ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων: “Ναι” δεχόμαστε τη νέα πρόταση – “Show me the money” κε. επενδυτή!

1


Με αρκετή ένταση, για ακόμη μια συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Α.Σ. Γαργαλιάνων το βράδυ της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου.

Από νωρίς πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στην Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη των Γαργαλιάνων. Το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν έντονα φορτισμένο, ενώ από νωρίς φάνηκε η πρόθεση των περισσότερών να στηθεί η κάλπη προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Πράγμα το οποίο φάνηκε και από το αποτέλεσμα της κάλπης, όπου η πληοψηφία των μελών αποφάσισε ότι δέχονται τη νέα πρόταση που έγινε από τον επενδυτή για την καταβολή των χρημάτων για την πώληση των εγκαταστάσεων του Α.Σ. Γαργαλιάνων.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Προσηλιακός έκανε αναφορά στο μοναδικό θέμα της γενικής συνέλευσης, ενώ στη συνέχεια ανέφερε επιγραμματικά τη νέα πρόταση του ενδιαφερομένου επενδυτή σύμφωνα με την οποία τα μέλη θα έπρεπε να ψηφίσουν με ένα «Ναι» ή ένα «Όχι», τονίζοντας ότι η ψηφοφορία θα είναι μυστική. Η τελική πρόταση προβλέπει ότι όταν γίνουν τα συμβόλαια, μετά την έγκριση της συνέλευσης, θα καταθέσει 1.000.000 ευρώ ο επενδυτής και εντός έξι μηνών θα καταθέσει τις υπόλοιπες 769.000 ευρώ (έχει ήδη καταθέσει 231.000 ευρώ) μαζί με το τελικό ποσό για την τράπεζα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Προσηλιακός σε περίπτωση που δεν καταβάλει τις υπόλοιπες 769.000 ευρώ τότε ο επενδυτής χάνει όλα τα λεφτά που έχει προκαταβάλει, τονίζοντας το γεγονός πως από την πλευρά του ο συνεταιρισμός είναι νομικά κατοχυρωμένος. Όπως είπε, αρχικά τα μέλη του Δ.Σ. επέμεναν στην αρχική συμφωνία αλλά όμως το γεγονός ότι η πώληση με τα νέα δεδομένα είναι νομικά «δεμένη» τους οδήγησε στο να δεχθούν τη νέα πρόταση. Μάλιστα, ανέφερε πως χθες το απόγευμα υπήρξε επαφή με το πληρεξούσιο γραφείο που έχει αναλάβει την αγορά περιμένοντας την απόφαση της συνέλευσης. Για πρώτη φορά ακούστηκε το όνομα του αγοραστή δια στόματος κ. Προσηλιακού, ο οποίος ονομάζεται William Bigley, από την Μινεσότα των Η.Π.Α.

Ενστάσεις για την φερεγγυότητα του αγοραστή

Σοβαρές ενστάσεις για την επικείμενη πώληση προέβαλε η οικονομολόγος κα. Βούλα Πουλοπούλου η οποία ανέφερε πως η Εποπτική Αρχή Αγροτικών Συνεταιρισμών, του ΥΠΑΑΤ, έστειλε έγγραφο το οποίο θα πρέπει να διαβαστεί στην συνέλευση. Η κα. Πουλουπούλου ανέφερε πως η Εποπτική Αρχή έχει επικοινωνήσει με την τράπεζα και έχει πάρει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν ερωτηματικά ως προς την φερεγγυότητα των επενδυτών προκειμένου να δοθεί η προθεσμία των έξι μηνών για την αποπληρωμή, θεωρώντας ότι η συνέλευση εκβιάζεται γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα.

Ο αγρότης Πάνος Παγάνης στάθηκε σε κάποια νομικά σημεία τα οποία θα πρέπει να κατοχυρωθούν, όπως το μνημόνιο συνεργίας που θα κληθεί να ψηφίσει η συνέλευση, τονίζοντας πως θα έπρεπε να υπάρχει καταγεγραμμένο στην νομική του μορφή για να είναι ξεκάθαρο πως γίνονται οι διαδικασίες, καθώς, όπως ανέφερε, οι εταιρίες πίσω από αυτή την διαδικασία του φαίνονται “περίεργες”.

Ο πρόεδρος κ. Προσηλιακός διαβάζοντας το έγγραφο της Εποπτικής Αρχής είπε πως διαπιστώθηκαν κάποιες ελλείψεις οι οποίες αφορούν την κατάσταση των μελών και την επικαιροποίησή τους, ελλείψεις σχετικά μα την τελευταία αλλαγή του καταστατικού, καθώς και πιστοποιητικό προσβολής του κυρούς των αρχαιρεσιών που έγιναν στις 26 – 6 – 2016. Τέλος, διάβασε τις προτάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου για το σχέδιο εξυγίανσης και την λήψη μέτρων. Κλείνοντας ο κ. Προσηλιακός είπε πως, μιλώντας με την προϊσταμένη της υπηρεσίας, της ανέφερε το λόγο για τον οποίο ο συνεταιρισμός προχωρά στην πώληση των εγκαταστάσεων τα δέχτηκε όλα και απλά ζήτησε να έχει τα χαρτιά εγγράφως.

Στην κάλπη η οποία στήθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Δευτέρας από τα 100 εγγεγραμμένα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού, ψήφισαν τα 95, με πέντε από αυτά να δηλώνουν “παρών”. Τα ψηφοδέλτια που μοιράστηκαν ήταν δύο, το πρώτο είχε τη λέξη «ΝΑΙ», όπου αντιπροσώπευε τη νέα πρόταση για την αποπληρωμή των παραγωγών, ενώ το δεύτερο με την λέξη «ΟΧΙ» αντιπροσώπευε όλους όσου είχαν αντιρρήσεις με τη νέα πρόταση. Λίγη ώρα αργότερα, αφού ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε ως εξής:

67 ψήφοι ΝΑΙ

25 ψήφοι ΟΧΙ

3 λευκά/άκυρα

Έτσι, η Γενική Συνέλευση έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή των συμβολαίων αφού αποδέχθηκε τους νέους όρους αποπληρωμής που έθεσε ο επενδυτής.

Χρήματα σε ένα μήνα

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και οι υποχρεώσεις τρέχουν για όλους οσους τους οφείλονται χρήματα. Η νέα πρόταση του επενδυτή η οποία πήρε την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης προβλέπει πως θα δουν το χρώμα του χρήματος σε διάστημα λίγο πάνω από τις 30 ημέρες, καθώς για να εκτελεστεί η απόφαση υπάρχει μια προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη λήξη της συνέλευσης ώστε ένα μέλος αν θέλει να προσβάλει την απόφαση, ενώ θα χρειαστούν δύο με τρεις ημέρες για την μεταφορά των χρημάτων κατά την υπογραφή των συμβολαίων.

Αν δεν προχωρήσει η πώληση

Γεγονός είναι πως σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η πώληση, ζημιωμένος θα είναι και ο επενδυτής, καθώς σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Προσηλιακός, στην περίπτωση που δεν καταβληθούν τα χρήματα τότε ο επενδυτής θα έχει χάσει ένα ποσό της τάξεως των 231.000 ευρώ και ότι χρήματα έχουν δαπανηθεί για το σέρβις των μηχανημάτων, τα οποία θα αναλάβει ο επενδυτής, προκειμένου να είναι έτοιμο το εργοστάσιο για τη νέα ελαιοκομική περίοδο.

2.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button