Οικονομία

ΑΑΔΕ: Έρχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα για online καταγγελίες φοροδιαφυγής

Στην μάχη ενάντια στην φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ετοιμάζεται να εντείνει το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζει να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες που φθάνουν σήμερα στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες.

Για το λόγο αυτό, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα την οποία θα επισκέπτονται οι πολίτες και θα καταγγέλλουν παραβάσεις και θα δηλώνουν την ταυτότητα και τη διεύθυνση των παραβατών.

Παράλληλα, όλες οι καταγγελίες θα συγκεντρώνονται και μέσα από συγκεκριμένα φίλτρα θα αξιολογούνται και θα βαθμολογούνται τα κρούσματα παραβάσεων.

Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη δεν είναι λίγες οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν έρθει στο φως μετά από μια καταγγελία που έγινε στις φορολογικές και ελεγκτικές υπηρεσίες.

Οι καταγγελίες που φθάνουν σήμερα στο ΣΔΟΕ ελέγχονται κάθε εβδομάδα και βαθμολογούνται από 0 έως 4 από την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.

Στόχος των αρμοδίων υπαλλήλων είναι οι καταγγελίες να αξιοποιηθούν για την ανίχνευση και τον εντοπισμό μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Οι υποθέσεις που βαθμολογούνται με τον αριθμό 0 οδηγούνται στο αρχείο και δεν ασχολείται με αυτές ο ελεγκτικός μηχανισμός.

Όσες όμως παίρνουν βαθμό 4 οδηγούνται απευθείας για ξεσκόνισμα και έρευνα από τους «ράμπο» των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Ενοποίηση συστημάτων κατά της φοροδιαφυγής

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ προχωρά στην ενοποίηση των συστημάτων Taxis, Τaxisnet και Elenxis που θα δώσει τη δυνατότητα στους ελεγκτές να αποκτήσουν αυτόματη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων και θα συμβάλλει στην την επιτάχυνση και διεύρυνση των ελέγχων.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για το 2022 με στόχο την αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων προβλέπει μεταξύ άλλων τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

  • Ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς.
  • Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας με παρακράτηση και βεβαίωσης οφειλής.
  • Διαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων.
  • Ανάπτυξη εφαρμογής κινητών συσκευών για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
  • Υλοποίηση Αυτοματοποιημένου συστήματος ενημέρωσης οφειλετών για τήρηση ρυθμίσεων.
  • Επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους.
  • Ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαχείριση οφειλών και ρυθμίσεων.
  • Εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας.
  • Πιλοτική ανάπτυξη εφαρμογής μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω tablets. Πρόσβαση στο προφίλ φορολογουμένου Ψηφιακή έκδοση Σημειώματος Διαπιστώσεων Ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους.
  • Εφαρμογή για τον έλεγχο αποδείξεων ταμειακών μηχανών και μέσω σάρωσης (QR code).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button