Αγροτικά

Απέχουν από την αγορά ελαιολάδου προσωρινά, βασικοί συντελεστές

Προς το παρόν η αγορά προσπαθεί να κρατήσει ένα εύρος τιµών κοντά στα επίπεδα µε τα οποία ξεκίνησε την ελαιοκοµική περίοδο που διανύεται, όταν οι πρώτες πράξεις σηµειώθηκαν στα 3,80 ευρώ το κιλό. Γεγονός, ωστόσο, είναι ότι οι πράξεις λιγοστεύουν µέρα µε την ηµέρα, ενώ και οι τιµές δέχονται µια πίεση.

Η ευρύτερη περιοχή των Αγίων Αποστόλων έχει ήδη «διώξει» περί τους 600 τόνους µε τιµές από 3,80 έως 3,60 ευρώ το κιλό µε τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισµού της περιοχής Απόστολο Μπατσάκη να προετοιµάζεται τώρα για τα επόµενα συµβόλαια της χρονιάς, τα οποία µάλλον θα βρεθούν λίγο πιο κάτω από τα 3,50 ευρώ το κιλό. Στους Μολάους η παραγωγή δεν έχει ξεκινήσει ακόµα, όπως αναφέρει στην Agrenda ο διευθυντής του ΑΣ Μολάων Πακίων Παναγιώτης Ντανάκας, ο οποίος αναµένει µια ενίσχυση του ενδιαφέροντος από την Ιταλία µε το νέο έτος. «Οι τιµές φαίνεται πως έχουν πέσει απότοµα µε το καληµέρα, όµως είναι και λίγο αναµενόµενο αφού όσο δεν εκφράζεται ζήτηση και πας γυρεύοντας ζητώντας εσύ προσφορές, θα στο πάρουν όσο θέλουν».

Αποχή από τις πράξεις αποφάσισε ο ΑΣ Θερµασία ∆ήµητρα, µε τον πρόεδρο του συνεταιρισµού Κωνσταντίνο Μέλλο να δηλώνει πως θα απέχει από την αγορά έως ότου οι τιµές διορθωθούν σε επίπεδα που θα ικανοποιούν τα µέλη του.

Στα Χανιά «δεν έχουν βγει ακόµα τα ελαιόλαδα που θα διεκδικήσουν τις καλές τιµές, αφού προς το παρόν οι παραγωγοί καθαρίζουν τα χωράφια τους, παρά µαζεύουν», σύµφωνα µε τον Μάρκο Πολάκη από την Terra Creta. Σύµφωνα µε τον ίδιο το διάστηµα αυτό για τα λιγοστά φρέσκα ελαιόλαδα το ταβάνι έχει διαµορφωθεί στα 2,80 ευρώ το κιλό, ενώ προβληµατισµός υπάρχει και για την ανάπτυξη του δάκου, που ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Ένα πράγµα είναι βέβαιο αυτή τη στιγµή, ότι οι leaders της αγοράς ελαιολάδου καταβάλουν προσπάθεια για να κατεβάσουν την τιµή και να την κρατήσουν στα χαµηλά. Τη γραµµή αυτή µεταφέρουν στη χώρα µεσάζοντες και έµποροι, ενώ κυκλοφορούν φήµες ανάµεσα στους παραγωγούς για χαµηλά συµβόλαια σε άλλες χώρες και φθηνές εισαγωγές. Είναι εντυπωσιακό ότι χωρίς να γραφτεί κάτι, από την Κρήτη ως την Πελοπόννησο συνοµιλητές της Agrenda έδειχναν να γνωρίζουν από καιρό για την εκπλήρωση στις 15 Νοεµβρίου στην Ιταλία συµβολαίου στην τιµή των 2,10 ευρώ το κιλό µε ελαιόλαδο από την Τυνησία.

Εδώ και δυο χρόνια περίπου στην Ιταλία καταγγέλλεται µια «συµφωνία µεταξύ κυρίων», της εγχώριας και της ισπανικής βιοµηχανίας ελαιολάδου να «διορθώσουν» τις τιµές ελαιολάδου κοντά στα 2,50 ευρώ το κιλό για το ιβηρικό και στα 3,20 ευρώ το κιλό για το ιταλικό, σύµφωνα µε το Teatro Naturale. Το διάστηµα αυτό η ιταλική αγορά κινείται µε τιµές κοντά στα 3,60 ευρώ το κιλό, έχοντας ξεκινήσει τη χρονιά µε πράξεις στα 4,80 ευρώ το κιλό.

Πέτρος Γκόγκος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button