Ελλάδα

Απειλή από τη μετάλλαξη Δέλτα – Καμπανάκι για ανεμβολίαστους

Στο επίκεντρο της Επιτροπής των Ειδικών του υπουργείου Υγείας βρίσκεται η μετάλλαξη Δέλτα, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς της, ιδίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα, η εν λόγω μετάλλαξη θα γίνει κυρίαρχη στην Ευρώπη μέσα στον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αυτός είναι κι ένας από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους θα πρέπει να επιταχυνθεί η Επιχείρηση «Ελευθερία», ώστε να χτιστεί το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας» έναντι της Covid 19.

Ήδη στην Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμός καθώς έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 29 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, με την Κρήτη, την Αττική και την Κόρινθο να βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών.

Για το θέμα της μετάλλαξης Δέλτα τοποθετήθηκε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Συρίγος για μετάλλαξη Δέλτα: Επικίνδυνη για ανεμβολίαστους

Στην εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» και την επικινδυνότητά της στάθηκε ο καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, Κωνσταντίνος Συρίγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα ο κ. Συρίγος έκανε λόγο για μια πιο μεταδοτική μεταλλαγμένη μορφή του ιού τονίζοντας πως αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να ανησυχούν πολύ

Όπως εξήγησε οι εμβολιασμένοι είτε δεν θα νοσήσουν γιατί σε ένα μεγάλο ποσοστό καλύπτονται από τον εμβολιασμό ή θα νοσήσουν ήπια.

«Είναι αρκετά ασφαλείς όσοι έχουν εμβολιαστεί. Νοσούν ελαφρά σίγουρα. Σίγουρα δεν χρειάζονται εντατική και δεν καταλήγουν και ακόμα δεν είμαστε σίγουροι για το να μεταδίδουν τον ιό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Θα επικρατήσει η συγκεκριμένη μετάλλαξη στην Ελλάδα το καλοκαίρι;

O καθηγητής ερωτήθηκε για τα σενάρια περί επικράτησης αυτού του στελέχους στη χώρα μας μέσα στο καλοκαίρι, επισημαίνοντας πως τα επιδημιολογικά μοντέλα από χώρες όπως Ισραήλ και Βρετανία που είναι πιο προχωρημένοι στην Ε.Ε όσον αφορά τον εμβολιασμό δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να είναι η μετάλλαξη που θα επικρατήσει στην Ευρώπη και πως αν υπάρξει τέταρτο κύμα πιθανότητα να προκύψει από αυτό το στέλεχος. «Άρα είναι λόγος για να ανησυχούμε για την δημόσια υγεία».

Για τις μικρές κοινωνίες και τα ενδεχόμενα τοπικού lockdown ανέφερε πως εάν δεν υπάρχει ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμων αναγκαστικά δεν υπάρχει άλλη λύση. «Αν αυξηθούν τα κρούσματα θα πρέπει να γίνει μικρό lockdown».

Τα εμβόλια η λύση

Στο ερώτημα του πότε θα ξεμπερδέψουμε από τον κορωνοιό ο ίδιος απαντά πως οι μεταλλάξεις συμβαίνουν γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο. «Αν αποκτούσαμε ανοσία στο 80% του παγκόσμιου πληθυσμού αμέσως θα σταματούσε η πανδημία» δήλωσε ενδεικτικά ενώ πρόσθεσε πως τα προνόμια των εμβολιασμένων είναι μια σωστή πρακτική.

Ερωτηθείς για το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα είπε πως παλιά χρειαζόμαστε 60-65% εμβολιασμένους για να το χτίσουμε ενώ τώρα με την νέα μετάλλαξη για να θεωρήσουμε ότι είμαστε θωρακισμένοι από τον ιο πρέπει να φτάσουμε το 75%.

«Εύχομαι να φτάσουμε σε αυτό με τον εμβολιασμό και όχι με νόσηση» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Κικίλιας: Οι μεταλλάξεις κάνουν επιτακτική την ανάγκη εμβολιασμού

Την ίδια ώρα, έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται πλέον και στην χώρα μας απηύθυνε προς τους πολίτες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι κυβέρνηση και ειδικοί είναι επί ποδός για το ζήτημα της μετάλλαξης και τόνισε: «Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Από τη στιγμή που η Επιστήμη έχει δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι κρίμα να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας και αυτή η μετάλλαξη πράγματι αποτελεί έναν κίνδυνο.»

Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο τοπικών lockdown εφόσον κριθεί αναγκαίο, για να απαντήσει ότι δεν του αρέσει να προτρέχει και προκρίνεται η κοινωνική υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.

Υπογράμμισε, ότι «από εκεί και πέρα όμως, από τη στιγμή που σου δίνει η οργανωμένη Πολιτεία εδώ και σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να εξασφαλίσεις εμβολιαζόμενος τη ζωή σου, την υγεία σου, της οικογένειάς σου, αυτή είναι μια ευκαιρία που πρέπει να την αρπάξεις» και κατέληξε, τονίζοντας: «Δεν μπορούμε μόνιμα να ζούμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας. Δεν μπορεί μόνιμα να μην υπάρχει κοινωνική ζωή, οικονομική δραστηριότητα, να μην υπάρχει τουρισμός που είναι η βαριά μας βιομηχανία».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button