ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Αδιάβαστοι Περιφερειάρχης και Δήμαρχος για το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης

Τελικά, η πρόταση κατατέθηκε;

Περιφέρεια και Δήμος Τριφυλίας «έτρεξαν» τις διαδικασίες πριν τα Χριστούγεννα για να προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία 30/12/17 του Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 που αφορά το έργο «Ανάπτυξη Αλιευτικού Καταφυγίου Μαραθόπολης».

Είναι όμως αυτή η καταληκτική ημερομηνία;

Ο κ. Τατούλης στις 13 Δεκεμβρίου, κατά την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου της προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Τριφυλίας και το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας για το έργο του αλιευτικού καταφυγίου Μαραθόπολης είχε δηλώσει, «Διεκδικούμε ένα πολύ σημαντικό έργο για την Πελοπόννησο, ακόμα και αν δεν έχουμε την αρμοδιότητα, αποδεικνύοντας στην πράξη το ενδιαφέρον και τη μέριμνά μας για το σύνολο της Πελοποννήσου». Στη συνέχεια ανέφερε τα εξής: «όταν είδα ότι έχει βγει πρόσκληση από το τομεακό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Αλιείας, η οποία έχει καταληκτική ημερομηνία τις 30 Δεκεμβρίου 2017, προσπάθησα να επωφεληθώ της δυνατότητας αυτής για την Περιφέρειά μας. Για το λόγο αυτό κάνω μια γρήγορη προσπάθεια μαζί με το Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο ώστε να προλάβουμε να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα να υποβάλλουμε πρόταση ένταξης του έργου στη νέα προγραμματική περίοδο».

Γεγονός είναι πως σε σύντομο χρονικό διάστημα η προγραμματική σύμβαση ήλθε και στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας που έγινε στις 26 Δεκέμβριου 2017, με το Σώμα να υπερψηφίζει την σύναψη σύμβασης, καθώς σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει ο Δήμαρχος η καταληκτική ημερομηνία είναι στα τέλη Δεκέμβριου του 2017. Τότε, ο δημοτικός σύμβουλος Ι. Αδρακτάς είχε αναφερθεί στο θέμα των καταληκτικών ημερομηνιών, με τον κ. Κατσίβελα να του απαντά πως υπάρχουν δυο τμήματα μέσα στη χρηματοδότηση αυτή, το πρώτο αφορά τα λιμάνια που έχουν μελέτη και σε αυτά είναι ο κύριος όγκος των χρήματων, ενώ το δεύτερο αφορά τα λιμάνια που δεν έχουν μελέτη.

Και ενώ Περιφέρεια και Δήμος «έτρεχαν» να προλάβουν έστω και την τελευταία στιγμή για να υποβάλουν την πρόταση του έργου, μέχρι τέλη Δεκέμβριου 2017, δεκατρείς ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία, που οι ίδιοι έλεγαν ότι υπάρχει, ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.

Τελικά τι ισχύει;

Οι προσκλήσεις για το Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 δημοσιευτήκαν στις 22 Ιουνίου 2017 και αφορούσαν 9 μέτρα. Το μέτρο στο οποίο ήταν να υποβληθεί η πρόταση για το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης είναι το εξής: «Αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και καταφύγια για έργα με προπαρασκευαστικές ενέργειες», από 22/06/2017 έως 30/10/2017, (δείτε εδώ τον οδηγό του προγράμματος)  κάτι που σημαίνει πως οι ενέργειες θα μπορούσαν να έχουν γίνει νωρίτερα.

Μάλιστα, η ημερομηνία λήξης υποβολής των προτάσεων είχε οριστεί για τις 30/10/2017 και ώρα 14:00 για την πλατφόρμα του ΟΠΣ, ωστόσο, με τροποποίηση που έγινε στις 27/10/2017 η ημερομηνία λήξης της υποβολής πρότασης ορίστηκε για τις 28/2/2018 και όχι για τις 30/12/2017, όπως υποστήριζαν Δήμαρχος και Περιφερειάρχης.

Επιπλέον, αφού η πρόσκληση βγήκε στις 22 Ιουνίου 2017 γιατί δεν έγιναν νωρίτερα οι ενέργειες; Παραπάνω στις δηλώσεις του ο κ. Τατούλης έλεγε πως «όταν είδα ότι έχει βγει πρόσκληση από το τομεακό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Αλιείας, η οποία έχει καταληκτική ημερομηνία τις 30 Δεκεμβρίου 2017, προσπάθησα να επωφεληθώ της δυνατότητας αυτής για την Περιφέρειά μας».

Μάλιστα, στην εισήγηση που ήλθε στο Δ.Σ. Τριφυλίας για το θέμα αυτό στην ενότητα Προϋπολογισμός και Πόροι Προγράμματος υπάρχει η ΑΔΑ: 6Τ7Υ4653ΠΓ-8Β7 όπου ξεκάθαρα αναφέρει ως καταληκτική ημερομηνία τις 28/2/2018.

Γιατί άραγε αυτή η βιασύνη για λήψη απόφασης περί προγραμματικής σύμβασης. Άραγε μήπως υπάρχει «κάτι» στο ίδιο το κείμενο της προγραμματικής σύβασης; και μήπως και αυτή η προγραμματική σύμβαση έχει την τύχη της προγραμματικής σύμβασης του λιμανιού της Κυπαρισσίας; είναι σίγουροι όλοι, Περιφέρεια και Δήμος ότι η προγραμματική σύμβαση είναι όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία;

Τελικά η προσέγγιση σε τόσο σημαντικά έργα γίνεται με αυτό τον τρόπο;

Σχετικά Άρθρα

1 thought on “Αδιάβαστοι Περιφερειάρχης και Δήμαρχος για το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δείτε Επίσης

Close