ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Ανοιχτή επιστολή Άκη Γ. Κατρίτση προς Γ. Λεβεντάκη και Β. Αγγελόπουλο

Θέμα: Αξιοποίηση γεώτρησης «Βαγγελίστρας» Βάλτας, ένα έργο με πολλαπλά οφέλη.

Κύριε Δήμαρχε Τριφυλίας και κύριε Πρόεδρε Γαργαλιάνων

1.Περιγραφή του προβλήματος

α. Η Βάλτα υδροδοτείται από επισφαλές νερό (πηγή και περιστασιακά γεωτρήσεις)

β. Η περιοχή «Λαγκούβαρδος» υπο-υδροδοτείται από προεκτάσεις δικτύου Μαραθόπολης και Αγίας Κυριακής Φιλιατρών, στο παραλιακό τμήμα της ενώ το υπόλοιπο στερείται δικτύου.

γ. Η Χοχλαστή υπο-υδροδοτείται (παίρνει νερό από τον αγωγό μεταφοράς στην Μαραθόπολη)

δ. Τα Φιλιατρά στερούνται κρίσιμης ποσότητας, ειδικά το καλοκαίρι.

2. Ιστορικό

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ως Δημοτική Αρχή είχα εντοπίσει το πρόβλημα και ειδικά την αναγκαιότητα υδροδότησης τον Λαγκουβάρδου. Με την βοήθεια ταν αειμνήστου καθηγητή Θεοδώρου Δεληγιάννη και σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ (Π. Σαμπατακάκης) είχε υποδειχτεί θέση κάτω από τη Βάλτα και νότια από τα «Κόκκινα Πατερά» που θα ικανοποιούσε τις ανωτέρω ανάγκες. Η ανόρυξη της γεώτρησης είχε εγκριθεί από τον Νομάρχη Μεσσηνίας Α. Ράλλη, το έτος 1994 και είχε εγκριθεί πίστωση 50 εκατομμυρίων δραχμών για το έργο.

Τέλος, επί Δημαρχίας Σπ. Μπουντά, κατασκευάστηκε μέρος τον δικτύου τον Λαγκουβάρδου, το οποίο όμως ουδέποτε τροφοδοτήθηκε με νερό. Έκτοτε το έργο ξεχάστηκε.

Τα 2009, επί Δημαρχίας Στ. Καλοφωλιά και προέδρου Βάλτας Χ. Πανταζή, ανορύχθηκε γεώτρηση στη θέση «Βαγγελίστρα» της Βάλτας, σε μεγάλο βάθος και με μεγάλη δυνατότητα παροχής (πλέον των 50 κυβικών ανά ώρα). Η γεώτρηση αυτή θα κάλυπτε τις ανάγκες της Βάλτας και το περίσσευμα θα υδροδοτούσε τις ανάγκες του τέως Δήμου Γαργαλιάνων.

3. Πρόταση

Είναι ασυγχώρητο να μένει η γεώτρηση ανεκμετάλλευτη, είναι απαράδεκτο να μην υδροδοτείται η περιοχή του Λαγκουβάρδου, μια περιοχή με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας. Επίσης δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και να μην υπάρχει ομαλή υδροδότηση της Χοχλαστής ή να στερούνται τα Φιλιατρά το νερό, υδροδοτώντας μέρος του Λαγκουβάρδου. Επομένως η αξιοποίηση της γεώτρησης μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις ανωτέρω ανάγκες, με προτεραιότητα την υδροδότηση της Βάλτας.

4. Μπορεί να χρηματοδοτηθεί το έργο;

Το έργο μπορεί να χρηματοδοτηθεί και μάλιστα άμεσα. Υπάρχουν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία είτε μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε ακόμη μέσω τον Ταμείου Ανασυγκρότησης. Φτάνει να αναγνωρίσετε τη σπουδαιότητα τον έργού, να ιεραρχήσετε και να υλοποιήσετε το σχεδιασμό τον άμεσα και έγκαιρα (μελέτες, εγκρίσε ις, αδε ιοδοτήσε ις).

Η πρόκληση είναι μεγάλη! Εύχομαι και ελπίζω να ανταποκριθείτε στις ανάγκες των καιρών.

Οι Γαργαλιάνοι αισθάνονται παραγκωνισμένοι, αν τους ξεχάσετε θα σας ξεχάσουν και εσάς την ώρα της Κρίσης. Η εμπιστοσύνη των Γαργαλιανιωτών και προς τους δυο σας υπήρξε γενναιόδωρη, παρακαλώ για την αντάποδοσή της.

Γαργαλιάνοι 23 Σεπτεμβρίου 2020

Με τιμή

Άκης Γ.Κατρίτσης

Σχετικά Άρθρα

5 Σχόλια

  1. Από το 2009 έως το 2020 που ήσουν κ.ΚΑΤΡΙΤΣΗ ; γιατί δεν έκανες τίποτα και δεν έκανες καμία παρέμβαση για κανένα θέμα των Γαργαλιανων που τοσο αγαπάς και νοιάζεσαι; γιατί υπηρετούσες τον Κατσιβελα και όχι τους Γαργαλιανους τώρα σε πήρε ο πόνος; τώρα που προσπαθείςμε οποιονδήποτε τρόπο να έρθεις στην επικαιρότητα μή πως και ο κόσμος σε θυμηθεί για να πολυτευτεις πάλι χα χα ο κόσμος σε ξέχασε φιλαράκι μου γύρνα πίσω στο καβουκι σου και άσε τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους ….

      1. Μόνο που αυτό ισχύει και για προηγούμενες δημοτικές αρχές. Συμπεριλαμβανομένης της υμετέρας. Έτσι δεν είναι κ. Κατρίτση;

      2. Καταβαινον όχι κατεβαινον καλό είναι να μην χρησιμοποίεις φράσεις της εκκλησίας αν δεν τις ξέρεις. …πρώην Δημαρχε Γαργαλιανων

    1. Αν θεωρείτε ότι η δουλειά τους είναι να διαβρώσουν τα πάντα σας βεβαιώνω ότι το έργο τους έχει στεφθεί με επιτυχία μεγάλη!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Συγχαρητήρια σε όλους!!!!!!!!!!!!!!! Και για να μην ξεχνιόμαστε να αριθμήσουμε τα έργα τους: Σκουπίδια !!!!!!!!!!!! Έχουν δεθεί συναισθηματικά μαζί τους και γι αυτό βρομίσαμε;;;;;;;;;;; Ύδρευση!!!!!!!!!! Είπαμε το νερό νεράκι όλο το καλοκαίρι Αποθηκεύοντας νερό σε δοχεία για τις απαραίτητες ανάγκες των σπιτιών!!!!!!!! Δημοτικός φωτισμός !!!!!!!!!!!!!!!! Από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο χωρίς φωτισμό η πόλη των Γαργαλιάνων!!!!!!!!!! Τα μεγάλα και σπουδαία έργα τους : Οι γιγαντοοθόνες στις πλατείες!!!!!! Απαγορευτικές πινακίδες για την διέλευση των τρακτέρ από τις πλατείες λες και ζούμε στο Κολωνάκι!!!!!!!!!!!!!!!! Ή λες και τους ανήκουν τα περιουσιακά μας στοιχεία!!!!!!!!!!! Τρεις κουβάδες πίσσα για λακκούβες γύρω – γύρω από την πλατεία που η κάθε λακκούβα είχε βάθος τουλάχιστον 5 εκατοστά για να δείξουν έργο!!!!!!!!!!! Α! και βάψιμο πεζόδρομων γύρω από τα καταστήματα τα δικά τους και διακοσμητικά κολονάκια !!!!!!!!!!!!! Και να μην ξεχάσω την ανακοίνωσή τους για τα κοιμητήρια !!!!!!!!! Που ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν αξίωση να τους πάρουμε και την άδεια και να πληρώσουμε επιπλέον για να πλύνουμε και να καθαρίσουμε τους τάφους που αναπαύονται οι ψυχές των δικών μας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Με τόσα έργα μέσα σε ένα χρόνο μήπως πρέπει να πάρουν άδεια και να πάνε διακοπές::::::::::::Ήρεμα ρωτάω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button