Αγροτικά

Αναδροµικές ενισχύσεις σπρώχνουν αγρότες στα βιβλία

Κριτήριο για υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς ο χρόνος είσπραξης των επιδοτήσεων

Από κόσκινο θα πρέπει να περάσουν οι αγρότες, µαζί µε τους λογιστές τους, όλες τις επιδοτήσεις που έλαβαν µέσα στο 2017, προκειµένου να διαπιστώσουν αν από 1ης Ιανουαρίου 2018 εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, το οποίο συνεπάγεται µια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις.

Η χρονιά που φεύγει θα µπορούσε να χαρακτηριστεί µεταβατική σε ό,τι αφορά τα νέα κριτήρια υπαγωγής (ή µη) στο καθεστώς των βιβλίων που τέθηκαν σε ισχύ από 1/1/2017. Σύµφωνα µε αυτά, στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ εντάσσεται υποχρεωτικά ένας παραγωγός, όταν συντρέχει µία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1) Ο τζίρος που πραγµατοποίησε το προηγούµενο έτος ξεπερνά τα 15.000 ευρώ. Στο νούµερο αυτό, εκτός από τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων ιδίας παραγωγής, λαµβάνονται υπόψη και οι αµοιβές από παροχή αγροτικών υπηρεσιών προς κάθε άλλο πρόσωπο.

2) Οι επιδοτήσεις κάθε είδους που εισέπραξε το προηγούµενο έτος ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 5.000 ευρώ. Για τον υπολογισµό του ορίου αυτού, λαµβάνεται υπόψη κάθε είδους επιδότηση ή ενίσχυση εισοδηµατικού τύπου που καταβλήθηκε στον παραγωγό, όπως βασική ενίσχυση, πρασίνισµα, ενίσχυση γεωργών νεαρής ηλικίας, εξισωτική, συνδεδεµένες κ.λπ. Οι ενισχύσεις αυτές συµπεριλαµβάνονται ανεξάρτητα από το αν αφορούν το προηγούµενο φορολογικό έτος ή κάποιο άλλο έτος. Εξαιρούνται µόνο οι ενισχύσεις που χορηγούνται από το κράτος για επενδυτικούς σκοπούς και οι αποζηµιώσεις του ΕΛΓΑ.

Μεταξύ άλλων, οι αγρότες θα πρέπει ανά τρίµηνο να υποβάλουν και περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ

Σηµειωτέον ότι τα δύο παραπάνω κριτήρια δεν απαιτείται να πληρούνται σωρευτικά. Δηλαδή, µπορεί ένας παραγωγός να είχε το προηγούµενο έτος έσοδα 14.000 ευρώ, εφόσον όµως οι επιδοτήσεις που έλαβε στο ίδιο έτος ξεπερνούν έστω και κατά ένα ευρώ το όριο των 5.000 ευρώ, είναι υποχρεωµένος να ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Η φετινή «εξαίρεση»

Με νέα εγκύκλιο, που εξέδωσε τον Μάιο του 2017, η Ανεξάρτητη Αρχή Δηµοσίων Εσόδων όρισε ότι, ειδικά για το φορολογικό έτος 2017, στον προσδιορισµό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις που εισπράχθηκαν το προηγούµενο έτος θα λαµβάνονται υπόψη µόνο τα ποσά των επιδοτήσεων που αφορούν το 2016. Το γεγονός αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε αρκετούς παραγωγούς, που, ειδάλλως, θα εντάσσονταν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, να παραµείνουν στο ειδικό.

Ωστόσο, η εξαίρεση αυτή παύει να ισχύει από 1/1/2018 και πλέον ο αποφασιστικός παράγοντας που κρίνει αν µια ενίσχυση/επιδότηση συµπεριλαµβάνεται ή όχι στο όριο των 5.000 ευρώ είναι ο χρόνος είσπραξής της και όχι το έτος το οποίο αφορά.

Αυτό σηµαίνει ότι µπορεί ένας δικαιούχος να έλαβε για τη φετινή χρονιά ενισχύσεις, το άθροισµα των οποίων είναι π.χ. 4.900 ευρώ, εφόσον όµως στον λογαριασµό του πιστώθηκε εντός του 2017 και κάποιο ποσό από εκκρεµότητα προηγούµενου έτους (π.χ. συνδεδεµένη), είναι πολύ πιθανό να βρεθεί πάνω από τη ζώνη των 5.000 ευρώ.

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου

Η υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς φέρνει µαζί της και µια σειρά από υποχρεώσεις. Μεταξύ άλλων, εκτός από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση φορολογικών στοιχείων, θα πρέπει ανά τρίµηνο να υποβάλουν και περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, όπως όλοι οι υπόλοιποι επιχειρηµατίες. Οι παραγωγοί που θα διαπιστώσουν ότι πρέπει να µεταταχθούν σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, έχουν περιθώριο να κάνουν τη σχετική αίτηση στις κατά τόπους ΔΟΥ µέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2018. Σε αντίθετη περίπτωση, θα βρεθούν αντιµέτωποι µε τσουχτερά πρόστιµα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button