Οικονομία

Ακρίβεια Ελλάδα: “Χτύπησε καμπανάκι” για ενέργεια και τρόφιμα – Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό

Ακρίβεια Ελλάδα: Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat τις πιο μεγάλες πιέσεις προκαλούν η αγορά ενέργειας και τα τρόφιμα.

Τιμές ρεκόρ κατέγραψε για μια ακόμη φορά ο πληθωρισμός τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat τις πιο μεγάλες πιέσεις προκαλούν η αγορά ενέργειας και τα τρόφιμα.

Πόσο αυξήθηκε η ενέργεια

Οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα τον Απρίλιο αυξήθηκαν 57,5% με βάση το σχετικό δείκτη τιμών καταναλωτή, όταν στην Ευρωζώνη η άνοδος ήταν της τάξης του 38%. Ο δείκτης τροφίμων ποτών και καπνού για το μήνα Απρίλιο στην Ελλάδα καταγράφει αυξήσεις τιμών κατά 9,2%, έναντι ανόδου κατά 6,4% στην Ευρωζώνη.

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή επιταχύνθηκε πολύ στην Ελλάδα. Καταγράφοντας άνοδο 9,4% έναντι 8% τον Μάρτιο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, έναντι ανόδου κατά 7,5% στην Ευρωζώνη (από 7,4% τον Μάρτιο). XRHMA

Ο στόχος στο νέο προϋπολογισμό

Θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος που τίθεται στο νέο Προϋπολογισμό, για άνοδο του εναρμονισμένου δείκτη συνολικά φέτος κατά 5,6%. Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την παρουσίαση του νέου αυτού πολυετούς Προϋπολογισμού που πρέπει να σταλεί στις Βρυξέλλες, περιέγραψε το πεδίο του πληθωρισμού πιο μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα. Το σχέδιο βασίζει τους στόχους του σε περιορισμό των πιέσεων τον επόμενο χρόνο (άνοδο εναρμονισμένου δείκτη κατά 1,6% το 2023). Εκτιμώντας ότι φέτος θα γίνει εφικτή η άνοδος του ΑΕΠ κατά 3,1%, αλλά και κατά 4,8% το 2023.

Όλες αυτές οι προβλέψεις βεβαίως τελούν υπό αναθεώρηση ανάλογα με τις νέες εκτιμήσεις της Κομισιόν για το σύνολο της ΕΕ που θα ανακοινωθούν στις 16 Μαΐου.

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ και ανάπτυξη 4,8% – “Αγκάθι” ο πληθωρισμός

Το πρόγραμμα σταθερότητας προβλέπει για φέτος άνοδο του ΑΕΠ κατά 3,1% φέτος αλλά και ρυθμό ανάπτυξης 4,8% το 2023, 3,5% το 2024 και 3,5% το 2025. To Πρόγραμμα στοχεύει σε επιστροφή σε πλεονάσματα από το 2023, αλλά και σε μείωση του χρέους κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2025. Αγκάθι ωστόσο αποτελεί ο πληθωρισμός όπου υπολογίζεται ότι φέτος σε επίπεδο εναρμονισμένου δείκτη στο 5,6%, από 1% που ήταν η εκτίμηση τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button