Αγροτικά

Απειλείται με εξαφάνιση το τσάι Ταϋγέτου

Σοβαρός κίνδυνος πλήρους καταστροφής για το τσάι Ταϋγέτου (εδώ και χρόνια απαγορεύεται η συλλογή του) ελλοχεύει από ομάδες που οργώνουν τον ορεινό όγκο, ακόμα και πριν από την ανθοφορία του φυτού. Το δε Δασαρχείο Καλαμάτας διενεργεί ελέγχους, με τα όποια υπηρεσιακά προβλήματα αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει την επιχειρησιακή δράση των υπηρεσιών με ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ σήμερα Παρασκευή λήγει η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων από ενδιαφερομένους για συλλογή αρωματικών φυτών για εμπορική χρήση. Η επίσημη συλλογή τους, με τους κανόνες που ορίζει η σχετική απόφαση, ξεκινά την 1η Ιουλίου.

Περιορισμοί
Οι περιορισμοί που ισχύουν και φέτος για τη συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων από δασικές περιοχές της Μεσσηνίας έχουν ως στόχο την προστασία των ειδών από πιθανό κίνδυνο ανεξέλεγκτης συλλογής τους, μείωσης του πληθυσμού τους ή και εξαφάνισης ορισμένων εξ αυτών, η ικανοποίηση των οικολογικών αναγκών του βιολογικού τους κύκλου και η εξασφάλιση της αναπαραγωγής και της αειφορίας των καρπώσεων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Σύμφωνα με απόφαση του Δασαρχείου Καλαμάτας, για το 2018, αποκλειστικά και μόνο για κάλυψη ατομικών αναγκών, επιτρέπεται η συλλογή μετά την εποχή της ανθοφορίας ειδών όπως: ρίγανη, φασκόμηλο, μέντα, βαλσαμόχορτο, θρούμπι, θυμάρι κ.ά., κατά το κατάλληλο ανά είδος στάδιο συλλογής, χωρίς άδεια, μέσα από τα δημόσια δάση και τις δασικές εν γένει εκτάσεις της διοικητικής περιφέρειας του Δασαρχείου Καλαμάτας, από οποιονδήποτε. Η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής για ατομική χρήση ανέρχεται μέχρι 2 κιλά για τη ρίγανη και 1 κιλό για κάθε ένα από τα υπόλοιπα είδη, ανά άτομο, συνολικά για την περίοδο συλλογής. Για εμπορική χρήση, με έγγραφη άδεια του Δασαρχείου, επιτρέπεται η συλλογή ποσότητας έως και 20 κιλών για τη ρίγανη και έως και 10 κιλών για κάθε ένα από τα υπόλοιπα είδη. Η άδεια εκδίδεται έπειτα από αίτηση του επαγγελματία στο Δασαρχείο και συνοδεύεται από νόμιμα δικαιολογητικά και καταβολή του αντίστοιχου μισθώματος υπέρ του Πράσινου Ταμείου. Οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες που θα λάβουν άδεια καθορίζουν ακριβώς τα είδη, την περιοχή και το χρονικό διάστημα συλλογής ανά είδος.

Το καταστρέφουν
Με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η συλλογή, τόσο για ατομική όσο και για εμπορική χρήση, φυτικών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως:
-Tσάι του Ταϋγέτου [Sideritis clandestina (Bory) Hayek] -Δίκταμο (Origanum dictamnus L.)
-Λαγορίγανη – ενδημικό είδος ρίγανης του Ταϋγέτου (Origanum Lirium Heldr. ex Halacsy).
Δυστυχώς, όμως, είναι αρκετοί αυτοί που «καταπατούν» την απαγόρευση, όχι απλώς συλλέγοντας μεγάλες ποσότητες αρωματικών φυτών και ιδιαίτερα τσαγιού, αλλά καταστρέφοντας τα φυτά, είτε συλλέγοντας πριν από την ανθοφορία είτε ξεριζώνοντάς τα.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button