Αγροτικά

Αντοχή στην πίεση επιδεικνύουν οι ελληνικές εξαγωγές

Στην 5η θέση στη λίστα των  100 πιο εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων για το 1ο τρίμηνο του 2020, βρίσκεται το βαμβάκι έχοντας κατά 2 θέσει από το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ταυτόχρονα, ενισχύθηκαν οι εξαγωγές μη κατεψυγμένων λαχανικών, τα οποία βρέθηκαν στην 6η θέση από την 7η που είχαν στην περσινή κατάταξη.

Επιπλέον, στην 1η δεκάδα βρίσκονται τα τυριά, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών είναι η φέτα και τα ιχθυρά. 

Όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, μειώθηκαν κατά 0,3% και διαμορφώθηκαν σε 7,98 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν κατα 4,9% και ανήλθαν στα 5,94 δισ. ευρώ.

Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία. Ακολουθούν η Κύπρος και η Βουλγαρία με άνοδο μίας θέσης στη σχετική κατάταξη και η Τουρκία, προς την οποία η μείωση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων (κατά -3,3%), οδήγησε στην απώλεια μιας θέσης στη λίστα των κυριότερων προορισμών.

Στην 6 η θέση, με άνοδο δύο (από την 8 η ) βρίσκεται η Γαλλία, ενώ στην 7 η θέση αναρριχήθηκαν οι ΗΠΑ, κερδίζοντας 3 θέσεις (από τη 10 η ). Η Ισπανία ανέβηκε στην 8 η κερδίζοντας μία θέση (από την 9 η ), ενώ η Ρουμανία καταλαμβάνει την 9 η έναντι της 11 ης που κατείχε στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο κατρακύλησε από την 7 η στη 10 η θέση. Πλην της πρώτης δεκάδας των χωρών-πελατών των ελληνικών προϊόντων για το πρώτο τρίμηνο του 2020, αξίζει να σημειωθούν, η άνοδος στην κατάταξη της Κίνας (11 η θέση από 12 η ) και της Ουγγαρίας (26 η θέση από 36 η ) καθώς και της Ιαπωνίας (24 η θέση από 40 η ) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button