Δήμος Πύλου - ΝέστοροςΤοπικά Νέα

Αίτημα Δήμου Πύλου-Νέστορος στο ΥΠΑΑΤ για περιορισμό ζωνών υψηλής παραγωγικότητας

dimarxeiopilou


Τον περιορισμό των ζωνών υψηλής παραγωγικότητας αλλά και τη χρηματοδότηση για την εκπόνηση χωροταξικών σχεδίων αιτήθηκε με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου-Νέστορος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το φλέγον ζήτημα των γαιών υψηλής παραγωγικότητας που εδώ και αρκετό καιρό επιφέρει προβλήματα στην τοπική οικονομία της ελληνικής επαρχίας, όντας τροχοπέδη όχι μόνο στην αγροτική αλλά και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα 3 Ιουλίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, τα μέλη του αποφάσισαν και αιτήθηκαν στο ΥπΑΑΤ το ενδεχόμενο περιορισμό ή εξάλειψης των ζωνών υψηλής παραγωγικότητας στη γεωγραφική επικράτεια του Δήμου, καθώς και τη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω επενδυτικών εργαλείων για την ολοκληρωμένη εκπόνηση χωροταξικών σχεδίων (ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, Τοπικών ή Ειδικών χωρικών σχεδίων), τα οποία θα καθορίζουν σαφώς τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης της εκάστοτε περιοχής.

Στη σχετική εισήγηση γίνεται αναφορά στην ήδη υπάρχουσα χωροταξική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία συνταγματικά είναι αποδεχτή η ανάγκη προστασίας της γεωργικής γης και παράλληλα ρυθμίζει τις χρήσεις της και το επιτρεπτό ή όχι σε αυτές. Παράλληλα όμως τονίζεται ότι ο Δήμος αιτείται τα παραπάνω με σκοπό την αντιμετώπιση των παρόντων και μελλοντικών προβλημάτων και επομένως τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων, χρησιμοποιώντας ορθολογικά τους διαθέσιμους πόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η περιοχή είναι ένας τουριστικά αναπτυσσόμενος γεωγραφικά χώρος, στον οποίο έχει αλλάξει σημαντικά η οικονομική δραστηριότητα του πληθυσμού, που έχει επικεντρωθεί κυρίως στον τουρισμό – όπως ο αγροτουρισμός , οι τουριστικές κατοικίες και τα ξενοδοχεία- και όχι τόσο στην αγροτική δραστηριότητα των περασμένων γενεών, η οποία σήμερα βασίζεται στην μονοκαλλιέργεια της ελιάς , με ότι αυτό συνεπάγεται για τον αγροτικό τομέα εν μέσω της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος υπογράμμισε ότι το Υπουργείο χρειάζεται να προβεί άμεσα σε διορθωτικές ενέργειες, έτσι ώστε η ζωή στην περιοχή μας αλλά και η αναπτυξιακή της δραστηριότητα να συνεχίσει να κυλά ομαλά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button