Viral

Αλλαξε την ιστορία της ψυχαγωγίας ξεκινώντας με μια απάτη

Άλλαξε για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε τα περισσότερα θεάματα. Την φύση τους, την προώθησή τους, την ιστορία που τα συνόδευε. Αν και από μικρός είχε το δαιμόνιο των επιχειρήσεων, για να καταφέρει κάτι τέτοιο, έπρεπε να ξεκινήσει με μια απάτη και να περάσει από πολλά σκαμπανεβάσματα για να γράψει ιστορία.

Ο P. T. Barnum γεννήθηκε φτωχός στο Κονέκτικατ. Στα 12 πουλούσε φαγητό και σπιτικό ρούμι και κατάφερε να αγοράσει ένα κοπάδι με ζώα. Στα 21 είχε ήδη ένα κατάστημα και μια μικρή εφημερίδα, που ονομαζόταν «Herald of Freedom». Η ταπεινή του καταγωγή τον ενοχλούσε σαν σκέψη, αλλά τα είχε καταφέρει μόνος του.

Στα 25 αποφάσισε να εισχωρήσει στον κόσμο του θεάματος. Αγόρασε μια τυφλή σκλάβα και διαφήμισε πως ήταν 161 ετών και πρώην νοσοκόμα του στρατηγού και προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσινγκτον. Άρχισε να την εκθέτει έναντι αντιτίμου στην Νέα Υόρκη και σε πολλές περιοχές της Νέας Αγγλίας. Οι θεατές έκαναν ουρά για να την δουν και να ακούσουν τις ιστορίες της. Αργότερα, η διαφήμιση άλλαξε και ο Barnum υποστήριξε ότι την κατηύθυνε ένας εγγαστρίμυθος. Ένα χρόνο μετά πέθανε. Η αυτοψία έδειξε ότι δεν ήταν παραπάνω από 80 ετών. Η απάτη είχε στηθεί, αλλά η αρχή είχε γίνει.

https://www.history.com/news/10-things-you-may-not-know-about-p-t-barnum

@history.com

Αγόρασε έναν χώρο στο Manhattan όπου εξέθετε ιστορικά αντικείμενα, βαλσαμωμένα ζώα από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, ενυδρεία και πολλά άλλα. Το τσίρκο του προέκυψε σε αρκετά μεγαλύτερη ηλικία. Τότε εμπλούτισε το πρόγραμμά του με «freak shows», τα οποία αποτελούνταν από έναν νάνο, τον οποίο παρουσίασε μάλιστα στην βασίλισσα της Αγγλίας και την «Fejee Mermaid», μισό πίθηκο και μισό ψάρι, τα οποία μάλλον τα είχε κολλήσει.

Οι περιοδείες ξεκίνησαν μετά τη δεύτερη πυρκαγιά στο μουσείο του. Όταν μάλιστα ένωσε τις δυνάμεις του με τον James Bailey, οι δυο τους ισχυρίζονταν πως πετρεχαν το «μεγαλύτερο σόου στον πλανήτη».

Τα «freak show» με διάφορα νούμερα και πολλά ζώα επεκτάθηκαν. Όμως έκανε και κάτι ακόμα. Γνώρισε την Σουηδή σοπράνο Jenny Lind και την έφερε για περιοδεία στην Αμερική χωρίς να την έχει ακούσει. Το «αηδόνι της Σουηδίας» έκανε αμέσως επιτυχία με τον Barnum να ξοδεύει υπέρογκα ποσά για την εποχή. Μπορεί η περιοδεία να μην ολοκληρώθηκε, αλλά ο Barnum είχε καταφέρει να κάνει την όπερα δημοφιλή στις ΗΠΑ, κάτι που δεν συνέβαινε πριν.

https://gr.pinterest.com/pin/240450067577259900/

@pinterest.com

Ο κόσμος ήθελε να τον βλέπει. Είχε ένα ταλέντο να ψυχαγωγεί. Ακόμα και αν το κοινό μάθαινε τις αυτές του, τα τσίρκα γέμιζαν. Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε την τέντα σε ένα περιπλανώμενο τσίρκο. Τότε άρχισε η διαφοροποίηση της αλήθειας από την ψυχαγωγία. Η ψυχαγωγία μέχρι σήμερα, δεν χρειάζεται να είναι αληθινή, αρκεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ωραία.

Έφτασε στην χρεωκοπία αλλά επέστρεψε. Πούλησε πάνω από 80 εκατομμύρια εισιτήρια σε όλη του την καριέρα, πριν ασχοληθεί και με την πολιτική. Πολλοί τον κατηγορούν ότι έκανε την ψυχαγωγία πιο ευτελή, πιο κενή σε νόημα και πιο πλούσια σε εντυπωσιασμό. Άλλοι πάλι λένε πως άλλαξε τα δεδομένα της ψυχαγωγίας και φυσικά, έφερε την όπερα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το μιούζικαλ για την ζωή του με τίτλο «The Greatest Showman» μας δείχνει μια ακόμα πιο τρυφερή πλευρά της ιστορίας. Ότι έδωσε φωνή και βήμα σε ανθρώπους που δεν είχαν καμία ευκαιρία στην ζωή τους και αναγκάζονταν να ζουν απομονωμένοι. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις την αλήθεια όσον αφορά στον P. T. Barnum. Το σίγουρο είναι πως προσέφερε μια όμορφη ιστορία…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button