Ελλάδα

Ανεμβολίαστοι στην εστίαση – Τι αλλάζει την Πρωτομαγιά

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των ανεμβολίαστων στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, καθώς, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη χαλάρωσης των μέτρων, από την 1η Μαΐου η είσοδος στους κλειστούς χώρους θα γίνεται χωρίς την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Μέχρι τότε, ωστόσο, όσοι δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους θα κάνουν Πάσχα στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης με την επίδειξη του rapid test τους.

Τι καταργείται από την 1η Μαΐου

Από την 1η Μαΐου καταργείται η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης και αρνητικού rapid test για την εστίαση, το λιανεμπόριο, αλλά και άλλους χώρους όπου είναι υποχρεωτικά.

Οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν από το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, να μπουν και στους κλειστούς χώρους σε εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης, ωστόσο, οι συνθήκες του καλοκαιριού, ουσιαστικά θα κάνουν σχεδόν μηδενική την παρουσία πελατών στους εσωτερικούς χώρους.

Το δεύτερο στάδιο της άρσης των μέτρων θα έρθει με την κατάργηση της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους για όλους. Όπως είπε ωστόσο, ο κ. Πλεύρης, για το συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξουν εξαιρέσεις. Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα αποσαφηνιστεί στην ΚΥΑ που θα δημοσιευτεί.

Αναλυτικά τα μέτρα στην εστίαση το Πάσχα 2022

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ:

Για τα κέντρα διασκέδασης

Λειτουργούν αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Προβλέπεται υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού
  • πιστοποιητικού νόσησης

Παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.

Οι μουσικοί πρέπει να τηρούν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους

Για την εστίαση (καφετέριες, εστιατόρια κλπ)

Οι κλειστοί χώροι λειτουργούν αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Προβλέπεται απολύμανση των καταλόγων και παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.

Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν επίδειξης:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού
  • πιστοποιητικού νόσησης

Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test.

Οι ανεμβολίαστοι επιτρέπονται στους ανοιχτούς χώρους με βεβαίωση αρνητικού ελέγχου PCR ή rapid test. Ανοιχτός χώρος ορίζεται ο χώρος όπου στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον δύο πλευρές.

Πότε λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης

Οι νέες ημερομηνίες λήξης των πιστοποιητικών είναι οι εξής:

  • Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στους 6 μήνες
  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες για όσους ενήλικους έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button