Πολιτική

Αντωνία Μπούζα: “Αντιρρήσεις στη «φούσκα» της καμπάνιας για τον αλιευτικό τουρισμό”

Καλαμάτα 14 Ιουλίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αντιρρήσεις στη «φούσκα» της καμπάνιας για τον αλιευτικό τουρισμό

Λόγω πανδημίας,  στην πατρίδα μας που προσδοκά έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό, τα δεδομένα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, με τον κόσμο του τουρισμού να πιστεύει, πως φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος του 40%-50% του 2019.

Παρά τις δυσκολίες  όμως , το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ, εκμεταλλεύονται όσα θετικά στοιχεία μπορούν να αναδειχθούν , ούτως ώστε η βαριά μας βιομηχανία με συμβολή περίπου στο 12,5% του ΑΕΠ της Χώρας, να κρατηθεί σε σχετικά καλά επίπεδα, με πρωτιές μάλιστα σε σημαντικές  αγορές πχ ΗΠΑ, Γαλλία .

Υποβοηθητικές της προσπάθειας του αρμόδιου Υπουργείου Τουρισμού, είναι οι Περιφέρειες της Χώρας, μιας και διαχειρίζονται πόρους, για  εξωστρέφεια και  τουριστική προβολή.

Ενώ βλέπουμε άλλες Περιφέρειες της Χώρας,  να καινοτομούν και να δημιουργούν νέες ευκαιρίες την περίοδο της κρίσης της πανδημίας για τις Περιφέρειές τους , εμείς εδώ στην Πελοπόννησο, δυστυχώς κάνουμε μόνο βήματα πίσω.

Παραδόξως στην Πελοπόννησο, εγκλωβισμένοι σε μία αυτοδιοικητική λογική υπερσυγκέντρωσης και απόλυτου κρατισμού, εν μέσω μιας φιλελεύθερης διακυβέρνησης, με πολλά στοιχεία  που  ενίοτε παραπέμπουν στο νεοφιλελευθερισμό, φτάσαμε να παρακολουθούμε άπραγοι τα τεκταινόμενα στον Ελλαδικό τουρισμό, ως απλοί θεατές , ελπίζοντας  οι εξελίξεις να μην είναι ιδιαίτερα δυσμενείς .

Κάποτε διεκδικούσαμε το μερίδιό μας στην τουριστική ανάπτυξη με αξιώσεις, πρωταγωνιστώντας στον Ελλαδικό χώρο, ενώ τώρα ως απλοί κομπάρσοι, παρακολουθούμε εκ του μακρόθεν.

Έφτασε σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για τον Αλιευτικό Τουρισμό, η αρμοδία του Τουρισμού, να ψέξει την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή Τατούλη  για όσα σπουδαία κατάφερε στον τουρισμό, όπου  μαζί με το αρμόδιο Υπουργείο και σύσσωμο τον ΕΟΤ ανεξάρτητα διακυβέρνησης ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, φέραμε σε πέρας με θετικά αποτελέσματα για τον τόπο.

Θα μπορούσα να κατανοήσω πως στην αριστερή λογική  π.χ. του κ.Γόντικα που οραματίζεται την εγκαθίδρυση μίας κομμουνιστικής κοινωνίας  το συνέδριο των ΑΒΤΑ  να θεωρείται περιττό και άσκοπο, αλλά το ίδιο και στην υπεύθυνη του Πελοποννησιακού τουρισμού;  Στο  παγκόσμιο  τουριστικό στερέωμα και στις αστικές δημοκρατίες, θεωρήθηκε τότε κορυφαία επιτυχία για τον προορισμό μας. Υπόψιν πως η Χώρα μας το διεκδικούσε χρόνια πριν και δεν είχε κατορθώσει να το αναλάβει μέχρι τότε.

Επίσης άλλα κορυφαία τουριστικά γεγονότα όπως το Φόρουμ της Λουκέρνης ή το IRONMANN συνδιοργανώθηκαν με το Υπουργείο Τουρισμού και σύσσωμη η πολιτική του ηγεσία βρισκόταν  συνεχώς δίπλα στην Πελοπόννησο. Με κόπο κερδίσαμε και το εξίσου σημαντικό συνέδριο DRV των Γερμανών τουριστικών πρακτόρων και ειλικρινά αγωνιούμε για την έκβασή του.

Σήμερα δυστυχώς, φτάσαμε στην άλλοτε κραταιά τουριστική Πελοπόννησο, να θεωρείτε δράση , κάτι αμφιλεγόμενο, που έλαβε και τον βαρύγδουπο τίτλο «καμπάνια Αλιευτικού Τουρισμού», όπου ξοδεύτηκαν περίπου 40.000 ευρώ,  με αμφιλεγόμενη αποδοχή και αποτέλεσμα στην κοινωνία.

Όταν μάλιστα η Περιφέρεια Πελοποννήσου  διέθεσε  τόσο σημαντικό ποσό για να ενισχύσει προνομιακά έναντι άλλων επιχειρήσεων εναλλακτικού τουρισμού,  την ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία ενός, όταν η ανταπόκριση των αλιέων ήταν ισχνή, έως  αποκαρδιωτική, όταν κυρίως οι παριστάμενοι ανήκαν σε εκπροσώπους φορέων ή στο αυτοδιοικητικό και υπαλληλικό προσωπικό, όπου μετακινούνταν εν είδει διακοπών κλπ, όταν καθηλώθηκε, δεν αναδείχθηκε ως έπρεπε  και δεν ενημερώθηκαν ενδελεχώς οι αλιείς για το πρόγραμμα LEADER Αλιείας-Θάλασσας του ΥΠΑΑΤ, η αντίθεσή μας στην εικονική πραγματικότητα της δήθεν αποτελεσματικότητας , ήταν αυτονόητη

Η παράταξή μας, μπορεί να υπερψήφισε αρχικά το σχεδιασμό για τον αλιευτικό τουρισμό και δεν εμπόδισε την Περιφ. Αρχή να ξεδιπλώσει έστω αυτόν το άστοχο σχεδιασμό της, αλλά την ώρα του τελικού απολογισμού της Επιτροπής Παρακολούθησης, που ΔΕΝ κατατέθηκε ως έπρεπε πλήρης απολογισμός, προσωπικά ως μέλος της Επιτροπής, με εκφρασμένες τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις μου, επιφυλάχθηκα να ψηφίσω θετικά, διότι αρνούμαι να δώσω άλλοθι στην κατασπατάληση χρήσιμων πόρων σε δράσεις που δεν μπορούν να ενισχύσουν τουριστικά τον τόπο.

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button