Τοπικά ΝέαΦιλιατρά

Αναβίωσε το παραδοσιακό αλώνισμα στην Πλάτη Τριφυλίας [εικόνες]

6


Το παραδοσιακό αλώνισμα με τα άλογα σε πέτρινο αλώνι αναβίωσε και φέτος ο Αθλητικός Ιππικός Ομιλος Τριφυλίας «Η Αίθη» και η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Τριφυλίας την Κυριακή το απόγευμα στην θέση Αμούρι της Πλάτης Τριφυλίας.

Ζωντάνεψαν μνήμες του παρελθόντος, όταν το αλώνισμα ήταν μια από τις σημαντικότερες αγροτικές εργασίες της περιοχής, με μεγάλη σημασία για τη διαβίωση της οικογένειας και για την εξασφάλιση ενός εισοδήματος. Το αλώνισμα έγινε στο πέτρινο αλώνι της Αλέκας Σταματοπούλου η οποία με πολλή θέρμη στηρίζει την συγκεκριμένη εκδήλωση, ενώ πλήθος κόσμου βρέθηκε για να παρακολουθήσει από κοντά την όλη διαδικασία. Το αλώνι αυτό υπάρχει από την εποχή της Τουρκοκρατίας και μάλιστα είναι από τα μεγάλα, με διάμετρο 16 μέτρα.

Ακολούθησε η διαδικασία του αλωνίσματος, με τα δέματα από τα στάχυα να πέφτουν στο αλώνι και τα άλογα κάνοντας κύκλους να τρίβουν τον καρπό από τα στάχυα, όπως γινόταν παλιά, για να πάρουν το σιτάρι. Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Αθλητισμού του δήμου.
2
3
4
5
6
7

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button