Site icon Γαργαλιάνοι Online – Οι ειδήσεις και τα νέα της Τριφυλιας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου στην ώρα τους!

ΑΑΔΕ: Οι υποθέσεις που παραγράφονται φέτος και «τρέχει» να ελέγξει η Εφορία

Όλο το βάρος στον έλεγχο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2006-2016, έχει ρίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένες υποθέσεις παραγράφονται στο τέλος του τρέχοντος έτους, ρίχνει το βάρος των ελέγχων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2022, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα έχουν ασυλία.

Βασικός κανόνας της παραγραφής είναι πλέον η πενταετία, μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ μόνο για ειδικές περιπτώσεις ο χρόνος της παραγραφής επεκτείνεται σε 8, 10 ή και 15 χρόνια ανάλογα με την περίπτωση και την παράβαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο περιορισμός του χρόνους παραγραφής αυστηρά σε πέντε χρόνια ή σε 10 χρόνια εάν προκύψουν «συμπληρωματικά στοιχεία» έχει γλιτώσει από πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ τους εμπλεκόμενους στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και στα CDs με τις λίστες των Εμβασμάτων.

Κύριο ελεγκτικό εργαλείο της ΑΑΔΕ είναι ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων και ο συσχετισμός των ποσών που υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς με τα δηλωθέντα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία.

Παράλληλα, ως προς το χρόνο της παραγραφής, η αλλαγή που επέφεραν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και ισχύει αναδρομικά, είναι και ο χρόνος επίδοσης της Πράξης Προσδιορισμού του Φόρου, κατόπιν ελέγχου.

Μέχρι και το 2020, η Εφορία θεωρούσε ότι ήταν αρκετή η έκδοση του σημειώματος εντός του έτους στο οποίο παραγράφεται μια υπόθεση, ακόμη και αν το σημείωμα έφτανε στα χέρια του ελεγχόμενου, το επόμενο έτος, μετά τη λήξη της προθεσμίας παραγραφής.

Όμως το ΣτΕ έκρινε ότι, τόσο η έκδοση όσο και η γνωστοποίησή του στον ελεγχόμενο θα πρέπει να γίνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους και όχι αργότερα.

Με τις αποφάσεις αυτές παραγράφηκαν υποθέσεις, ειδικά συνταξιούχων, αλλά και επιχειρήσεων, επειδή η Εφορία έχασε την προθεσμία αποστολής του σημειώματος ελέγχου.

Ωστόσο, σε ότι αφορά στους συνταξιούχους, η ΑΑΔΕ και το ΥΠΟΙΚ, δικαίωσαν και έσβησαν τους φόρους και τα πρόστιμα μόνο σε όσους φορολογούμενους προσέφυγαν είτε στα δικαστήρια είτε στη ΔΕΔ και αποφεύγει να εφαρμόσει το «δεδικασμένο» για όλους ακόμη και σε εκείνους που δεν προσέφυγαν.

Οι 5 κατηγορίες υποθέσεων που παραγράφονται στις 31/12/2022

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, οι υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2022 είναι οι ακόλουθες:

Exit mobile version