Αγροτικά

Αποστόλου: Ενδέχεται λόγω κλιματικής αλλαγής να υπάρξουν δυνατότητες στήριξης των αγροτών μέσα από συγκεκριμένους πόρους

Στις αποζημιώσεις των αγροτών μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Ιουλίου αλλά και στις αλλαγές που συζητούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για στήριξη των αγροτών λόγω των επιπτώσεων από τη κλιματική αλλαγή αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Σχετικά με τον αγροτικό χώρο σημείωσε ότι «αυτή την ώρα συζητάμε για το 2018 να κλείσουμε με μηδενικό έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, κάτι που συνιστά πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία, όταν την τελευταία περίοδο έχουμε μία αύξηση του αγροτικού ΑΕΠ, σημαντική σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους».

Ερωτηθείς για τις αποζημιώσεις των αγροτών που η παραγωγή τους καταστράφηκε, λόγων έντονων καιρικών φαινομένων των τελευταίων μηνών, ο υπουργός διευκρίνισε: «Όσον αφορά τους ροδακινοπαραγωγούς που είχαμε τα 8,5 εκατ. οι πληρωμές γίνονται ή έχουν πληρωθεί. Από εκεί και πέρα οι εκτιμήσεις στις τελευταίες ζημιές, ιδιαίτερα στα σύκα της Εύβοιας και στη σουλτανίνα της περιοχής Κορινθίας όπου είχαμε ζημιές από βροχοπτώσεις που ήταν καταστροφικές, προχωρούν».

Ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι με πρόσφατο μήνυμα προς τους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρμόδιος Επίτροπος αναγνωρίζουν τα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή από την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα και δηλώνουν την ετοιμότητά τους να στηρίξουν. «Είναι έτοιμη η Επιτροπή να στηρίξει τους γεωργούς που πλήττονται, κάνοντας χρήση ορισμένων μέτρων, όπως μεταξύ άλλων οι μεγαλύτερες προκαταβολές, οι παρεκκλίσεις από τις απαιτήσεις οικολογικού προσανατολισμού και η δυνατότητα κρατικών ενισχύσεων.

Μας καλεί ο Επίτροπος μέχρι 31 Αυγούστου να στείλουμε όλα τα κράτη- μέλη τις δικές μας τεκμηριωμένες αποφάσεις και τι επιπλέον μέτρα μπορούμε να πάρουμε και τα θεωρούμε ότι είναι κατάλληλα για τη στήριξη των αγροτών. Ενδέχεται στο ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής πλέον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρξουν δυνατότητες στήριξης των αγροτών μέσα από συγκεκριμένους πόρους, συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button