Πολιτική

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση αρνήθηκε επί μήνες να παρέμβει δομικά για την αντιμετώπιση της κρίσης

«Η κυβέρνηση αρνήθηκε όλους αυτούς τους μήνες να παρέμβει δομικά στην μεγάλη κρίση που δοκιμάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αφορά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/στ «Real fm 97.8» και πρόσθεσε ότι: «θα πρέπει να υπάρξει δομική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας για να σταματήσει το όργιο κερδοσκοπίας». «Χρειάζονται μέτρα που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στον πυρήνα του και όχι επιδοτήσεις που απλά το διαιωνίζουν» επισήμανε.

«Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν υποστεί μια κολοσσιαία, μη διαχειρίσιμη επιβάρυνση όλο αυτό το διάστημα» υπενθύμισε ο Αλ. Χαρίτσης και τόνισε ότι: «Έχουμε μία κυβέρνηση που εν μέσω κρίσης επέλεξε να αυξήσει την εξάρτηση του ενεργειακού μίγματος από το φυσικό αέριο και να ιδιωτικοποιήσει πλήρως τη ΔΕΗ η οποία λειτουργεί κερδοσκοπικά ως ιδιώτης πάροχος αντί να λειτουργεί ως κυματοθραύστης στο κύμα ακρίβειας συγκρατώντας τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος προς τα κάτω, όπως γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ».

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι: «η κυβέρνηση θα έπρεπε εδώ και μήνες να επιβάλει πλαφόν στην χονδρική αγορά ρεύματος, να αναστείλει την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, όπως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και με σχετική τροπολογία, ώστε να μην μετακυλίεται το 100% του κόστος χονδρεμπορικής του ρεύματος στους καταναλωτές και να προχωρήσει στην φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας ώστε να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού». Αλλά και «να προχωρήσει σε μέτρα που έχουν αποδώσει σε άλλες χώρες της ΕΕ, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, καθώς και στην γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για την τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών».

«Αντ’ αυτού η κυβέρνηση παραμένει θεατής των εξελίξεων. Κρύφτηκε πίσω από την Ευρώπη και τους ιδιώτες παρόχους ενέργειας και αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της. Όσο καθυστερεί να λάβει ουσιαστικά μέτρα τόσο περισσότερο θα κοστίζει η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button