Αθλητικά

Αναβάλλεται και το κύπελλο, τέλος το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα μέχρι νεωτέρας

Δημοσιοποιήθηκε αναλυτικά η απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, για επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος της Λίγκας αλλά και του Κυπέλλου. Τι τονίζει για τον Σαββίδη και την εισβολή του στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας.

Η απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, η οποία αφορά σε πρωτάθλημα και Κύπελλο και που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 868/12-3-2018, είναι η ακόλουθη:

«Αποφασίζουμε την διακοπή επ’ αόριστον διεξαγωγής αγώνων ποδοσφαίρου του επαγγελματικού πρωταθλήματος SUPER LEAGUE περιόδου 2017-2018, καθώς και των ποδοσφαιρικών αγώνων Κυπέλλου επαγγελματικών ομάδων Α’ και Β’ εθνικής κατηγορίας (SUPER LEAGUE – FOOTBALL LEAGUE) περιόδου 2017-2018, με άμεση ισχύ από 12/03/2018.

Η ως άνω διακοπή κρίθηκε απαραίτητη λόγω της αυξημένης αντιπαλότητας και το εξόχως τεταμένο κλίμα όπως διαμορφώθηκε με την εμφάνιση αξιωματούχου ομάδας και συγκεκριμένα του προέδρου της γηπεδούχου ΠΑΕ ΠΑΟΚ κου Σαββίδη, να οπλοφορεί κατά τη διάρκεια του αγώνα ο οποίος διεξήχθη την Κυριακή 11/03/2018 στο γήπεδο της Τούμπας, μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ ΠΑΟΚ – ΠΑΕ ΑΕΚ και που απεικονίζεται στο video της τηλεοπτικής κάλυψης του αγώνα που έχει δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο καθώς και τις εμπρηστικές δηλώσεις των αξιωματούχων κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και ιδίως κατά τις τελευταίες αγωνιστικές. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια καθόσον πιθανολογείται ότι η παραμικρή αφορμή μπορεί να πυροδοτήσει εκτεταμένες βίαιες συμπεριφορές».

H FIFA, μετά τα όσα έγιναν στο γήπεδο της Τούμπας και την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη με όπλο στον αγωνιστικό χώρο εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ουσιαστικά προς την ΕΠΟ πως αν δεν βρει τρόπο να επιβληθεί, τότε θα ληφθούν μέτρα που φτάνουν μέχρι και την αποβολή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«H επιτροπή της ΦΙΦΑ που είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της ΕΠΟ καταδικάζει έντονα τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα και καλεί όλους τους εθνικούς φορείς του ποδοσφαίρου να δράσουν άμεσα και να βάλουν ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη κατάσταση που εμφανίστηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Παρόλο που τα πρόσφατα γεγονότα έγιναν στο πλαίσιο μίας εθνικής διοργάνωσης, που σημαίνει ότι τα πειθαρχικά μέτρα εμπίπτουν στην δικαιοδοσία των αρμόδιων δικαστικών οργάνων της HFF, η επιτροπή παρακολούθησης της ΦΙΦΑ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τώρα περιμένει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και γρήγορα.

Παράλληλα, η Επιτροπή Παρακολούθησης έχει ενημερωθεί την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει προσωρινά το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ για την σεζόν 2017/2018.

Η μη λήψη κατάλληλων μέτρων από τα αρμόδια όργανα για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εθνικών διοργανώσεων , θα υποχρέωνε την ΦΙΦΑ να παραπέμψει την υπόθεση στην επιτροπή ενώσεων μελών της ΦΙΦΑ, υποβάλλοντας έκθεση στο συμβούλιο της ΦΙΦΑ για εξέταση και πιθανές κυρώσεις που προβλέπονται από το καταστατικό της ΦΙΦΑ, συμπεριλαμβανόμενης και την αποβολή του μέλους της Ένωσης».

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ

“Aυτή την κρίσιμη στιγμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο αισθανόμαστε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι η ΑΕΚ έχει ταυτίσει την ιστορική της πορεία με τις αρχές της συνέπειας και της ευθύνης, τις οποίες τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να υπηρετήσουμε όλοι όσοι εμπλεκόμαστε με το ποδόσφαιρο.

Αυτό το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ελληνικό ποδόσφαιρο πληγώθηκε βάναυσα χθες το βράδυ στην Τούμπα, όταν εισέβαλε μαινόμενος στον αγωνιστικό χώρο ο οπλοφορών μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, υπό τη συνοδεία μπράβων, απειλώντας φανερά τον διαιτητή και τη δική μας ομάδα.

Μια εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου, εξευτέλισε την Ελλάδα και θα στοιχειώνει επί πολλά χρόνια το πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Θυμίζουμε ότι πρώτοι αιτηθήκαμε θεσμικά την αναβολή του πρωταθλήματος μέχρι να τελεσιδικήσουν οι δικαστικές αποφάσεις και λοιδορηθήκαμε για επικοινωνιακό τρικ. Το αίτημά μας απορρίφθηκε και έτσι φτάσαμε στα χθεσινά θλιβερά γεγονότα.

Αυτό που προέχει είναι η άμεση εκδίκαση όλων των εκκρεμών υποθέσεων και η έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης, προκειμένου να μην διαμορφώνονται αιφνιδιαστικά οι συνθήκες τέλεσης των αγώνων, όπως συνέβη με τον δικό μας αγώνα στην Τούμπα. Το θράσος του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν ο δικαστής Σκουτέρης, ξενυχτώντας, του έδωσε το διαβατήριο για να κάνει αυτά που όλοι είδαμε.

Παρά τον καθολικό ξεσηκωμό των οπαδών μας, αποφύγαμε να πυροδοτήσουμε την ήδη τεταμένη -χωρίς την παραμικρή δική μας συμμετοχή- ατμόσφαιρα και είπαμε «πρώτα το ποδόσφαιρο». Αυτό είναι το δόγμα μας!

Είμαστε οι μόνοι που από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος αποφύγαμε το χαρτοπόλεμο των εμπρηστικών ανακοινώσεων, δεν απαξιώσαμε τους θεσμούς και θα επιμείνουμε σε αυτή τη συνειδητή πολιτική.

Δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, είναι ζήτημα ευθύνης. Δεν εκβιάζουμε για το πρωτάθλημα! Διεκδικούμε το πρωτάθλημα! Δεν απαιτούμε! Αγωνιζόμαστε!

Θα κατηγορηθούμε για αυτό ή δίκαια αναμένουμε την εφαρμογή των κανονισμών; Θα αρκεστούμε στις εξαγγελίες για ένα νέο πλαίσιο κανόνων ή θα δούμε πρώτα να εφαρμόζεται το υφιστάμενο; Το μείζον δεν είναι να τιμωρηθούν οι παραβατικές συμπεριφορές, που δυσφημούν τη χώρα μας διεθνώς; Οι ευθύνες δεν έχουν ονοματεπώνυμο;

Θα ακούσουμε και πάλι από τα χείλη δικαστή να μιλάει για «αστείο πειθαρχικό κώδικα» ή θα εφαρμοστούν οι υφιστάμενες διατάξεις; Θα υπάρξει πάλι παζάρι ή δικαιοσύνη;”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button