Αγροτικά

Αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου οι νέες εισφορές των αγροτών

Αμεση θα είναι η «μετάβαση» των αγροτών στο νέο σύστημα εισφορών καθώς, όπως διευκρίνισε δημόσια ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, τα ασφάλιστρα του μηνός Ιανουαρίου θα υπολογιστούν με βάση τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου.

Στην πράξη, και λαμβάνοντας υπόψη το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το υπουργείο (εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου και ψήφιση μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου), το πιθανότερο είναι οι αγρότες, όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, να κληθούν πρώτα να καταβάλουν τις εισφορές του πρώτου μήνα του έτους και εν συνεχεία να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν.

Πιο συγκεκριμένα, αν και ο υπουργός υπογράμμισε ότι στον e-ΕΦΚΑ εργάζονται πυρετωδώς ώστε τα ειδοποιητήρια να αναρτηθούν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, υπηρεσιακά στελέχη θεωρούν δεδομένο ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Σε αυτή την περίπτωση, η πρόταση που εξετάζεται είναι να δοθεί μια παράταση 10 ημερών (δηλαδή μέχρι τις 10 Μαρτίου αντί για 29 Φεβρουαρίου) για την καταβολή των εισφορών Ιανουαρίου.

Αυτόματα στην πρώτη κατηγορία

Δεδομένων των «ειδικών» φετινών συνθηκών, τα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου θα αναγράφουν την κατώτατη εισφορά που προβλέπει η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία η οποία για τους αγρότες, όπως έχει ξαναγράψει η «ΥΧ», ανέρχεται σε 121 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της εισφοράς υπέρ ΛΑΕ). Στη συνέχεια, οι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι το τέλος Απριλίου (δηλαδή εντός διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου) να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία της επιλογής τους.

Αλλαγές για τους «ενεργούς» συνταξιούχους

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα διευκρινίζεται ότι για τους συνταξιούχους των υπόλοιπων (πλην ΟΓΑ) φορέων που έχουν αγροτικά εισοδήματα θα εξακολουθήσει να ισχύει το εισοδηματικό όριο των 4.923 ευρώ για τη μη καταβολή εισφορών.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
«Παραμένουν αδικημένοι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ»

Παραλείψεις οι οποίες δεν αποκαθιστούν αδικίες για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ «χρεώνει» στο νέο νομοσχέδιο ο πρώην υπουργός Απασχόλησης, Γιώργος Κουτρουμάνης. Μιλώντας στην «ΥΧ», ο κ. Κουτρουμάνης εξηγεί ότι «καταρχάς βλέπουμε ότι σε σχέση με τον Νόμο Κατρούγκαλου πράγματι η αύξηση των εισφορών για τους αγρότες είναι οριακή, από την άλλη όμως δεν έχουμε κάποια μείωση και το ποσό των 120 και πλέον ευρώ μηνιαίως που πρέπει να καταβάλλει το κάθε μέλος μιας τυπικής αγροτικής οικογένειας δεν μπορεί να θεωρηθεί μικρό».

Πέραν αυτού, ο ίδιος τονίζει ότι δεν επιτυγχάνεται η ταχύτερη ενσωμάτωση του ΟΓΑ στο νέο σύστημα, ώστε να αποτυπωθεί και το σχετικό όφελος στις συντάξεις των αγροτών. «Παραμένει μια απόσταση μεταξύ των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και των άλλων ασφαλισμένων. Θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία προκειμένου να υπάρχει μια εξομοίωση των παροχών, πάντα με όρους αναλογικότητας. Από τη στιγμή που εντάσσεται ο αγρότης στο ενιαίο σύστημα δεν γίνεται να περιμένει ένα τόσο μεγάλο διάστημα προκειμένου να αναπροσαρμοστεί η σύνταξή του», εξηγεί.

Συμπληρώνει, δε, ότι τα σημαντικότερα προβλήματα θα παρουσιαστούν σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, ενώ συντηρούνται και αδικίες στις συντάξεις χηρείας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.