Τουρισμός

Αρχαία Θουρία: To αφιέρωμα του BBC για την ανακάλυψη μιας επί χρόνια χαμένης πόλης [εικόνες]

Αφιέρωμα στην αρχαία πόλη της Θουρίας φιλοξενεί στη σελίδα του το BBC.

Σε αυτό επιχειρεί να τονίσει τη σημασία της πόλης στην περιοχή βασιζόμενο στα αρχαιολογικά ευρήματα που έφερε στην επιφάνεια η ανασκαφή τα τελευταία χρόνια.

«Όταν αναφερόμαστε σε σημαίνουσες πόλεις στην Αρχαία Ελλάδα, εκείνες που έρχονται συνήθως στο μυαλό είναι η Αθήνα και η Σπάρτη. Αλλά οι περιοχές που ελέγχονταν από εκείνες τις πόλεις μπορεί να υπήρξαν εξίσου σημαντικές, επίσης.Ένα παράδειγμα είναι η αρχαία Θουρία, που βρίσκεται στα προάστια της σημερινής πόλης της Καλαμάτας, αναφέρεται συχνά ως μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της δυτικής Μεσσηνίας, μίας περιοχής υπό σπαρτιατική κυριαρχία για περίπου 400 χρόνια. Τώρα, πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ότι αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα χαμένη πόλη, ήταν πολύ πιο σημαντική από ό,τι κάποτε πιστεύαμε», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

BBC αρχαία Θουρία

Στη συνέχεια δίνει πληροφορίες για τα ευρήματα έως και σήμερα τονίζοντας ότι επικεφαλής της ανασκαφής είναι η αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη. Η πρώτη μεγάλη ανακάλυψη στην περιοχή έγινε το 2017 όταν έγιναν ορατά τα ερείπια ενός τείχους. «Αυτό που βρισκόταν από κάτω ήταν πολύ περισσότερο από αυτό που περίμενε», η κ. Αραπόγιαννη, σύμφωνα με το δημοσίευμα καθώς όπως εξηγεί «ολόκληρη η πόλη της αρχαίας Θουρίας κρυβόταν εκεί όλο αυτό το διάστημα».

«Τα ευρήματα μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν έναν ναό και ένα Ασκληπιείο, ένα ένα αρχαίο θεραπευτικό κέντρο παρόμοιο με νοσοκομείο, το οποίο δεν είχε καταγραφεί σε καμία αρχαία ή σύγχρονη πηγή – μια εντελώς νέα και απροσδόκητη ανακάλυψη εκείνη την εποχή. Πιο πρόσφατα, το 2016, η ομάδα ανασκαφών βρήκε τα ερείπια ενός θεάτρου από λευκό ασβεστόλιθο, που υπολογίζεται μέχρι σήμερα στην πρώιμη ελληνιστική περίοδο (323 – 31 π.Χ.). Η παρουσία μιας τέτοιας κατασκευής στην Θουρία θα μπορούσε να υποδείξει τη σημασία της πόλης, καθώς η παρουσία θεάτρων ήταν πρακτικά υποχρεωτική σε σημαντικές πόλεις στην Αρχαία Ελλάδα. Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης μέρος της περιμέτρου της ορχήστρας και καλά διατηρημένα πέτρινα είδωλα πέτρας, καθώς και ένα μεγάλο ορθογώνιο πέτρινο αγωγό για την αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων», συνεχίζει το αφιέρωμα.

BBC αρχαία θουρία
BBC αρχαία Θουρία

Το άρθρο παρουσιάζει και τις αναφορές ιστορικών, όπως για παράδειγμα του Παυσανία, ο οποίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ., και ανέφερε ότι η παλιά πόλη της Θουρίας χτίστηκε σε λόφο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε μια κοιλάδα. Σύμφωνα με τον Παυσανία, η πόλη θα μπορούσε να είναι η Άνθεια, μια πόλη που αναφέρεται στην Ιλιάδα του Ομήρου.

Και ο Στράβωνας ωστόσο, άλλος Έλληνας γεωγράφος και ιστορικός από τον 1ο αιώνα π.Χ., έγραψε επίσης ότι η Θουρία μπορεί να είναι μια πόλη που αναφέρεται στην Ιλιάδα, αλλά όχι η Άνθεια.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI / Γ.Τ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.