Οικονομία

Αντίστροφη μέτρηση για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ολοκληρωθεί η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στους λογαριασμούς 7,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων στο Taxisnet.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θέλει να φτάσουν εγκαίρως τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να μην αλλάξει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου και η πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του φόρου να καταβληθεί κανονικά στο τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να αποφευχθεί μεγαλύτερο πρόβλημα στα δημόσια έσοδα.

Το δρόμο για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ άνοιξαν:

– Η κατάθεση στη Βουλή της τροπολογίας που προβλέπει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2020 και εφεξής για 10.000 φορολογούμενους που είναι μόνιμοι κάτοικοι 28 ακριτικών και μικρών νησιών με πληθυσμό που δεν υπερβαίνει τους 1.200 κατοίκους.

– Η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο Ψυχικό, στη Φιλοθέη, στην Εκάλη, στην Τήνο, στους Δελφούς μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων. Οι αλλαγές αφορούν 16 ζώνες, με τις τιμές στις περισσότερες από αυτές να προσγειώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα και σε τέσσερις περιοχές να καθορίζονται αυξημένες τιμές. Οι νέες τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο του 2019 κατά περίπτωση.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που έχουν ακίνητη περιουσία στις συγκεκριμένες περιοχές θα δουν αλλαγές στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ενώ θα πρέπει να υπολογιστούν ξανά οι φόροι για όσους έχουν προχωρήσει στη μεταβίβαση κάποιου ακινήτου είτε με αγοραπωλησία, είτε με γονική παροχή ή δωρεά.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button