Ελλάδα

Ανεμβολίαστοι: Για ποιους καταργείται το πρόστιμο – Ποιοι παίρνουν πίσω χρήματα

Επιστροφή χρημάτων θα πάρουν οι ανεμβολίαστοι. Η ακύρωση του προστίμου, όμως, έχει προϋποθέσεις προκειμένου να λάβουν πίσω λεφτά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, η διαδικασία για ακύρωση προστίμων σε ανεμβολίαστους είναι στην τελική ευθεία. Αφορά στα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών μετά την ημέρα εφαρμογής του μέτρου.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε πως έχει ετοιμαστεί διάταξη που θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που θα κατατεθεί εντός Νοεμβρίου στην Βουλή.

Σημείωσε ότι θα καταργηθεί το πρόστιμο «για όποιον έχει εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστεί μέχρι την ψήφιση του νόμου και όποιος το έχει ήδη πληρώσει, θα κινηθεί διαδικασία επιστροφής του ή συμψηφισμού».

Σε ότι αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, που παραμένουν σε αναστολή σύμβασης, ο κ. Πλεύρης τους κάλεσε «να εμβολιαστούν για να γυρίσουν στην δουλειά», επανέλαβε πως «το ΣτΕ έχει πει πως είναι συνταγματική η αναστολή σύμβασης, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών και θα το δούμε ξανά μέχρι τέλος του έτους».

Ωστόσο τόνισε – για ακόμη μια φορά – πως προσωπική του άποψη παραμένει πως οι εν λόγω υπάλληλοι θα έπρεπε να έχουν απολυθεί και να έχουν προσληφθεί άλλοι στην θέση τους.

Τι γίνεται με το πρόστιμο για τον «Προσωπικό Γιατρό»

Ερωτηθείς για τον «Προσωπικό Γιατρό», ο Θάνος Πλεύρης είπε πως έχουν γίνει ήδη 1,1 εκατομμύρια δωρεάν ραντεβού, οι πολίτες άνω των 70 ετών έχουν εγγραφεί σε ποσοστό περίπου 60%, ενώ στην Αττική το ποσοστό εγγραφής του πληθυσμού στον «Προσωπικό Γιατρό» ανέρχεται σε 52%.

Επανέλαβε πάντως ότι δεν θα ισχύσουν τα πρόστιμα και μάλιστα όχι μόνο μέχρι το τέλος του έτους για όσους δεν έχουν εγγραφεί, αλλά όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Η επιβάρυνση θα υπάρξει μόνο όταν φθάσουμε σε επίπεδο η μη χρήση του «Προσωπικού Γιατρού» να γίνεται από επιλογή του πολίτη».

Παραδέχθηκε δε, πως «οι γιατροί έχουν μια διστακτικότητα για να συνεργαστούν με το Δημόσιο» και είπε πως εξετάζεται η παροχή επιπλέον κινήτρων, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα έχει ζωή μέχρι σήμερα ζωή μόλις τριών μηνών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button