Κόσμος

Ακαπούλκο: Πώς από υπερπολυτελές θέρετρο έγινε λημέρι του μεγαλύτερου καρτέλ ναρκωτικών

Το όνομά του ήταν συνώνυμο της πολυτέλειας και της χλιδής. Σήμερα, το Ακαπούλκο αποτελεί απαγορευτικό προορισμό για τους τουρίστες καθώς βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο του καρτέλ ναρκωτικών της Σιναλόα.

Τεράστιες αμμουδίες, εντυπωσιακά ξενοδοχεία και αμέτρητοι τουρίστες. Αυτό ήταν το σκηνικό του Ακαπούλκο μέχρι πριν λίγα χρόνια, ωστόσο ο πόλεμος των ναρκωτικών στο Μεξικό έφερε την απόλυτη παρακμή σε ένα από τα πολυτελέστερα θέρετρα του πλανήτη.

Το Ακαπούλκο «βρέχεται» από τον Ειρηνικό ωκεανό ωστόσο η κατάσταση πλέον είναι εκτός ελέγχου. Τα τελευταία 20 χρόνια ελέγχεται ανεπίσημα από το πλέον επικίνδυνο καρτέλ ναρκωτικών. Το καρτέλ που ο διαβόητος Joaquin Guzman ή όπως τον ξέρει καλύτερα όλος ο πλανήτης «El Chapο», ελέγχει κυριολεκτικά τα πάντα. Το καρτέλ της Σιναλόα έχει απλώσει τα δίχτυα του πέρα από τη διακίνηση ναρκωτικών στο Ακαπούλκο.

Τον έλεγχο έχει πλέον ο γιος του Joaquin, Ovidio. Ο δε Ovidio, είναι τόσο επικίνδυνος, που οι ΗΠΑ τον έχουν επικυρήξει με 5 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ovidio Guzman

Πλέον το Ακαπούλκο βρίσκεται στο έλεος του καρτέλ των Guzman. Μιλώντας στο Brookings, επιχειρηματίας του πάλαι ποτέ τουριστικού θερέτρου, ο οποίος φυσικά διατήρησε την ανωνυμία του, περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο να όσα διαδραματίζονται…

«Το καρτέλ της Σιναλόα πλέον διαχειρίζεται το Ακαπούλκο. Πλέον είναι πιο διαχειρίσιμο. Είναι πολύ πιο ευθείς όλοι. Δεν πληρώνουμε εβδομαδιαία σε ανθρώπους που σου κολλάνε το πιστόλι στο πρόσωπο. Πλέον οι πληρωμές είναι κάθε τρεις μήνες, είναι όλοι ήρεμοι και δεν δείχνουν τα όπλα τους. Επίσης, τώρα οι μικρές επιχειρήσεις αλλά και οι πωλητές στο δρόμο, πληρώνουν χρήματα σε μικρές εγκληματικές ομάδες. Είναι δύσκολη η ζωή εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση στο Ακαπούλκο είναι πλέον τόσο επικίνδυνη, που οι ΗΠΑ ζητούν από τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν εκεί, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απαγωγής. Κάτι τέτοιο συμβουλεύει και το Ηνωμένο Βασίλειο τους δικούς του πολίτες.

Για την ιστορία, το καρτέλ της Σιναλόα το 2013 έδινε μάχη (κυριολεκτικά) με εκείνο της Τιχουάνα για την επικράτηση στο Μεξικό. Μια μάχη, που αναβιώνει σήμερα, στο 2022, καθώς το καρτέλ του Jalisco απειλεί πλέον ανοιχτά εκείνο της Σιναλόα…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button