Δήμος Πύλου - ΝέστοροςΤοπικά Νέα

Αποκατάσταση ζημιών στο σπήλαιο Κουφιέρου

Την αποκατάσταση των ζημιών στο σπήλαιο Κουφιέρου, που βρίσκεται στην τοπική κοινότητα Παλαιού Λουτρού της ΔΕ Νέστορος ζητά ο Δημήτρης Καφαντάρης με επιστολή του προς το Δήμαρχο Πύλου Νέστορος, την οποία κοινοποιεί στους Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο ΤΚ Παλαιού Λουτρού.

 Αναλυτικά η επιστολή:

Στην τοπική κοινότητα Παλαιού Λουτρού της ΔΕ Νέστορος  του Δήμου μας υπάρχει ένα πανέμορφο αλλά και συνάμα ιστορικό σπήλαιο του Κουφιέρου με το καταπληκτικό εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων .

Η «Σπηλιά του Κουφιέρου» υπήρξε τόπος κατοίκησης από την 5η προ Χριστού χιλιετία αλλά και καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής ως και την Επανάσταση του 1821. Κατά την περίοδο των Ορλωφικών μάλιστα βρήκαν μέσα σε αυτό μαρτυρικό θάνατο πολλοί Έλληνες χριστιανοί.

Σήμερα η ευρύτερη περιοχή έχει αναγνωριστεί από το κράτος ως αρχαίο μνημείο και κάθε χρόνο την επισκέπτεται (μαζί με το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται στο χώρο και ανεγέρθη το 1923) πλήθος κόσμου από την περιοχή, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως είναι γνωστό εδώ και δυο χρόνια υπάρχει πρόβλημα στην στατικότητα κάποιων σημείων στο εσωτερικό  του σπηλαίου .

Ως  Δημοτική Αρχή είχαμε ξεκινήσει συνεργασία με το τμήμα  Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για την  καταγραφή πιθανών κινδύνων από καταπτώσεις βράχων και φυσικά την εξεύρεση  προσαρμοσμένων λύσεων για την αντιμετώπισή τους, με γνώμονα πάντα την ασφαλή διέλευση των επισκεπτών στον χώρο. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η δική σας συνάντηση και αυτοψία στο χώρο με  τον καθηγητή  Νικόλαο Δεπόντη στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019.

Το συγκεκριμένο σπήλαιο, ως αρχαιολογικό μνημείο, ανήκει στην εφορία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού που εδρεύει στην Αθήνα και η οποία έχει ως αρμοδιότητα  την προστασία , ανάδειξη και διαχείριση των σπηλαίων .

Προτείνουμε ως Δημοτική Παράταξη  όπως άμεσα ο Δήμος μας συνεργαστεί με την συγκεκριμένη υπηρεσία στα πλαίσια σύναψης προγραμματικής σύμβασης , η οποία πρέπει  να έρθει προς έγκριση  στο Δημοτικό Συμβούλιο με το αντίστοιχο ποσό  ,  για την υλοποίηση των απαιτούμενων μελετών που θα χρειαστούν,  ώστε  να γίνει η   αποκατάσταση των ζημιών και η  προστασία του μνημείου , όπως ήδη έχουμε κάνει ως Δήμος  και σε άλλα μνημεία του τόπου μας ( κάστρο Κορώνης , Μεθώνης  κλπ ) .

Πρέπει να δράσουμε άμεσα όλοι μαζί για την διάσωση του σπηλαίου και να το εντάξουμε στο γενικότερο σχεδιασμό της προβολής των μνημείων του τόπου μας . Κάθε καθυστέρηση λειτουργεί σε βάρος της ιστορίας του τόπου μας .

Δημήτρης Καφαντάρης

Πρώην  Δήμαρχος

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button