Υγεία

Αυτά τα φαγητά δεν επιτρέπεται να ξαναζεσταίνετε!

Όλοι γνωρίζουν τα υπολείμματα φαγητών από το προηγούμενο βράδυ. Μερικές φορές μπορείτε να φτιάξετε ένα καινούριο πιάτο με αυτά ή ενίοτε είναι αρκετά για να τα απολαύσετε στο μεσημεριανό σας. Γνωρίζατε όμως ότι αυτά τα υπολείμματα φαγητών από το προηγούμενο βράδυ μπορεί να είναι επικίνδυνα;

Πατάτες
Οι βραστές πατάτες που αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου μπορούν γρήγορα να αναπτύξουν ένα βακτήριο που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. Να διατηρείτε πάντα τις βραστές πατάτες στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό.

Κρεμμύδια, σέλινο και παντζάρια
Αυτά τα τρία συστατικά χρησιμοποιούνται συχνά στη σούπα. Αλλά αν ξαναζεστάνετε τη σούπα μπορεί να απελευθερωθούν νιτρικά άλατα. Τα νιτρικά άλατα βρίσκονται σε όλα τα είδη φυτών και είναι επιβλαβή σε υψηλές ποσότητες. Το επανειλημμένο ζέσταμα της σούπας μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την απελευθέρωση καρκινογόνων ουσιών.

Μανιτάρια
Η πρωτεϊνική δομή των μανιταριών και των συγγενικών τους ειδών αλλάζει με τη θερμότητα. Αλλάζουν με τέτοιο τρόπο που γίνονται επικίνδυνα. Επίσης, δεν πρέπει να αποθηκεύετε τα μανιτάρια σε θερμοκρασία δωματίου μετά το μαγείρεμα, διότι μπορεί να απελευθερωθούν τοξικές ουσίες. Μετά το μαγείρεμα πρέπει να τα αποθηκεύετε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και το πολύ για 1 ημέρα.

Ρύζι
Πιθανότατα το έχετε ήδη δει αυτό. Αν το ρύζι διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου μετά το μαγείρεμα, μπορεί να αναπτυχθεί ένα πολύ επικίνδυνο βακτήριο που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. Να διατηρείτε το ρύζι πάντα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο

Έλαια
Ορισμένα έλαια έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής, όπως: το έλαιο καρυδιάς, το έλαιο φουντουκιάς, το έλαιο από σπόρους σταφυλιών και το έλαιο αβοκάντο. Αν έχετε χρησιμοποιήσει κάποιο από αυτά τα έλαια για μαγείρεμα ή ψήσιμο, το φαγητό μπορεί να απελευθερώσει επιβλαβή τρανς λιπαρά οξέα όταν ξαναζεσταίνεται.

Αυγά
Η ομελέτα, τα βραστά αυγά κι όλα τα άλλα είδη αυγών δεν πρέπει να θερμαίνονται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον πεπτικό σωλήνα. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Κοτόπουλο
Ακριβώς όπως τα αυγά, το κοτόπουλο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Η κατανάλωση ξαναζεσταμένου κοτόπουλου μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό πόνο, εμετό ή διάρροια.

Αν πραγματικά θέλετε να ξαναζεστάνετε το κοτόπουλο από την προηγούμενη μέρα θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχει ζεσταθεί μέχρι τον πυρήνα. Είναι ασφαλέστερο να το καταναλώσετε κρύο σε σαλάτα.

Πηγή: directfoodfacts

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button