Κόσμος

Αυτές είναι οι πέντε χώρες με το πιο ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό

Στα τέλη του περασμένου έτους το Κέντρο Στρατηγικών και Δημοσιονομικών Εκτιμήσεων, με έδρα την Ουάσιγκτον ανέφερε σε έκθεσή του ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό δεν θα ήταν σε θέση να κερδίσει πιθανή μάχη ούτε με τα κινεζικά ούτε με τα ρωσικά πλοία.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από το αμερικανικό περιοδικό National Interest του Σαν Φρανσίσκο, ο ειδικός σε θέματα Άμυνας Κάιλ Μιζοκάμι ξεχώρισε τις πέντε χώρες με το πιο ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

ΗΠΑ

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είναι στην πρώτη θέση της λίστας κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, με δεδομένο ότι «έχει, μακράν, τα περισσότερα πλοία, από οποιοδήποτε άλλο ναυτικό στον κόσμο» και επίσης διαθέτει «τη μεγαλύτερη ποικιλία αποστολών και τη μεγαλύτερη περιοχή ευθύνης».

«Κανένα άλλο πολεμικό ναυτικό δεν έχει την παγκόσμια εμβέλεια του ναυτικού των ΗΠΑ, που συχνά επιχειρεί σε Ειρηνικό, Ατλαντικό και Ινδικό Ωκεανό, καθώς επίσης στη Μεσόγειο, τον Περσικό Κόλπο και το Κέρας της Αφρικής» προσθέτει, κάνοντας λόγο για σύνολο 288 αμερικανικών πολεμικών πλοίων.

Στον στόλο συμπεριλαμβάνονται 10 αεροπλανοφόρα, εννέα αμφίβια πλοία επίθεσης, 22 καταδρομικά, 62 αντιτορπιλικά, 17 φρεγάτες και 72 υποβρύχια.

«Σε όρους ανθρώπινου δυναμικού διαθέτει 323.000 ενεργούς ναύτες και 109.000 άτομα προσωπικό» αναφέρει ο συγγραφέας του άρθρου προσθέτοντας ότι ο στόλος των 3.700 αεροπλάνων τον καθιστά την Πολεμική Αεροπορία τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο.

Κίνα

Για περισσότερα από 30 χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας έχει εξελιχθεί σε έναν πραγματικό στόλο κατάλληλο για θάλασσα, σύμφωνα με τον Μιζοκάμι.

Συνδέει αυτή τη μεταστροφή με τη σημαντική οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που με τη σειρά της «τροφοδότησε δεκαπλάσια αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού από το 1989».

Αυτή τη στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας διαθέτει ένα αεροπλανοφόρο, 25 αντιτορπιλικά, 42 φρεγάτες και οχτώ πυρηνικά υποβρύχια και πέντε συμβατικά. Ο στόλος είναι επανδρωμένος με 133.000 άτομα, μεταξύ αυτών και οι Κινέζοι πεζοναύτες.

«Το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εκπαιδεύεται» γράφει ο Μιζακάμι, εξυμνώντας τη συνεισφορά του στη διεθνή προσπάθεια κατά της πειρατείας ανοιχτά στο Κέρας της Αφρικής.

Ρωσία

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έρχεται τρίτο με 79 πλοία «μεγέθους φρεγάτας και μεγαλύτερα, μεταξύ των οποίων ένα αεροπλανοφόρο, πέντε καταδιωκτικά, 13 αντιτορπιλικά και 52 υποβρύχια» σύμφωνα με τον συγγραφέα.

Υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είναι παραδοσιακά δύναμη εδάφους, «κληρονόμησε τον όγκο του Σοβιετικού Πολεμικού Ναυτικού στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Αυτές οι δυνάμεις βρίσκονται «στην καρδιά του σημερινού ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, με περισσότερα πλοία και βελτιώσεις στο σύνολο του στόλου» γράφει και προσθέτει ότι το ναυτικό «έχει αποδειχθεί χρήσιμο στο να δείχνει τη σημαία και να ανεβάζει τη ρωσική δύναμη παγκοσμίως».

Κάνει ιδιαίτερη μνεία στη συνεισφορά των υποβρύχιων δυνάμεων στην ενίσχυση του ρωσικού ναυτικού, υποστηρίζοντας ότι τα εννέα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων αντιπροσωπεύουν «την πολύτιμη πυρηνική ικανότητα δεύτερου χτυπήματος και πιθανότατα είναι σε μεγαλύτερη ετοιμότητα από τον υπόλοιπο στόλο».

Βρετανία

Παρότι τα περασμένα χρόνια έχουν υπάρξει «διαδοχικά κύματα περικοπών σε εξοπλισμό και προσωπικό» στο Βασιλικό Ναυτικό, «η πυρηνική ικανότητα καθώς και τα μελλοντικά σχέδια για αεροπλανοφόρα την τοποθετούν στην τέταρτη θέση παγκοσμίως» σύμφωνα με τον Μιζακάμι.

Το ναυτικό της Βρετανίας αποτελείται για την ώρα από τρια μεγάλα αμφίβια επιθετικά πλοία, 19 φρεγάτες και αντιτορπιλικά καθώς και επτά πυρηνικά υποβρύχια, καθώς επίσης και τέσσερα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνική ενέργεια. Ο αεροπορικός στόλος του ναυτικού μετρά 149 αεροσκάφη, κυρίως ελικόπτερα.

Ιαπωνία

Στην Πέμπτη θέση της λίστας βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό της Ιαπωνίας (MSDF), που ο Μιζακάμι εξηγεί ότι τεχνικά δεν είναι ναυτικό, δεδομένου ότι «το προσωπικό είναι πολίτες και όχι ναύτες».

«Σε μεγάλο βαθμό αθόρυβα, η Ιαπωνία έχει δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες, πιο εξελιγμένες και επαγγελματικά επανδρωμένες ναυτικές δυνάμεις στον κόσμο» αναφέρει ο συγγραφέας κάνοντας λόγο για 114 πλοία.

Στην καρδιά των δυνάμεων βρίσκονται 46 αντιτορπιλικά συν 16 υποβρύχια, που βρίσκονται στα «καλύτερα του κόσμου», καταλήγει ο Μιζακάμι.

Το άρθρο του προηγήθηκε της έκθεσης του Κέντρου Στρατηγικής και Δημοσιονομικής Αξιολόγησης, με έδρα την Ουάσιγκτον, που εξέταζε τις προοπτικές του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Ειδικότερα, οι συγγραφείς προειδοποίησαν ότι αν οι σημερινές ναυτικές αμυντικές στρατηγικές των ΗΠΑ δεν αλλάξουν, ο αμερικανικός στόλος θα αποτύχει να επικρατήσει σε πιθανή μάχη εναντίον τόσο των ρωσικών όσο και των κινεζικών πολεμικών πλοίων.

sputniknews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button