Τοπικά Νέα

Ανοδικές τάσεις στις τιμές ενοικίασης κατοικιών στην Καλαμάτα

Περαιτέρω ανοδικές τάσεις εμφανίζουν οι τιμές ενοικίασης κατοικιών το 2021 στην Καλαμάτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενώ ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι 5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, στην περιοχή μας “ανεβαίνει” στα 5,3 ευρώ. Δηλαδή, για ένα μέσο σπίτι 80 τετραγωνικών μέτρων το ενοίκιο είναι πάνω από 400 ευρώ.

Κι αν θέλει κάποιος να δώσει μια… λογική εξήγηση στο συνεχιζόμενο φαινόμενο είναι ότι στην υψηλή τιμή συντείνει το μικρό απόθεμα ακινήτων, αλλά και κάτι ακόμα. Μετά την έλευση των μνημονίων, οι πολίτες, λόγω και της κατάστασης που επικρατεί με τα στεγαστικά δάνεια, από την ιδιοκατοίκηση «γύρισαν» στα μισθωμένα σπίτια.

Αυτό που θα πρέπει να καταγραφεί, επίσης, είναι ότι εξαιτίας του μικρού αποθέματος η προσφορά δεν αγγίζει ποιοτικά τις υψηλές τιμές που κυριαρχούν.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου της χώρας με 73 γραφεία και σχεδόν 1.000 συμβούλους ακίνητης περιουσίας, τα μισθώματα παρουσίασαν αύξηση κατά μέσο όρο 5%, με την Αττική να βρίσκεται στο + 6,2%, τη Θεσσαλονίκη στο + 9,4% και την περιφέρεια στο +1,4%.

Βάσει των παραπάνω στοιχείων αλλά και των δεδομένων που αφορούν στις αγοραπωλησίες ακινήτων, προκύπτει ότι η αγορά του Real Estate στην Ελλάδα παρουσιάζει έντονη ανθεκτικότητα εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού και συνεχίζει να αποτελεί βασική επενδυτική επιλογή, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους αγοραστές.

Παρότι η υγειονομική κρίση έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των πολιτών, αναδεικνύοντας νέες ανάγκες που οδήγησαν με τη σειρά τους σε επιλογή ακινήτων με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με το παρελθόν, μέχρι στιγμής καταγράφονται θετικές επιπτώσεις στη ζήτηση και στις τιμές ενοικίασης.

Σταθεροποίηση με ανοδικές τάσεις είναι το χαρακτηριστικό που συναντά κανείς στην κτηματαγορά αυτό το διάστημα, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι σε περιόδους κρίσεων η αγορά του Real Estate πρωτοπορεί σε σύγκριση με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί ασφαλές «καταφύγιο» για όλα τα πορτοφόλια.

Επίσης από τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, σύμφωνα με ρεπορτάζ στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο”, προκύπτει ότι το lockdown και η τηλεργασία ενίσχυσαν τη ζήτηση. Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά ποιοτικών ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, έδωσε μια επιπλέον ώθηση στις τιμές.

Από περιοχή σε περιοχή διαπιστώνει κανείς διαφοροποιήσεις ως προς τα ζητούμενα τετραγωνικά, αλλά και την ηλικία των ακινήτων.

Στην περιφέρεια, σύμφωνα με την έρευνα, τα ακίνητα για τα οποία ενδιαφέρονται οι υποψήφιοι αγοραστές είναι διαμερίσματα ηλικίας 10-15 ετών, εμβαδού από 51 έως 80 τετραγωνικά μέτρα, με το μέσο ενοίκιο να διαμορφώνεται στα 340 ευρώ. Ενδεικτικά, στο Βόλο και στα Χανιά η μέση τιμή ενοικίασης είναι 420 και 440 ευρώ αντίστοιχα. Στη Λάρισα, μεγαλύτερη ζήτηση συγκεντρώνουν διαμερίσματα εμβαδού από 81 έως 120 τετραγωνικά μέτρα, με το μέσο ενοίκιο να κυμαίνεται στα 550 ευρώ, ενώ στην Κομοτηνή θα συναντήσει κανείς τις χαμηλότερες τιμές, με τις γκαρσονιέρες έως 50 τετραγωνικά μέτρα να εκμισθώνονται κατά μέσο όρο προς 300 ευρώ.

Τα δε βασικά χαρακτηριστικά επιλογής ενός ακινήτου στην περιφέρεια δε διαφέρουν σημαντικά σε σύγκριση με αυτά της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η ανακαίνιση παίζει το σημαντικότερο ρόλο (64%) και ακολουθούν η κατάσταση των κουφωμάτων (50%) και η θέση parking (39%).

Οι τιμές των ενοικίων στην περιφέρεια παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με ορισμένες σημαντικές εξαιρέσεις. Ενδεικτικά, εκτός από την Καλαμάτα, κατά 10% οι τιμές αυξήθηκαν στις Σέρρες και την Κομοτηνή, ενώ στη Λάρισα το ποσοστό αύξησης ήταν 14,5%.

Α.Π. tharrosnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button