Αγροτικά

Αυξάνονται τα κρούσματα «μαύρης» εξαγωγής και διακίνησης οπωροκηπευτικών

Προς την ολοκλήρωσή της βαίνει η εξαγωγική καμπάνια στα εσπεριδοειδή και στα ακτινίδια τη στιγμή που για τις φράουλες η σεζόν εξελίσσεται με διαδοχικά ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT Ελλάς, Γιώργος Πoλυχρονάκης, μέχρι την Παρασκευή 20 Μαϊου οι εξαγωγές φράουλας για την περίοδο 1/1-19/5/2022 ανέρχονται σε 62.766 τόνους έναντι 52.759 τόνων πέρυσι,  αυξημένες κατά 18,6% και καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ για άλλη μια χρονιά

Στο ίδιο διάστημα οι εξαγωγές τομάτας παρουσιάζουν μια μείωση -27,7%  έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, με την επισήμανση ότι το 73,4% και 9,7% των ποσοτήτων εξήχθησαν προς Βουλγαρία και Ρουμανία αντίστοιχα.

Ωστόσο από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το α’ τρίμηνο του 2022 προκύπτει ότι οι μέσες τιμές πώλησης προς Βουλγαρία ήταν 0,307 ευρώ/ανά κιλό και προς Ρουμανία 0,564 ευρώ/ανά κιλό όταν προς τους λοιπούς προορισμούς η τιμή πώλησης ανήλθε σε 1,165 ευρώ/κιλό ενώ το αντίστοιχο διάστημα εισήχθησαν 400 τόνοι με 1,733 ευρώ/κιλό. Παράλληλα, οι εισαγωγές από 1/3 έως 19/5/2022 ανήλθαν σε 1.289 τόνους με τους 1.146 όνους το 19-ημερο Μαϊου εκ των οποίων και 265 τόνοι από Αλβανία και 189 τόνοι από Τουρκία

«Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη διακίνηση προϊόντων χωρίς προστιθέμενη αξία (είτε ατυποποίητων είτε υποτιμολογημένων ποιοτικά ή τιμολογιακά) που θα πρέπει να ερευνηθεί αρμοδίως», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.

Εξάλλου, συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-20/5/22 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 60.059 τόνους, μειωμένοι κατά 20,6% σε σχέση με πέρυσι.

Επίσης, από 1/9/2021 έως και 20/5/2022 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων , αφορούσαν 193.843 τόνους καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ τόσο σε αξία όσο και σε τονάζ,   αυξημένες κατά 17,4%. Από αυτές, σε τρίτες χώρες εκτός ΕΕ Χώρες κατευθύνθηκαν 55.758 τόνοι, ήτοι  28,8% του συνόλου έναντι 45.857 τόνων πέρυσι.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε η συγκομιδή εαρινών φρούτων και λαχανικών με τις εξαγωγές κερασιών με εκτίμηση ότι είναι μειωμένες κατά  -37% ανερχόμενες σε 190  τόνους, βερυκόκκων  κατά -58% σε 99 τόνους , καρπουζιών -41% στους 10.168  τόνους με εντεινόμενους ρυθμούς  και με τις τιμές στον παραγωγό μειωμένες έναντι των αντιστοίχων τιμών πέρσι των καρπουζιών που οφείλεται στην μειωμένη ζήτηση λόγω κάλυψή της από ομοιοπαραγωγές χώρες.

Αυστηρή τήρηση εμπορικών προδιαγραφών

Ο κ. Πολυχρονάκης καλεί τις αρμόδιες ελληνικές ελεγκτικές αρχές να λάβουν μέτρα «για την αυστηρή τήρηση των ενωσιακών και εθνικών εμπορικών προδιαγραφών εμπορίας-ποιότητας για τα αποστελλόμενα-εξαγόμενα ελληνικής παραγωγής οπωροκηπευτικά προϊόντα (τυποποίησης, συσκευασίας και σήμανσης με την ελληνική ταυτότητα των προϊόντων – και όχι «αναφερόμενα»  ως παραγόμενα άλλης χώρας)- προς διασφάλιση της φήμης των ελληνικών νωπών φρούτων και λαχανικών. Προτρέπονται οι  δημόσιες αρχές να αναλάβουν επείγουσες δράσεις για τη σταθεροποίηση του κλάδου των οπωροκηπευτικών».

Παράλληλα τονίζει ότι πρέπει να ληφθεί επείγουσα δράση από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές για τον κλάδο των οπωροκηπευτικών παραγωγής και εμπορίου καθώς επιδεινώνεται η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ειδικότερα, «αναφέρονται σημαντικές αυξήσεις στο κόστος για logistics, εισροές όπως λιπάσματα, υλικά συσκευασίας και ενέργεια τη στιγμή που και η συνολική έλλειψη εργατικού δυναμικού θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα της παραγωγής και εμπορίας νωπών προϊόντων».

«Τα τελευταία χρόνια, ο τομέας των φρούτων και λαχανικών αντιμετώπισε ταραχώδεις συνθήκες στην αγορά, πρώτα με το Brexit, ακολουθούμενο από τον Covid, το αυξανόμενο κόστος και τις διαταραχές εφοδιαστικής, το εμπάργκο της Λευκορωσίας και τώρα  τον πόλεμο στην Ουκρανία,

Ο τομέας παρουσίασε αυξημένο κόστος σε πολλούς τομείς, όπως: στις τιμές των εμπορευματοκιβωτίων, στις μεταφορές με φορτηγά, έως και 100 τοις εκατό στο κόστος λιπασμάτων και σε τιμές ξυλοπαλετών και άλλων υλικών συσκευασίας

Πρέπει να συνεχίσουμε  να διατηρήσουμε σταθερές εμπορικές δραστηριότητες για να εδραιώσουμε τη θέση του κλάδου με προϊόντα με σύσταση υψηλής κατανάλωσης και χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις», καταλήγει ο κ. Πολυχρονάκης.

.Οι ροές των εξαγωγών μας μέχρι 20/5/2022 παρουσιάζει μείωση έναντι της αντίστοιχης περσινής  της τάξης του -9.9%,

Βεβαίως προς Ουκρανία & Λευκορωσία καμιά δραστηριότητα δεν παρατηρείται αλλά η δραστηριότητα με τις γύρω χώρες συνεχίζεται βεβαίως με καθημερινή σχεδόν επιβάρυνση του κόστους μεταφοράς.

 

ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button