Κόσμος

Αφγανιστάν: Διχασμός μεταξύ ακραίων και μετριοπαθών Ταλιμπάν

Τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των Ταλιμπάν αναδεικνύει η φημολογία περί θανάτου του αναπληρωτή πρωθυπουργού των ακραίων ισλαμιστών, του Μουλά Μπαραντάρ, που διαψεύδεται μεν, αλλά αποκαλύπτει το εύθραυστο των ισορροπιών εντός του κινήματος που ανακατέλαβε την εξουσία στο Αφγανιστάν πριν έναν μήνα.

Στη χώρα κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι ο Μουλάς Αμπντούλ Γκανί Μπαραντάρ σκοτώθηκε σε ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ αντίπαλων ομάδων Ταλιμπάν. Ωστόσο εκπρόσωπος των ακραίων ισλαμιστών του Αφγανιστάν είπε ότι ο πρώην επικεφαλής του πολιτικού βραχίονα των Ταλιμπάν ανάρτησε στο Twitter ηχητικό μήνυμα στο οποίο κατακεραυνώνει τις φήμες για τον θάνατό του.

Επιπλέον οι Ταλιμπάν δημοσίευσαν οπτικό υλικό που δείχνει τον Μπαραντάρ σε συναντήσει στην πόλη Κανταχάρ, το προπύργιο του ισλαμιστικού κινήματος – ωστόσο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για πρόσφατες εικόνες.

Όμως η χώρα, που ολοένα και περισσότερο διολισθαίνει σε ταλιμπανικό σκοταδισμό, έχει πλημμυρίσει από φημολογία περί συγκρούσεων μεταξύ των υποστηρικτών του Μπαραντάρ με οπαδούς του Σιρατζουντίν Χακάνι, επικεφαλής του ομώνυμου δικτύου. Το δίκτυο Χακάνι εδρεύει κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και θεωρείται υπεύθυνο για κάποιες από τις πιο αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Στην ασιατική χώρα είναι κοινό μυστικό ότι σοβούν αντιπαραθέσεις μεταξύ των οπλαρχηγών των Ταλιμπάν (όπως ο Χακάνι) από τη μια πλευρά και των επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στην Ντόχα (όπως ο Μπαραντάρ), το οποίο συμμετείχε στις διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση συμβιβασμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται προφανώς για διαφορετική προσέγγιση μεταξύ της πιο μετριοπαθούς και της πιο ακραίας πτέρυγας του κινήματος των Φοιτητών.

Οι Ταλιμπάν βεβαίως έχουν επισήμως διαψεύσει κάθε εσωτερική διαμάχη, όπως έκαναν ξανά και την Τρίτη.

Πηγή: Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button