Αγροτικά

Αρχίζει να γίνεται χοντρό το δούλεμα με τα 7.000 ευρώ για τους πληγέντες από τον κορωνοϊό αγρότες

Με την περίπτωση του «ψευτογιατρού» και τη συστηματική χορήγηση φαρμάκου… δια πάσαν νόσον, αρχίζει να μοιάζει η υπόθεση με τις ειδικές ενισχύσεις μέχρι μέχρι 7.000 ευρώ που δύναται να χορηγηθούν για κάθε πληττόμενο από τον κορωνοϊό αγρότη, με ευθύνη των κρατών – μελών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ξεκάθαρη πρόβλεψη για τον προϋπολογισμό με τον οποίο θα στηριχθούν αυτές οι ενισχύσεις.

Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα, αυτό το οποίο παρέχεται επίσης ως δυνατότητα, είναι η αξιοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020), πράγμα το οποίο στην περίπτωση της χώρας μας σημαίνει, ευρεία ανακατανομή ή αλλιώς περικοπή κονδυλίων από το εναπομείναν ΠΑΑ, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η νέα προτεραιότητα, δηλαδή η ανακούφιση των πληγέντων από την πανδημία αγροτών.

Πριν από λίγο καιρό ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ξεκαθαρίσει ότι η το 5χίλιαρο για το οποίο γίνονταν λόγος τότε και σήμερα έγινε 7χίλιαρο, είναι μέχρι 5.000 ευρώ (σήμερα μέχρι 7.000 ευρώ), δεν αφορά όλους τους αγρότες παρά μόνο τους πληγέντες και δεν υποστηρίζεται από καινούργια λεφτά αλλά δύναται να προέλθει από αναδιανομή κονδυλίων του ΠΑΑ.

Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη (22 Ιουνίου) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας και του Ευρωκοινοβουλίου να εγκρίνουν και να υπερψηφίσουν το Εξαιρετικό Προσωρινό Μέτρο Στήριξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, τονίζει, γίνεται το πρώτο σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου αυτά να διατεθούν σε αγρότες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό μέχρι του ποσού των 7.000 ευρώ για κάθε αγρότη και 50.000 ευρώ για κάθε μικρομεσαία αγροτική επιχείρηση. Το σχέδιο του κανονισμού προβλέπει μάλιστα τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου μέτρου σε ποσοστό 2% του ΠΑΑ… κλπ.

Τι σημαίνει αυτό το τελευταίο; Ότι στην καλύτερη περίπτωση, εφόσον υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια προς αξιοποίηση, το ποσό που θα μπορούσε να εξασφαλισθεί ανέρχεται στο επίπεδο των 96 εκατ. ευρώ. Πως ερμηνεύεται αυτό;  Ότι αν εξαντληθεί το όριο των 7.000 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση θα ωφεληθούν περί τους 13.714 αγρότες. Αν το ποσό μείνει κατά μέσο όρο στα 3.500 ευρώ, τότε θα ωφεληθούνε περί τους 27.428 αγρότες.

Και για να μην αφήσω με παράπονο τον φίλο μου το Βάκη, αν παρελπίδα η κυβέρνηση εκτιμήσει ότι έχουν πληγεί και θα πρέπει να ενισχυθούν κατά κάποιο τρόπο όλοι οι αγρότες, δηλαδή οι 650.000 ΟΣΔΕ που έγιναν αυτές τις μέρες, τότε η διαίρεση μας δίνει μια μέση ενίσχυση 147 ευρώ για κάθε αγρότη (150 ευρώ λέει ο Βάκης που είναι και γαλαντόμος).

Κι όλα αυτά, χωρίς να ληφθεί υπόψη και η δεύτερη περίπτωση των μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων (ποιες άραγε θα ήταν αυτές;) που θα μπορούσαν να ενισχυθούν με ένα ποσό μέχρι 50.000 ευρώ η κάθε μια. Τότε, το ποσό που θα έμενε για τους αγρότες θα ήταν λιγότερο από 147 ευρώ για τον καθένα.

Με άλλα λόγια, η επινόηση του 7χίλιαρου για την οποία τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος δεν είναι παρά ένα πέπλο καπνού με το οποίο επιχειρείται να σκεπασθεί η γύμνια λύσεων και προτάσεων ενίσχυσης για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, είτε επλήγησαν άμεσα και  σοβαρά από την πανδημία, είτε δέχθηκαν εμμέσως πίεση από τις ειδικές συνθήκες λειτουργίας της αγοράς. Το περίεργο είναι ότι οι εδώ ιθύνοντες, αντί να καυτηριάσουν το έλλειμμα μέτρων και ειδικότερου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διεκδικήσουν περισσότερα χρήματα για την ανακούφιση των αγροτών, χαιρετίζουν τις πομφόλυγες, δηλαδή τις φούσκες με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γεωργίας επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κερδίσει χρόνο εις βάρος των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής.

Η τελευταία ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα έχει ως εξής:

ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης: Εισακούστηκαν οι θέσεις μας- Σημαντική ενίσχυση Αγροτών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό

O ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης χαιρετίζει την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας και του Ευρωκοινοβουλίου να εγκρίνουν και να υπερψηφίσουν το Εξαιρετικό Προσωρινό Μέτρο Στήριξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση γίνεται το πρώτο σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου αυτά να διατεθούν σε αγρότες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό μέχρι του ποσού των 7.000 ευρώ για κάθε αγρότη και 50.000 ευρώ για κάθε μικρομεσαία αγροτική επιχείρηση.

Το σχέδιο του κανονισμού προβλέπει μάλιστα τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου μέτρου σε ποσοστό 2% του ΠΑΑ, γεγονός που δικαιώνει τη θέση και τις επιδιώξεις της πατρίδας μας για τη διάθεση επιπλέον πόρων υπέρ των αγροτών τις οποίες είχε εκφράσει ο κ. Βορίδης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης στις 13 Μαΐου 2020.

Σημειώνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε παράλληλα την επέκταση του χρόνου καταβολής της συγκεκριμένης ενίσχυσης μέχρι τον Ιούνιο του 2021 με την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων να ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2020.

Το σχέδιο κανονισμού αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο προς έγκριση και εν συνεχεία ο νέος νόμος της ΕΕ θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδας της και θα τεθεί σε άμεση ισχύ.

Με το δικό του, προσωπικό, εύγλωττο πάντα τρόπο, προσεγγίζει το θέμα ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ Βάκης Τσιομπανίδης, ο οποίος με ανάρτησή του στο διαδίκτυο αναφέρει:

Ας αφήσουμε επιτέλους τα ψέματα και ας πάψει ο κύριος Βορίδης να παριστάνει τον αγρότη σπέρνοντας ψεύτικες υποσχέσεις στον αγροτικό κόσμο.Διάβασα με προσοχή την ανακοίνωση του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων,  Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν 7.000 € , ούτε 5.000€ , ούτε 50.000€ ευρωπαϊκά χρήματα ως αποζημίωση για τον Κορωνοϊό. Μην κοροϊδευόμαστε είναι ΕΩΣ 7000€ και το ποσό δεν μπορεί να υπερβεί το 2% του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Άρα για την Ελλάδα το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 97,777,776 € αν τώρα διαιρέσουμε το ποσό αυτό με τις 650.000 (περίπου ) αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ο κάθε αγρότης θα πρέπει να πάρει το τεράστιο ποσό των 150€ !!! Αυτή είναι η μοναδική μα και σκληρή αλήθεια κύριε Βορίδη.

Θα μπορούσαν φυσικά να μην ενισχυθούν όλοι οι κλάδοι του Πρωτογενούς τομέα αλλά στοχευμένα αυτοί που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από τον Κορωνοϊο. Στην γειτονική Βουλγαρία για παράδειγμα η ΥΠΑΑΤ Τάνεβα έχει ήδη αποφασίσει το πως θα μοιραστουν τα χρήματα από το 2% του ΠΑΑ. Βοοειδή 53 λέβα, βουβάλια 63 λέβα, πρόβατα 10 λέβα, κυψέλη μελισσών 5 λέβα καθώς και οι χοίροι και τα κοτόπουλα, όπως και οι παραγωγοί κηπευτικών. Αυτά φυσικά συμβαίνουν στις σοβαρές χώρες που έχουν σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα και η υπουργός τους ενδιαφέρεται πραγματικά και δεν αισθάνεται σαν φαντάρος σε δυσμενή μετάθεση. Στην γειτονική Ελλάδα βγάζουμε ανακοινώσεις καλλιεργόντας ψεύτικες ελπίδες. …

Επίσης ψέμα είναι και οι μικρό χρηματοδοτήσεις -δανεια έως 25.000€ .Είναι το 25% επί του του τζίρου κάθε εκμετάλλευσης, φανταστείτε πως το 80% του αγροτικού κόσμου δηλώνει εισοδήματά κάτω από 5000€ άρα το 80% δικαιούται δάνειο το ανώτατο κατω από 1250€ και αυτό αν φυσικά δεν χρωστάνε στις τράπεζες. Κραυγάζουν πώς δεν χρειάζεται ασφαλιστική ενημερότητα, δεν μας λένε όμως πως πρέπει να έχεις τραπεζική ενημερότητα, δηλαδή με απλά λόγια να μην χρωστάς….

Ψέμα στο ψέμα ροκανίζουν σαν τα τρωκτικά τον χρόνο, αλλά και την υπομονή του αγροτικού κόσμου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button