Τοπικά ΝέαΦιλιατρά

Αντιδράσεις για την ανάπλαση της πλατείας των Φιλιατρών

Συλλογή υπογραφών στα Φιλιατρά ενάντια στην επικείμενη ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας

Μετά τις αντιδράσεις για την ανάπλαση της πλατείας των Γαργαλιάνων “σειρά” παίρνουν κάτοικοι από τα Φιλιατρά, οι οποίοι αντιδρούν στην επικείμενη ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας Φιλιατρών. Ειδικότερα, η συλλογικότητα “Φίλων της Πλατείας & Πεζόδρομου” Φιλιατρών, ξεκίνησε συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα “να εγκαταλειφθεί κάθε απόπειρα καταστροφής ενός αρχιτεκτονικού κοσμήματος της πόλης των Φιλιατρών”, όπως σημειώνεται στο σχετικό κείμενο.

 

Αναλυτικά το κείμενο:

ΚΕΙΜΕΝΟ ΦΙΛΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ & ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ
(για συλλογή υπογραφών)
ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΣ

Ως απλοί πολίτες των Φιλιατρών του Καλλικρατικού Δήμου Τριφυλίας εναντιωνόμαστε στην επικείμενη ριζική εκ βάθρων ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας Φιλιατρών που επιχειρεί να κάνει η Δημοτική αρχή συνάπτοντας Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου ύψους 3.280.000 ευρώ, ποσόν υπέρογκο που προορίζεται μόνο για ένα έργο βιτρίνας, ένα έργο μη χρήσιμο, ένα έργο σπατάλης. Τα χρήματα πρέπει να διατεθούν για τις αληθινές ανάγκες της πόλης.

Πιστεύουμε ότι η Πλατεία χρειάζεται απλές και ήπιες παρεμβάσεις όπως:
τη διευθέτηση των περγόλων,
τον εμπλουτισμό του αστικού πρασίνου
τη συντήρηση του Φλωρεντιανού Συντριβανιού, πάντα καί μόνο υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού
την ανάπλαση της Παιδικής Χαράς,
την επανατοποθέτηση των μαρμάρινων κρουνών στις θέσεις που προϋπήρχαν
Μια Πλατεία η μελέτη της οποίας έχει πάρει το 2ο βραβείο στο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής Biennale της Σόφιας, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να αλλοιωθεί.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΕΝΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ.

Επιπλέον, σε ανακοίνωση της συλλογικότητας “Φίλων της Πλατείας & Πεζόδρομου” αναφέρονται τα εξής:

Η συλλογικότητα “Φίλων της Πλατείας & Πεζόδρομου” Φιλιατρών σε τακτά χρονικά διαστήματα θα σας ενημερώνει για την εξέλιξη της συγκεκριμένης προσπάθειας με θεμέλιο πάντα τη διαφάνεια και τη δημοκρατία. Ταυτόχρονα, τονίζουμε ότι συγχαίρουμε κι επικροτούμε τις πρακτικές των πολιτών των Γαργαλιάνων που υπερασπίζονται την Πλατεία τους και κατά συνέπεια την πόλη τους και την ορθολογιστική διαχείριση των χρημάτων του δημοσίου.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Για τους “Φίλους Πλατείας & Πεζόδρομου Φιλιατρών”
Ζωή Πετροπούλου

Σχετικά Άρθρα

18 Σχόλια

  1. Εύστοχη και καίρια τοποθέτηση! Ισχύει ότι η πλατεία-σημείο αναφοράς της πόλης-θέλει στοχευμένες και σωστές/καλόγουστες παρεμβάσεις που δεν θα στοιχιζαν και τόσο. Ωστόσο δεν νομίζω ότι είναι χρήματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλο λόγο και επιλέγεται να χρησιμοποιηθούν για την ανάπλαση της πλατείας. Είναι συγκεκριμένο κονδύλι στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και άλλες πλατείες από άλλες πόλεις. Σίγουρα για την ανάπλαση της πλατείας Φιλιατρών απαιτούνται λιγότερα χρήματα αλλά και το να χαθεί μια τόσο μεγάλη χρηματοδότηση δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό. Το λάθος της δημοτικής αρχής-το οποίο μετά τους Γαργαλιανους φαίνεται ότι θα επαναληφθεί στα Φιλιατρα- είναι ότι το τοπικό συμβούλιο και η γνώμη των πολιτών απαξιώνεται. Το βέλτιστο σενάριο θα ήταν η οποία χρηματοδότηση εξασφαλιστεί εν τελεί να αξιοποιηθεί κατά το βέλτιστο τρόπο μετά τη σύμφωνη γνώμη του τοπικού συμβουλίου και τον πολιτών των Φιλιατρών. Αυτά είναι έργα που μπορούν να αλλάξουν την πορεία της πόλης, γίνονται μια φορά και πρέπει να γίνονται σωστά.

  2. Δεν μας λετε και τα ονοματα σας εσεις της συλογικοτητας φιλων της πλατειας και πεζοδρομου φιλιατρων διοτι πρωτη φορα ακουμε αυτη την συλογικοτητα να ξερουμε ποιοι και ποσοι ειστε? διοτι ειματε και εμεις μια συλογικοτητα φιλων της πλατειας καιπεζοδρομου φιλιατρων που θελουμε την αναπλαση του χωρου.

    1. Αν αγαπητέ γνωρίζεται κάτι “περίεργο” για την κα Πετροπούλου για το δημόσιο ρόλο της και λόγο της η για την συλλογικότητα που εκπροσωπεί, η γνωρίζετε κάτι για τους φορείς, πολιτικούς η μη, που αγωνίζονται/διαμαρτύρονται εμπράκτως για το έργο κατά της ανάπλασης και σπατάλησης δημοσίου χρήματος, εδώ είστε και εδώ ειμαστε, καταθέστετο με ονοματεπώνυμο και αφήστε τις όποιες φασίζουσες υπεκφυγές περί ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΣΑΣ…

  3. Πολύ καλή κίνηση κα Πετροπούλου αυτό με τις υπογραφές όμως πολύ φοβάμαι ότι το σχέδιο περί ανάπλασης είναι προδιαγεγραμμένο διότι όπως λέει και ο προλαλήσας σχολιαστής ΣΧ η γνώμη των πολιτών απαξιώνεται, έτσι τα 3,8 εκ ευρώ θα πέσουν σ’ ένα έργο το οποίο δεν θα έχει καμία ουσία, δεν θα έχει κανένα νόημα αφού πράγματι η πλατεία πέρα από μερικές πινελιές ανάπλασης η αλλιώς ήπιες παρεμβάσεις θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι όμορφη, γραφική, λειτουργική δηλ αυτό που χαρακτηρίζει την πόλη εδώ και δεκαετίες.

    Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η όποιοι αγώνες που γίνονται από φορείς η από την εν λόγω συλλογικότητα “Φίλων της Πλατείας & Πεζόδρομου” στο να μην ξεκινήσει αυτό το “άχρηστο” έργο δεν πρέπει να γίνουν και να δεχτούμε την κατάσταση με σταυρωμένα τα χέρια και με παθητικό ρόλο.

    Πάντως προσυπογράφω ότι οι ανάγκες της πόλης είναι πολλές, σημαντικές και μεγάλες, η κατασπατάληση ενός τόσο μεγάλου ποσού για ένα έργο δεύτερης/τρίτης σημασίας και μάλιστα καθαρά βιτρίνας που επι της ουσίας ούτε βελτιώνει την ποιότητα ζωής, η ακόμα ούτε καν κάνει τη διαφορά σε κάτι θα είναι ένα έργο άοσμο, άχρωμο, άγευστο που απλά θα έχει την υπογραφή για την υστεροφημία του νυν Φιλιατρινού δημάρχου.

  4. Λαερτη. Άσε αγόρι μου. Όλοι σας για το καλό του τόπου είστε αλλά στη διαμαρτυρία. Επειδή σε θυμάμαι και ΘΥΜΑΜΕ και την άποψη σου να μην μπαίνουν κάποιοι μπροστά για να μην φθείρονται καταλαβα και πως σκέφτεσαι. Απέξω και πολεμάμε ότι πάει να γίνει. Έτσι δεν είναι;;;;;;

    1. Επιμένω, το να πετάς έτσι στο ξεκούδουνο κάτι που ίσως να μην ισχύει απλά και μόνο για να πεις κάτι αυτόματα σε ακυρώνει, αν πάλι για το πρόσωπο η τις συλλογικότητες υπάρχει κάτι μεμπτό που εσείς το ξέρετε αλλά η υπόλοιποι δεν το γνωρίζουμε εδώ είμαστε μπορούμε να τα πούμε και μάλιστα με ονοματεπώνυμο.

      Υ.Γ. Μπορείς να μου θυμίσεις και μένα σε τι αναφέρεσαι μιας και με ΘΥΜΑΣΑΙ; θα το εκτιμούσα

  5. Δεν έχουμε απορριμματοφόρα και παίρνουμε δανεικά από άλλους δήμους , δεν έχουμε νερό να πιούμε ή δεν ξέρουμε τι πίνουμε, οι αναπλάσεις μας μάραναν με τις τοπικές κοινωνίες απέναντι
    Για όσους δεν καταλαβαίνουν [πουθενά στη Ευρώπη δεν αλλοιώνουν τον χαρακτήρα των πλατειών και δεν κάνει ο κάθε δήμαρχος ότι θέλει

    1. Πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν πρωθυπουργους και υπουργούς που να έχουν σπουδάσει στα ακριβότερα – αλλά σε καμία περίπτωση απαραιτητα και καλυτερα – πανεπιστήμια των ΗΠΑ, και πουθενα στην Ευρώπη το εκλογικο σώμα δεν ψηφίζει πολιτικές οικογένειες/δυναστείες με τέτοια συχνότητα. Ούτε στην Ινδία δεν συμβαίνει αυτό πλέον.

      1. Για να μην φανεί πως στοχοποιώ την Ινδία (λόγω των Γκάντι), και στο Πακιστάν είχαμε την Μπεναζιρ Μπούτο, κόρη πρώην προέδρου της χώρας, η οποία έφτασε στο ανώτατο αξίωμα. Ο πατέρας της εκτελέστηκε από τους στρατιωτικους, ενώ η ίδια, γαζώθηκε από σφαίρες, λίγο πριν έφηβος βομβιστής αυτοκτονίας ο οποίος στεκόταν δίπλα της ενεργοποιησει και ένα γιλέκο αυτοκτονίας. Υπεύθυνοι ήταν οι Ταλιμπάν του Πακιστάν. Κατά την διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας στο Πακιστάν (2018) οι Ταλιμπάν του Πακιστάν έβαλαν δεκάδες βόμβες σε προκλογικές ομιλίες οι οποίες σκότωσαν εκατοντάδες ανθρώπους.

        Αλλά και στο Μπαγκλαντές είχαμε πρωθυπουργό την Καλέντ Ζία, σύζυγο του πρώην προέδρου Ζιαούρ Ράχμαν.

  6. Εσείς όλοι οι αντιρησίες της κακιάς ώρας καλό θα ήταν πέρα από την ανάγκη ανανέωσης της σκέψης, θα χρειαστεί να ανανεώσετε και την αισθητική σας. Σε πρώτη φάση, μιας και όλοι εδω οι δήθεν “οικονομολόγοι” κλαίγεστε για τα χρήματα, θα πρέπει να μάθετε οτι τα χρήματα που ξοδεύονται πανε αποκλειστικα για καθε εργο. Δεν σημαινει οτι εχω 3 εκ. και τα κανω οτι θελω. Για κάθε έργο υπάρχουν αποκλειστικά κονδύλια τα οποία εκταμειεύονται. Επίσης γιατί κλαίγεστε από τώρα για τη μορφή της πλατείας? Είδατε κπ μακέτα και σας φανηκε απαίσια? Επίσης, ποιος σας είπε οτι μέσα στη μελέτη δεν υπάρχει και η (ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΣΑ ΣΕ 15 ΧΡΟΝΙΑ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΔΗΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟ) ανακαίνιση του συντριβανιου? Επιπλέον,γιατί δεν θέλετε την ανανέωση? Σας αρέσει η κατάντια της??

    1. Άσε ρε φιλαράκο..”δημαρχε”…μάλλον είσαι τσιράκι και περιμένεις ξεροκοματο. Και τα λεφτά του Πράσινου ταμείου πάνε όλο σε ρουσφέτια και άχρηστα εργα. Νάξερες τι σημαίνει ανάπτυξη …

  7. ΛΑΕΡΤΗ έχεις κοντή μνήμη και θυμασε ότι θέλεις. Θα σε βοηθήσω λοιπόν. Σχετικά με το να μπει ο κουκουμης μπροστά και να μην διαμαρτυρετε απ έξω. Μήπως θυμασε τώρα;;; εγώ έχω καλή μνήμη γιατί δεν εξαρτιέμαι από ΚΑΝΈΝΑ και στο γράφω με κεφαλαία γιατί αυτό δεν ισχύει μάλλον για σένα. Το μάλλον είναι για τους τύπους έτσι;

    1. Θα σου φανεί πολυ παράξενο αλλά συνεχίζω να μην καταλαβαίνω τι ακριβός εννοείς, είσαι τόσο σίγουρος ότι το σχόλιο που αναφέρεσαι με τον Κουκούμη ειναι δικό μου και δεν με μπερδεύεις με κάποιο άλλο;

      Η αλήθεια ειναι ότι θα σε αγνοούσα διότι βαριέμαι πολυ εύκολα όταν μάλιστα η όποια συζήτηση ειδικά μεταφέρεται εντέχνως αλλού, όμως είμαι πολυ περίεργος σε τι αναφέρεσαι.

  8. Καλή η ανάπλαση και ανάπτυξη αλλά για ποιούς θα τα κάνετε όλα αυτά κ.Δήμαρχε???
    Επένδυσα έφτιαξα σπίτι και οικογένεια στο μέρος που γεννήθηκα….είχα επαγγελματικές προτάσεις να φυγω και δεν έφυγα…βγαίνω με την οικογενειά μου πλατεία να χαλαρώσω για να δώ το συντριβάνι και δεν το βλέπω….μου το κρύβουν οι λαθροπακιστάν που πλένονται και ξύνονται….το ίδιο έργο κάθε βράδυ…στην τσίτα μην χάσω τα παιδιά απο τα μάτια μου….κάντε ότι θέλετε…εγώ ίσως εγκαταλείψω…δεν αξίζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button