ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Ανανεωμένο & εμπλουτισμένο λεξικό της ντοπιολαλιάς των Γαργαλιάνων

 

Screen-Shot-2017-05-27-at-4.25.03-PM-740x567


Η τοπολαλιά μας σιγά-σιγά χάνεται με το πέρασμα του χρόνου, περνά δια πυρός και σιδήρου σε μια άλλη μορφή. Οι έννοιες αλλοιώνονται.

Εκείνοι που ακόμα την κρατούν ζωντανή είναι οι γηραιότεροι. Την κρατούν σαν κόρη οφθαλμού. Όταν φύγουν ίσως χαθεί για πάντα… Χάρις στην επίπονη και πολύχρονη εργασία των αδελφών Κώστα, Ορέστη και Τάκη Κρεκούκια, ένα μικρό ψήγμα της ντοπιολαλιάς μας συλλέχτηκε και παρουσιάστηκε παλιότερα από το ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ NEWS.

Ας αναζητήσουμε τις λέξεις που ακούγαμε μικροί από τους γονείς και τις γιαγιάδες μας στους Γαργαλιάνους, όπως και εγώ άλλωστε και που τώρα δεν ακούγονται στους Γαργαλιάνους.

Για παράδειγμα δεν ακούμε πλέον κανέναν να λέει ¨είσαι ανατσουτσουρωμένος” που σημαίνει “έχεις σηκωμένα τα αυτιά” ή “κλειδοστόμιασα” – “δεν έχω όρεξη να φάω” ή “άρατα κούρατα” που σημαίνει “άλλα των άλλων”.

Λέξεις μοναδικές με εννοιολογικές αξίες για τον τόπο μας. Είναι μέρος της ιστορίας μας που φέρνουν αναμνήσεις μιας εποχής που χάθηκε για πάντα. Όμως μπορούμε να την τιμήσουμε, να την σώσουμε στη μνήμη μας και να την μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.

Προσφορά στους Γαργαλιάνους των αδελφών Κρεκούκια: Κώστα, Ορέστη & Τάκη.

Κάνε κλικ εδώ  “ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΛΕΞΙΚΟ ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΑΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ“ για να δεις πόσο καλά ξέρεις τα Γαργαλιανιώτικα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button