
Από τα « Τετράδια Ιστορίας» του Παναγιώτη Α. Κατσίβελα , ιατρού
Οι κοινωνίες δεν έπαψαν ποτέ να προσπαθούν για το καλύτερο και μικρά γεγονότα έδιναν χρώμα και διέξοδο στη καθημερινότητα των ανθρώπων .
Ας πάμε στους Γαργαλιάνους του 1933 χρονιά που είχαμε την μετατροπή του βουβού κινηματογράφου σε ομιλούντα , ένας τεράστιος εκσυγχρονισμός .
Μόλις το 1927 στην Αμερική γυρίζεται η πρώτη ομιλούσα ταινία The Jazz Singer (
https://youtu.be/AiWHhAeskG0 ), η οποία αν και κατά το μεγαλύτερο μέρος της ήταν βουβή, υπήρξε η πρώτη που περιείχε διαλόγους. και μέχρι το 1930 όλες πλέον είχαν περάσει στο ήχο .
Το Φθινόπωρο του 1929 στο κινηματοθέατρο «Αττικόν» στην οδό Σταδίου οι Αθηναίοι απολαμβάνουν την πρώτη ομιλούσα ταινία . Σε μόλις τέσσερα χρόνια μετά και κάτοικοι της περιοχής Γαργαλιάνων απολαμβάνουν την νέα τεχνολογία .
Γράφει λοιπόν ο Χρόνης Βραδυνός στην εφημερίδα «Πατρίς» του Πύργου στις 3 Δεκεμβρίου 1933 .
Καλλιτεχνική κίνησις εν Γαργαλιάνοις .
«Με την είσοδον της σαιζόν του χειμώνα , δύο γεγονότα συνετέλεσαν κατά πολύ εις την κοσμικήν ζωήν και την κίνησιν των Γαργαλιάνων , του «Τριφυλιακού Παρισιού» όπως αποκαλείται άλλωστε .
Το πρώτον ήταν η μετατροπή του βωβού κινηματογράφου εις ομιλούντα και η έναρξις των παραστάσεών του με τα ωραιότερα έργα της κινηματογραφίας .
Και το δεύτερον η άνοιξις των πυλών του μοναδικού ψυχαγωγικού κέντρου της πόλεως του ζαχαροπλαστείου «Παρθενών». Το αμίμητον αυτό κέντρο , χάριν σε μια σοβαρή επίπονη και με ενθουσιασμό εργασία των διευθυντών αδελφών Παπαχριστοφίλου οίτινες ξέρουν να εξυπηρετούν πολύ καλά τα γούστα του κοινού μας παρουσίασε κατ’ αρχάς μια έκπληξιν .
Προσκάλεσαν εξ Αθηνών καλλιτεχνικόν «τρίο» – πιανίσταν , βιολίσταν και τραγουδίστριαν- συγκεντρώνει ότι πιο λαμπρόν έχει να επιδείξει ο αριστοκρατικός κύκλος των Γαργαλιάνων . Οι τρείς καλλιτέχνες θριαμβεύουν η μεν τραγουδίστρια με θεσπαίσια μελωδική φωνή – σειρήνος θαρρείς – στο άσμα , οι δε άλλοι σε παθητικό λικνιστικό παίξιμο των οργάνων , μας έχουν ξετρελάνει .
Και η αλήθεια είναι ότι το «γουστόζικο» κοινόν της πόλεώς μας ζητούν κάτι το εξαιρετικόν , δεν αφήνουν την περίστασιν ανεκμετάλλευτον και ούτε το κέντρον δίχως την απαιτούμενη υποστήριξιν . Εκ των συχνών θαμώνων ξεχωρίζω Τάκης Αλεξόπουλον , Ν. Ψωμόπουλον , Α. Καλάκον , Κ. Κωστόπουλον , Α. Σκούντζον , Λ. . Επίσης παρευρίσκετο προχθές και ο γνωστός Φιλιατρινός δημοσιογράφος Α. Καριζώνης»
Χρόνης Βραδυνός .
Το Ζαχαροπλαστείο « Παρθενών» φαίνεται στην φωτογραφία των Γαργαλιάνων του 1950 εις το δεύτερο κτήριο από δεξιά . Τόσο το κτήριο αυτό όσο και το παρακείμενο της οικογένειας Πυλιώτη κάηκαν το 1952 . Για κάποιο χρονικό διάστημα στο πρώτο όροφο λειτουργούσε ως ξενοδοχείο.