Ελλάδα

Αυτεπαγγέλτως και χωρίς μήνυση θα διώκονται όλα τα εγκλήματα σε βάρος ΟΤΑ και Δημοσίου

Η αλλαγή που σχεδιάζεται στον Ποινικό Κώδικα, προωθείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τα φαινόμενα που ο εκπρόσωπος ενός δημόσιου φορέα ή πολύ περισσότερο ενός Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήμου ή περιφέρειας, είναι ταυτόχρονα ελέγχων και ελεγχόμενος, προσπαθεί να ματαιώσει η αλλαγή που σχεδιάζεται στον Ποινικό Κώδικα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τα φαινόμενα αυτά ουσιαστικά έφεραν τους επικεφαλής οργανισμών του δημοσίου ή ΟΤΑ να πρέπει να υποβάλλουν μηνύσεις για άδικες πράξεις σε βάρος των υπηρεσιών που προϊστανται για να κινηθεί ποινική διαδικασία, δηλαδή να κινήσουν οι ίδιοι διαδικασία εις βάρος τους. Το προβληματικό αυτό γεγονός “κόβει” μαχαίρι η τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 114 ΠΚ, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα προστεθεί παράγραφος που θα αναφέρει πως “τα εγκλήματα σε βάρος του νομικού προσώπου του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, διώκονται πάντοτε αυτεπαγγέλτως”.

Όπως σχολιάζουν νομικοί πρόκειται για μια “εύλογη ρύθμιση αφού καθιστά αυτεπάγγελτα όλα τα αδικήματα σε βάρος του νομικού προσώπου του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι κρίσιμη αυτή η διατύπωση αφού καταργεί οποιαδήποτε υπόνοια προστασίας δραστών λόγω μη κατάθεσης εγκλήσεως από δημόσιους φορείς”.

Η αλλαγή

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-1-450x300

Σύμφωνα με πληροφορίες στο άρθρο 114 προστίθεται τρίτη παράγραφος και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:

Άρθρο 114

Μη υποβολή έγκλησης ή δήλωση παραίτησης από το δικαίωμα της έγκλησης-Εγκλήματα σε βάρος του Δημοσίου

1. Όταν ο νόμος απαιτεί έγκληση για την ποινική δίωξη κάποιας αξιόποινης πράξης, το αξιόποινο εξαλείφεται αν ο δικαιούχος δεν υποβάλει την έγκληση μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα που έμαθε για την τέλεση της πράξης και για τον δράστη της ή για έναν από τους συμμετόχους.

2. Το ίδιο αποτέλεσμα συνεπάγεται και η ρητή δήλωση του δικαιούχου της έγκλησης ενώπιον της αρμόδιας αρχής, ότι παραιτείται από το δικαίωμα της έγκλησης.

3.Τα εγκλήματα σε βάρος του νομικού προσώπου του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, διώκονται πάντοτε αυτεπαγγέλτως.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button