκπρόσωπος του ίδιου του σύγχρονου ισπανικού ποδοσφαίρου, απογυμνωμένος από κάθε έννοια αντιαθλητισμού.

Υπήρξε ένας πραγματικός αρχηγός για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Εμποτισμένος με σεβασμό στο κλαμπ, ποτέ δεν κρύφτηκε, ποτέ δεν αποποιήθηκε την ευθύνη που του έδινε το περιβραχιόνιο.

cassillas2

Galacticos από… κούνια

Γεννημένος στις 20 Μαΐου του 1981, ο Κασίγιας προέρχονταν από μια μεσοαστική οικογένεια, με τον πατέρα του Χοσέ Λουίς να εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ η μητέρα του Μαρία ήταν κομμώτρια. Από πολύ μικρός βρέθηκε εξαιτίας του αστείρευτου ταλέντου του στις τάξεις της Ρεάλ Μαδρίτης, με τη φανέλα της οποίας έμελλε να ταυτιστεί και να αγαπηθεί από το σύνολο των φιλάθλων. Ο νεαρός Ίκερ μοχθούσε να συνδυάσει τις υποχρεώσεις του στο σχολείο και ποδόσφαιρο. Διάβαζε μάλιστα ακόμη και μέσα στα λεωφορεία της Sepulvedana προκειμένου να μην απουσιάσει από τους αγώνες και τις προπονήσεις.

Έκτοτε άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσαν οι συγκυρίες και έφτασε να καταστεί βασικό κι αναντικατάστατο στέλεχος της Βασίλισσας, μόλις στα 18 του χρόνια. Γρήγορος, καλός με τα πόδια, με πρωτόγνωρα αντανακλαστικά, χαρίσματα αντιστρόφως ανάλογη με την ηλικία και την εμπειρία του. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο προσόν του Ίκερ σε ολόκληρη την καριέρα του, οι χαμηλοί σφυγμοί και η τρομερή ηρεμία που μετέδιδε στα «ιερά τέρατα» που αμύνονταν μπροστά του.

Με τη μαδριλένικη φανέλα κατέκτησε τρία Champions League, ενώ αναδείχθηκε πρωταθλητής Ισπανίας πέντε φορές. Ο Κασίγιας, έζησε όλες τις διακυμάνσεις και τα σκαμπανεβάσματα της ομάδας: από τα χρόνια του Ντελ Μπόσκε και των galacticos, στη μεταβατική περίοδο της ξηρασίας και της κυριαρχίας της Μπαρτσελόνα.

spainn

Στο ενδιάμεσο ο Κασίγιας ήταν στέλεχος της Εθνικής Ισπανίας, με την οποία κατέκτησε τα πάντα στο διάστημα της κυριαρχίας της. Έγινε βασικός μόλις στα 21 του, στο Μουντιάλ της Άπω Ανατολής, εξαιτίας των συγκυριών και της ατυχίας του Σαντιάγκο Κανιθάρες που έσπασε το πόδι του παραμονές του Μουντιάλ με έναν αφρό ξυρίσματος!

Έκτοτε ο Ίκερ πήρε τη φανέλα του βασικού, κατακτώντας με τη Ρόχα δύο φορές το EURO κι ένα Μουντιάλ.

real17

Το στερνό… αντίο

Το 2013 ο «Special One» Ζοσέ Μουρίνιο απομακρύνθηκε από τον πάγκο της Ρεάλ, τραυματίζοντας ταυτόχρονα και την αυτοπεποίθηση του Κασίγιας που έμοιαζε ένα φάντασμα του παλιού καλού του εαυτού, υπό τις οδηγίες πλέον του Κάρλος Αντσελότι. Οι γκάφες διαδέχονταν η μια μετά την άλλη και ο πάλαι ποτέ «κέρβερος» της μαδριλένικης εστίας έμοιαζε πιο ασταθής από ποτέ.
Όπως αναμενόταν μετά από ένα χρόνο, έπεσαν τίτλοι τέλους στη σχέση ζωής που είχε με τη Ρεάλ και ο Κασίγιας πέρασε τα επόμενα δύο χρόνια κάτω από τα γκολπόστ της Πόρτο.

Σήμερα λίγες εβδομάδες πριν την ανακοίνωση της απόσυρσης της από την ενεργό δράση, δημοσιεύματα στην Ισπανία γνωστοποίησαν την επικείμενη επιστροφή του στην αγαπημένη του Ρεάλ, αναλαμβάνοντας ρόλο συμβούλου του προέδρου Φλορεντίνο Πέρεθ.

portooo

Η καλύτερη απόκρουση στην ιστορία

Ήταν 5 Οκτωβρίου 2009, όταν ο Ίκερ Κασίγιας έκανε την καλύτερη απόκρουση στο ισπανικό πρωτάθλημα. Εκείνη την ημέρα η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετώπιζε τη Σεβίλλη στο «Σάντσεθ Πιθχουάν», όπου η ομάδα του Μανουέλ Πελεγκρίνι ηττήθηκε με σκορ 2-1.

Μέχρι τότε η «βασίλισσα» ήταν αήττητη, όμως οι παίκτες του Μανόλο Χιμένεθ κατάφεραν να βάλουν τέλος σε αυτό το σερί.

Η καλύτερη στιγμή εκείνου του αγώνα ήταν η απόκρουση του Κασίγιας, ο οποίος κατάφερε από το ένα δοκάρι που ήταν να πεταχτεί – μέσα σε 2” διήνυσε 6,5 μ. – κοντά στο άλλο και να πει «όχι» στον Ντιέγκο Περότι, ο οποίος ήταν έτοιμος να πανηγυρίσει το γκολ που πίστευε πως είχε βάλει.

Ωστόσο, δεν υπολόγιζε τον «Άγιο Ίκερ»…

Iker Casillas save VS Sevilla Double Save | Best Save Ever? You Decide...

Ο φλογερός έρωτας με τη Σάρα Καρμπονέρο και το φιλί που έγραψε ιστορία

Το καλοκαίρι του 2010 η Ισπανία έχει μόλις πάρει τον τίτλο της πρωταθλήτριας κόσμου απέναντι στην Ολλανδία. Ο χρυσός γκολκίπερ Κασίγιας βγαίνει κάθιδρος στα αποδυτήρια του Soccer City στο Γιοχάνεσμπουργκ και η Καρμπονέρο που δούλευε τότε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου «Telecinco», πάει να του πάρει δηλώσεις. Όταν τελειώνει, την αρπάζει μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα και την φιλάει στο στόμα πριν φύγει για να βρει τους συμπαίκτες του και να συνεχίσουν τα πανηγύρια.

Φυσικά η σχέση τους ήταν ήδη γνωστή, αποτελώντας μάλιστα τόσο θέμα συζήτησης, όσο και αρνητικών δημοσιευμάτων στον ισπανικό Τύπο. Ο Κασίγιας είχε δεχτεί ένα γκολ από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελβετίας στον μεταξύ τους αγώνα, το αποτέλεσμα του οποίου (νίκη με 1-0 της Ελβετίας) ήταν και η μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης. Έκτοτε, ξεκίνησε ένα ντόμινο δημοσιευμάτων που κατηγορούσαν την Καρμπονέρο ως αιτία έλλειψης συγκέντρωσης του Κασίγιας στο γήπεδο.

Casillas Kissing his very Sexy Girlfriend Sara (sweet moment)!

Η αφοσίωση στη γυναίκα της ζωής του

Η σχέση τους μετρά 11 χρόνια θυελλώδους έρωτα, ο οποίος και επισφραγίστηκε το 2014 με τον ερχομό του γιού τους Μάρτιν. «Όταν επιστρέφω κατάκοπη στο σπίτι, δεν σταματάει να ακούει. Με έχει συμβουλεύσει, με έχει βοηθήσει, με ηρεμεί», είχε δηλώσει η Καρμπονέρο σε συνέντευξή της στο ισπανικό «Elle».

Love story Iker y Sara

Ένα χρόνο μετά τη γέννηση του πρωτότοκού τους, ανακοίνωσαν πως περιμένουν και το δεύτερο παιδί τους, μολονότι δεν είχαν παντρευτεί ακόμα. Με τα ιερά δεσμά του γάμου ενώθηκαν το 2016 όταν και η Σάρα έφερε στον κόσμο τον δεύτερο γιο τους, τον Λούκας.

Το χτύπημα της μοίρας

Ακριβώς πριν ένα χρόνο ο η προπόνηση στο Porto Gaia είχε ολοκληρωθεί. Ο Κασίγιας ακολούθησε τους συμπαίκτες του στα αποδυτήρια και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τα σκοτεινά δευτερόλεπτα που θα ακολουθούσαν, σε μια καριέρα που τη φώτιζαν πάντα οι πιο έντονοι προβολείς.

Το χαμόγελο του που υπήρξε σήμα κατατεθέν του χάθηκε από τα χείλη του και το μόνο που πρόλαβε να ψελλίσει ήταν η φράση «No me siento bien» (=Δεν αισθάνομαι καλά). Το μεγαλύτερο ντέρμπι της ζωής του είχε μόλις ξεκινήσει. Ο διεθνής πορτιέρο είχε υποστεί οξύ έμφαγμα του μυοκαρδίου.

ikernosokomeio

Δεν ήταν σίγουρα το τέλος που θα επιθυμούσε αυτός ο μεγάλος πορτιέρο, όμως η μοίρα αυτό θέλησε για τον 39χρονο, που είχε συνέχεια δίπλα του την γυναίκα της ζωής του, τη Σάρα του.
Χαμογελώντας από το κρεβάτι του νοσοκομείου ευχαρίστησε τους φίλους και τους θαυμαστές για τα μηνύματα συμπαράστασης, αδυνατώντας να φανταστεί ότι λίγες μέρες μετά θα ερχόταν το δεύτερο χτύπημα της μοίρας. Σε μια τυπική γυναικολογική εξέταση η Σάρα Καρμπονέρο διαγνώστηκε με κακοήθη όγκο στις ωοθήκες και εγχειρίζεται άμεσα στις 10 Μαΐου, με επιτυχία.

Συγκεκριμένα, η 36χρονη καλλονή μητέρα δύο παιδιών με μία μακροσκελή ανάρτηση στο Instagram ανέφερε ότι ανεβαίνει το δικό της Γολγοθά καθώς υπεβλήθη σε αφαίρεση ενός κακοήθη όγκου από τις ωοθήκες και πλέον μπαίνει στην φάση της αποκατάστασης.

Μέσα σε είκοσι μέρες η μοίρα τους έφερε τα πάνω-κάτω, ως ένα είδος υπενθύμισης πως τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και ότι όλα μπορούν να αλλάξουν από την μια στιγμή στην άλλη.

Σήμερα οι δυο τους συνεχίζουν να δίνουν έναν τεράστιο αγώνα να κρατηθούν στη ζωή, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον στη δύσκολη δοκιμασία που περνούν. Άλλωστε όπως ο ίδιος ο Κασίγιας θα ομολογήσει «Το πιο σημαντικό είναι ο δρόμος που διασχίζεις και οι άνθρωποι που σε συντροφεύουν, όχι ο προορισμός». Οι δυο τους έχουν βρει ο ένας στα μάτια του άλλου την δική του Ιθάκη και αυτό αρκεί…

protothema.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button