Πολιτική

Αλ. Χαρίτσης: Ταμείο Ανάκαμψης – Η κυβέρνηση σπαταλά μια ιστορική ευκαιρία για την κοινωνική και οικονομική ανασύνταξη της χώρας

Σημεία Ομιλίας του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Κοινωνικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

«Ταμείο Ανάκαμψης – Η κυβέρνηση σπαταλά μια ιστορική ευκαιρία για την κοινωνική και οικονομική ανασύνταξη της χώρας»

«Η κυβέρνηση σπαταλά μια ιστορική ευκαιρία για την κοινωνική και οικονομική ανασύνταξη της χώρας μας, μετατρέποντας το Ταμείο Ανάπτυξης σε εργαλείο ενίσχυσης των λίγων και ισχυρών » δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης και της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Στο κυβερνητικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0» βλέπουμε την αναπαραγωγή μιας λίστας έργων που δεν συνιστούν ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό με θετικό κοινωνικό αποτύπωμα» συνέχισε ο ίδιος, σχολιάζοντας: «Ενώ σε όλη την Ευρώπη επανέρχεται η αξία του δημόσιου σχεδιασμού, η κυβέρνηση διακηρύττει ότι ‘το κράτος δεν ξέρει και δεν πρέπει να επιλέγει επενδύσεις’, καταδικάζοντας την χώρα σε απαρχαιωμένα νεοφιλελεύθερα δόγματα».

«Προχωρήσατε στη σύνταξη του σχεδίου σας χωρίς καμία ουσιαστική συζήτηση με την κοινωνία και τις παραγωγικές τάξεις της χώρας, νομοθετώντας αποκλειστικά και μόνο με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής» επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αντί να αξιοποιήσετε την Αναπτυξιακή Τράπεζα για την σχεδιασμένη χρηματοδότηση των πιο παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως επιλέγουν να κάνουν χώρες σαν την Πορτογαλία, εφαρμόζετε τραπεζικά κριτήρια στη δανειοδότηση, αποκλείοντας την συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης». «Ανακυκλώνετε ένα αποτυχημένο και παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης, που στηρίζεται στη μεταβίβαση δημόσιων πόρων σε ιδιωτικά συμφέροντα και αντιμετωπίζετε τη χώρα μας ως παθητικό εισαγωγέα προϊόντων και υπηρεσιών» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «είστε η μόνη κυβέρνηση στην ΕΕ που συνέδεσε το Ταμείο Ανάκαμψης με αντικοινωνικά προαπαιτούμενα, όπως στα εργασιακά»

«Σε πλήρη αντιδιαστολή με τη λογική της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε μια συνολική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνεργασία με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και κοινωνικών εταίρων» υπενθύμισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. «Καταθέτουμε πρόταση για την δημιουργία διακομματικής, κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ταμείου Ανάκαμψης» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, τον ίδιο τον κανονισμό του Ταμείου Ανάκαμψης, για να διασφαλίσουμε ότι τα κονδύλια θα πάνε εκεί που πρέπει». «Λέμε ναι στο Ταμείο Ανάκαμψης, λέμε όμως και ένα ηχηρό όχι στην επιστροφή στα παλιά, όχι στο παρωχημένο και αποτυχημένο μοντέλο της διασπάθισης των κονδυλίων, όχι στην ανακύκλωση άδικων και αποτυχημένων πολιτικών» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.

Δείτε εδώ την ομιλία: https://www.youtube.com/watch?v=O5WqcifmNs4

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button