ΑγροτικάΤοπικά Νέα

«Αναβρασμός» για το νέο νομοσχέδιο για τις Λαϊκές Αγορές και στη Μεσσηνία

Οι διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου περιλαμβάνουν ρυθμίσεις με τις οποίες, μεταξύ άλλων, επέρχονται ριζικές αλλαγές στον τρόπο απόδοσης άδειας, προσδιορίζεται χρονική διάρκεια των αδειών, τίθεται κατώτατο όριο πωλήσεων επί της δηλωθείσας ποσότητας ΟΣΔΕ για τους παραγωγούς προκειμένου για την ανανέωση της άδειάς τους κ.ά.

Στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε αναγκαίες τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, «καθώς το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο στερείται κριτηρίων διαφάνειας και ισονομίας, καθώς και στοιχείων έντασης του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι υπαίθριες δραστηριότητες και ιδίως ο κλάδος των λαϊκών αγορών να παρουσιάζουν μια στάσιμη εικόνα, αναντίστοιχη τόσο με τις καταναλωτικές ανάγκες, όσο και με τις τάσεις των εμπορικών καταστημάτων».

Στον αντίποδα, οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες –πλην της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)– τονίζουν ότι το νομοσχέδιο «πλήττει ευθέως τον πυρήνα της έννοιας της λαϊκής αγοράς». Κάνουν λόγο για φτωχοποίηση και οικονομική εξόντωση των δραστηριοποιούμενων στον κλάδο και καταγγέλλουν ότι ανοίγει ο δρόμος στα μεγάλα συμφέροντα και στον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Προτάσσοντας το αίτημα για ίδρυση ΝΠΙΔ-Ταμείων Λαϊκών Αγορών με εκπροσώπηση των παραγωγών και των επαγγελματιών, οι πωλητές ξεκινούν κινητοποιήσεις. Όπως ανακοίνωσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ) την Τετάρτη 7 Απριλίου δεν θα πραγματοποιούν πωλήσεις στις λαϊκές αγορές, αλλά οι πωλητές θα προσέρχονται στους πάγκους τους, διαθέτοντας δωρεάν προϊόντα στους καταναλωτές. Θα ακολουθήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις οργανώνονται και σε άλλες πόλεις.

Σχετικά Άρθρα

1 thought on “«Αναβρασμός» για το νέο νομοσχέδιο για τις Λαϊκές Αγορές και στη Μεσσηνία”

  1. Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, παραχωρεί την διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες και προωθεί την διενέργεια πλειστηριασμών για τις θέσεις. Η κυβέρνηση στήνει στον τοίχο τους παραγωγούς και εμπόρους των λαϊκών. Δίνει την χαριστική βολή στις λαϊκές αγορές με την μορφή που λειτουργούν εδώ και 100 χρόνια, αγνοεί τον οικονομικό και κοινωνικό ρόλο τους για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα. Το θέμα μας αφορά όλους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.